Kaip darbe išgyventi karštą vasaros dieną

Kaip darbe išgyventi karštą vasaros dieną

Nors pirmąjį vasaros mėnesį saulė mūsų nelepino, dirbti buvo kur kas lengviau, mat paprastai karštas ir tvankus oras trukdo susikaupti, kelia diskomfortą. Japonijoje esančio Vasedos universiteto mokslininkai atliko daugybę tyrimų, bandydami išsiaiškinti žmogaus šilumos komforto ribas. Tyrimais įrodyta, jog nuo 25 °C temperatūros, kiekvieno laipsnio kilimas į viršų lemia 2 procentais sumažėjusį darbo produktyvumą - jaučiamas nuovargis, sulėtėja reakcija. Tad ką gi daryti stiklinių biurų darbuotojams, kuriems tenka visą dieną praleisti tvankiame, kompiuterinių ir pietų saulės prišildomame biure? Keletas patarimų, kurie padės išvengti į Lietuvą atkeliavusių vasaros karščių.

Pasigaminkite natūralų oro kondicionierių

Greičiausiai norimą mikroklimatą patalpoje padeda pasiekti oro kondicionieriai. Vos per keletą minučių patalpų oras gali atšalti keletu laipsnių. Viskas būtų labai paprasta, jei ne dažnos peršalimo ligos. Oro kondicionierių išpučiamas šaltas oras džiovina gleivinės, kvėpavimo takus, todėl specialistai rekomenduoja nepiktnaudžiauti ir palaikyti ne mažesnę nei 21 °C temperatūrą. Jei biure neturite tokios prabangos ar tiesiog ieškote natūralesnio būdo atsivėsinti, lengvai ir greitai galite pasigaminti savo oro kondicionierių:

Į metalinį dubenėlį įdėkite pasūdytus ledo kubelius. Pastatykite jį priešais ventiliatorių ir sureguliuokite taip, kad ventiliatorius orą pūstų virš kubelių. Jei niekur šalia negalite rasti metalinio dubenėlio ir ledukų, galima panaudoti vieną arba kelis 2 litrų talpos butelius. 70 proc. butelio užpildykite vandeniu, 10 proc. druska ir palikite 20 proc. laisvos vietos, kad vanduo turėtų kur plėstis. Ištirpus ledo gabaliukams, oras aplink tampa vėsus, o ventiliatorius tuo metu vėsų ir drėgną orą išpučia į Jus.

Uždarykite langus ir užtraukite užuolaidas

Jei lauke virš 30 laipsnių, patalpų vėdinimas atlapojus visus langus nepadės, mat pro juos į patalpas tvenkiasi karštis. Jei lauke ypač karšta, rekomenduojama uždaryti langus ir užtraukti roletus ar užuolaidas. Tokiu būdu blokuojama saulės šiluma, o patalpos greitai neprikaista. Vasaros metu geriausia naudoti šviesių atspalvių užuolaidas, mat šviesesnių tonų audiniai geriau atspindi šviesą bei šilumą. Tiesa, užtrauktos užuolaidos ar roletai ne tik sulaiko karštį, bet ir praleidžia mažiau dienos šviesos, tad dirbandiems su svarbiais dokumentais gali kilti papildomų nepatogumų.

Pasirūpinkite karščio nepraleidžiančiomis langų plėvelėmis

Pagal Vasados universiteto mokslininko Shin-ichi Tanabe skaičiavimus, pataloje esant 26 laipsniams šilumos, prarandama apie 30 minučių kokybiško darbo, o tvyrojant 27 °C - net valanda darbo laiko. Stikliniuose biuruose ar kitose patalpose, pro kurių langus nuolat spigina saulė, svarbu neleisti karščiui patekti pro stiklus. Tokiu atveju maksimalų komfortą užtikrina specialios, šilumą atspindinčios langų plėvelės, kurios, kitaip nei įprastos ant lango tvirtinamamos priemonės, užkerta kelią karščiui iki keturių kartų. „Taip yra todėl, kad metalu arba specialiais organiniais junginiais padengtos plėvelės sugrąžina infraraudonuosius spindulius atgal į lauką“, – sako pleveles.lt vadovė Živilė Vaitkūnienė.

Jei darbui naudojamas natūralus apšvietimas, svarbu atkreipti dėmesį į optimalų plėvelės šiluminio efektyvumo ir laidumo šviesai santykį. Naudojant plėveles, vyksta pasyvus patalpų vėsinimas, todėl ženkliai sumažėja kondicionavimo išlaidos.

Gerkite daugiau skysčių

Vasaros metu kūnas prakaituodamas praranda daug drėgmės, todėl medikai patara gerti daugiau vandens nei įprastai. Karštojo sezono metu kaip niekada svarbu palaikyti reikiamą hidratacijos lygį organizme, tokiu būdu kūnas ne taip greitai įkaista bei lengviau reaguoja į karštį. Vandenį galite pagardinti mėtų lapais, apelsinų, citrinų ar agurko griežinėliais.

Ypač karštomis dienomis patartina su savimi turėti vandens buteliuką su purkštuvu – drėkindami drabužių neuždengtą odos plotą akimirksniu atvėsinsite odą.

Rinkitės šviesių tonų, lengvus drabužius

Pasak visuomenės sveikatos specialistų, saulėtomis dienomis reikėtų vengti tamsių spalvų ir dėvėti šviesius ar baltus drabužius, mat jie geriau atspindi saulės šviesą bei spindulius. Atsižvelgiant į darbo aplinkybes, karštomis dienomis patariama rinktis audinius, kurie leidžia kūnui kvėpuoti ir nėra linkę glamžytis: plonas linas, šilkas, bambuko pluoštas ir pan.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder