Kaip įpratinti vaikus valgyti daržoves

Kaip įpratinti vaikus valgyti daržoves

Ką daryti, kad mūsų atžalos nuo mažens pamėgtų sveiką maistą? Nuoširdūs įtikinėjimai apie vitaminų naudą žmogaus organizmui, deja, mažai padeda. Vis dėlto esama keleto veiksmingų gudrybių...

1. Pradėkite nuo daržovių

Anot prancūzų, alkis - geriausias prieskonis. Bet koks valgis atrodo skanesnis, kai esame alkani. Karen Le Bijon (Karen Le Billon) knygoje "Prancūzų vaikai valgo viską" rašo, jog daržoves į stalą reikia patiekti pirmiausiai. Jeigu vaikas alkanas ir ant stalo daugiau nieko nėra, jos bus kaipmat suvalgytos. Galima į lėkštę įdėti tik nedidelę porciją pagrindinio patiekalo - tuomet mažylis suvalgys daugiau garnyro. Ši paprasta tiesa yra įrodyta atlikus eksperimentą.

2. Nekalbėkite apie naudą

Vaikai linkę priešintis ir daryti viską atvirkščiai. Neseniai atliktas eksperimentas parodė, kad mažieji kur kas noriau valgo daržoves, jeigu tėvai neįkyri savo kalbomis apie jų naudą. Padėkite lėkštę priešais mažylį ir nieko nesakykite.

3. Paverskite žaidimu

Genialiai paprastas patarimas iš Dženės Rozenstrach (Jenny Rosenstrach) knygos apie vaikų mitybą "Pietūs: Meilės istorija" ("Dinner: A Love Story"). Mama paprašė vaikų užsimerkti, atsikąsti paprikos ir klausė, kokios ji spalvos: raudona, žalia ar geltona. Įtraukti į žaidimą jos mažyliai azartiškai spėliojo ir valgė daržoves.

4. Naudokite rinkodaros priemones

Nebežinote, kaip įtikinti vaiką valgyti daržoves? Imkite pavyzdį iš rinkodaros srities. Atnaujinkite "prekės ženklą". Angliškai tai vadinama "rebranding": tai aktyvi strategija keičiant pavadinimą, šūkį, logotipą, vizualinį pateikimą etc. Tai reiškia, kad daržovė vaiką turi suintriguoti. Sugalvokite jai kitą, įdomesnį, pavadinimą, pvz., Briuselio kopūstas - tai "mažytės salotytės", gūžinis kopūstas - "baltasis brokolis" ir t. t. Rinkoje tai vienas seniausiai naudojamų triukų. Jis veiksmingas.

5. Valgykite visa šeima

Pietūs arba vakarienė šeimoje turi tapti maloniu įvykiu, kurio visi laukia. Vaikus tiesiog užburia tradicija gražiai padengti stalą: servetėlės, indai, žvakės... Patikėkite vaikams serviravimą (išskyrus aštrius daiktus): šis ritualas juos veikia magiškai ir skatina mandagiai elgtis prie stalo.

6. Pasėdėkite ilgiau

Kai visi pabaigia valgyti, neskubėkite išsiskirstyti. Pasikalbėkite apie tai, koks skanus buvo maistas, apie kitus malonius reikalus. Tuomet vaikas pajus, kad valgis - tai džiaugsmas, o ne prievolė.

7. "Paragauk"

Kai kurie vaikų dietologai pastebėjo, jog daugeliui vaikų patiekalą reikia paragauti apie 15 kartų, kad jį pamėgtų. Jeigu mažyliui iš pirmo karto kas nors nepatiko, neskubėkite šio produkto atsisakyti - kitą kartą pasiūlykite vėl.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder