Kaip atpažinti genijų

Kaip atpažinti genijų

Genijais vadiname žmones, padariusiais reikšmingų atradimų kokioje nors srityje. Bet aiškių genialumo kriterijų mokslas kol kas nenustatė. Ir vis dėlto pagal kai kuriuos požymius galima numatyti, ar žmogus bent jau turi genialumo potencialą.

Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad genialiu galima vadinti tą, kurio intelekto koeficientas yra itin aukštas. Bet dalykas tas, kad yra daug intelekto rūšių, pavyzdžiui, vizualinis erdvinis, kinetinis arba muzikinis, kurių neįmanoma išmatuoti standartiniais IQ testais. Toks žmogus gali atsilikti fizikoje ar matematikoje, bet būti nepaprastai gabus literatūrai, muzikai, tapybai arba dar kam nors. Specialistų manymu, genialumo prielaida gali būti nestandartinis mąstymas ir gyvenimiška išmintis, kuri paprastai įgyjama kaupiant patirtį. Anksčiau buvo manoma, kad genialumas - išskirtinai įgimta savybė. Tai kokiomis savybėmis turėtų pasižymėti geniali asmenybė?

Įvairiapusiškumas

Apie tokius žmones sakoma: "Talentingas žmogus visur talentingas." Jei pranokstate aplinkinius keliose srityse, tarkim, matematikoje, piešime ir sporte, turite daug šansų tapti genijumi. Bet kalbama būtent apie išskirtinius talentus ir įgūdžius, o ne apie šiaip gabumus.

Nepaprastas jautrumas ir imlumas

Tokie žmonės iš aplinkos gaunamą informaciją priima kur kas giliau ir subtiliau negu dauguma ir daug sėkmingiau ją apdoroja. Jie dažnai skiria dėmesį tokiems dalykams, kuriems visi kiti tiesiog neteikia reikšmės, ir dar pasižymi puikia intuicija. Aplinkiniai tokį žmogų neretai laiko pernelyg pažeidžiamu, užsisklendusiu savyje ir nekomunikabiliu, priskirdami jį "intravertams". Tačiau būtent šios savybės padeda itin kruopščiai analizuoti iš aplinkos gaunamus duomenis, taip pat apsaugo intraverto psichiką nuo perkrovų.

Ypatingas smalsumas

Jau vaikystėje tokie žmonės nepaprastai mėgsta klausinėti - jiems būtina apie aplinkinį pasaulį žinoti viską. Mėgstamiausias užsiėmimas būnant kokių šešerių gali būti enciklopedijos tomų skaitymas. Ką jau kalbėti apie tai, kad tokie vaikai ryte ryja įvairiausios tematikos knygas. Jie turi daugybę įvairiausių interesų, mėgsta mokytis ir paprastai baigia ne vieną aukštąją mokyklą, neskaitant įvairiausių kursų. O mokosi jie ne dėl diplomo ir profesijos, o dėl naujų žinių. Taip pat jie mėgsta keliones ir ekstremalų sportą, nes tai suteikia naujų įspūdžių apie pasaulį. Tiesa, jiems nuolatos reikia patirti ką nors naujo, todėl jie neretai nepajėgia ilgai užsiimti vienos rūšies veikla, būti vienoje vietoje arba palaikyti santykius su vienu žmogumi - tokiu atveju jie jaučia nepasitenkinimą gyvenimu ir kai kada depresiją.

Perfekcionizmas

Perfekcionistai reiklūs sau ir aplinkiniams. Jie viską nuodugniai seka ir tikrina. Gali darbą perdaryti daugybę kartų, kad pasiektų idealų rezultatą, ir to paties reikalauja iš kitų, todėl su jais būna sunku. Jei toks žmogus nepasiekia tobulumo, darbą jis meta. Jis gali niekada nebaigti rašyti knygos, disertacijos, tapyti paveikslo, kurti operos, nes nežino, kaip pasiekti tobulumo, o tik šiaip geras rezultatas jam yra nepriimtinas. Bet kai kurie žmonės mokosi išnaudoti perfekcionizmo energiją ir iš tiesų pasiekia puikių rezultatų.

Kryptingumas

Geniali asmenybė geba išsikelti tikslą ir nusiteikti jį įgyvendinti. Toks žmogus negaiš laiko, jo požiūriu, neperspektyviai veiklai. Jei darbas nesiseka, jis ieškos "aplinkinių kelių", siūlys nestandartinius sprendimus, o to gali nesuprasti aplinkiniai... Jei galutiniam tikslui pasiekti nereikia kitų žmonių dalyvavimo, jo šansai įgyvendinti sumanymus yra didesni. Tiksliai įsivaizduodamas galutinius rezultatus ir kryptingai dirbdamas, toks žmogus išties dažnai sulaukia įspūdingos sėkmės.

Suprantama, jei jūs arba kas nors iš jūsų pažįstamų atitinka vieną ar dvi čia aprašytas charakteristikas, tai dar nėra pretekstas jį vadinti genialiu. Bet jei tokių savybių susikaupia bent daugiau kaip trys, jau galima susimąstyti...

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder