Kaip atkurti išsekusią energiją

Kaip atkurti išsekusią energiją

Pastangos nuolat laikyti save "suėmus į rankas" ir neduoti valios neigiamoms emocijoms sukelia chronišką kūno įtampą ir blokuoja juo tekančią energiją. Todėl pradedame blogai jaustis, ir netgi rytais, vos pabudę, būname pavargę, apatiški, susierzinę, nenorime keltis iš lovos ir ką nors daryti...

Niekas negali visiškai išvengti negatyvių emocijų, tačiau kiekvienas gali neleisti joms savęs "praryti". Niekas negali imti ir nebejausti liūdesio ar pykčio, tačiau kiekvienas gali daryti įtaką savo išgyvenimų intensyvumui ir kokybei. Tuo įsitikinęs JAV gyvenantis kinas čigong* meistras Daši Ču Kočika (Dashi Chu Kocica), kuris moko vakariečius valdyti nerimą, nusivylimą ir kitas neigiamas emocijas rytietiškais būdais.

Čigong būsena

Pagal kinų čigong teoriją, kuri aprėpia visą Kinijos kultūrą ir yra kinų medicinos kertinis akmuo, energija (či) yra esminė grandis, jungianti žmogaus kūną ir sielą. Sveikata pagal kinus - tai laisvai tekanti či. Antroji žodžio dalis "gong" neturi tikslaus atitikmens, jį būtų galima išversti kaip "ugdymas" arba "pastangos".

Paprastai tariant, čigong yra savotiška mankšta, kurią sudaro pozos, judesiai, kvėpavimo būdai, tam tikros mintys ir reikiamas nusiteikimas. Yra daug čigong stilių ir mokyklų: daoistų, budistų, tibetiečių, medicininės, kovos menų ir t. t. Manoma, kad pačioje Kinijoje yra apie 80 000 čigong mokyklų.

Čigong mankšta praktikuojama įvairiais tikslais: fizinei savijautai pagerinti, dvasingumui auginti, ilgaamžiškumui užtikrinti ir t. t. Visais atvejais dėmesys sutelkiamas į energiją. Britų gydytojas Stivenas Gaskoinas (Stephen Gascoigne), parašęs keletą knygų apie kinų mediciną ir įkūręs šios sveikatinimo krypties kliniką, čigong būseną nusako kaip "vidinio žinojimo, ramybės, tylumos" būklę. Ji pasiekiama nuolat praktikuojantis.

"Čigong sistema - tai sudėtinga fizinių, dvasinių ir energetinių pratimų sąveika, turinti savo logiką ir reikalaujanti visiško įsijautimo", - aiškina kinas Daši Ču Kočika, tačiau, pasak jo, net ir atskirų pratimų atlikimas yra efektyvus, nes padeda siekti harmonijos.

Toliau siūlome išbandyti Daši Ču Kočikos parengtus kūno atpalaidavimo pratimus, kurie reikalauja sutelkti dėmesį į savo vidų ir stebėti kvėpavimą.

Po įtemptos dienos

Oras yra tas elementas, kuris padeda jausti vienovę su viskuo, kas mus supa - žmonėmis, gyvūnais, augalais, visa visata. Šis pratimas padeda atsikratyti spazmų skrandyje, pilvo apačioje ir tulžies pūslėje.

Atsisėskite arba atsistokite tiesiai. Pilvą atpalaiduokite. Uždėkite ant jo rankas ir lėtai įkvėpkite. Padarykite pauzę.

Pusiau praverta burna iškvėpkite orą tardami fff... ir leiskite pilvui visiškai atsipalaiduoti. Tuo metu įsivaizduokite, jog pilvas subliūkšta tarsi kiauras balionas.

Vėl įkvėpkite ir pripildykite pilvą lengvo, švaraus oro (čigun geriausiai atlikti gryname ore, jei sąlygos leidžia).

Darykite tai keletą minučių.

Prieš miegą

Pasirinkite patogią pozą. Užmerkite akis.

Mintyse apžiūrėkite abiejų rankų pirštus - vieną po kito. Įsivaizduokite, kaip juos visiškai atpalaiduojate.

Mintimis pamažu apeikite kojų, sėdmenų raumenis, juosmenį, nugarą. Atpalaiduokite visas įtemptas vietas.

Atpalaiduokite veidą ir kaklą (čia yra sukaupta daugiausiai įtampos). Palaipsniui, vieną po kito, "paleiskite" kaktą, skuostus, lūpas, žandikaulį, liežuvį, gerklas.

Greitoji pagalba

Gydytojas S. Gaskoinas pastebėjo, jog kai kurie čigong judesiai yra natūralūs, nevalingi, mes nesąmoningai juos atliekame kasdien - nė nežinodami, jog taip padedame sau. Tai yra...

* delnais užsidengiame akis - kai jos pavargsta,

* laikome rankas ant pilvo - kai privalgome,

* triname kaktą - kai skauda galvą,

* linguojame į šalis - kai save guodžiame,

* dejuojame - kai skauda,

* liečiame, apkabiname kitą žmogų - kai ieškome energijos arba norime pasidalinti savąja.

Kaip valyti blogą energiją

Meistras Daši Ču Kočika siūlo tokį pratimą.

Lėtai į šonus pakelkite rankas delnais į viršų. Įsivaizduokite, kad jos kyla aukštyn.

Įkvėpdami įsivaiduokite, kaip jūsų rankos traukia visatos energiją ir laiko ją virš galvos tarsi kamuolį.

Sulaikykite kvėpavimą. Energijos kamuolį nuleiskite per viršugalvį į savo kūną tarsi vamzdžiu. Įsivaizduokite jį kaip stūmoklį.

Iškvėpdami lėtai nuleiskite priešais save per alkūnes sulenktas rankas delnais žemyn. Jūsų delnai, energetiškai susijungę su kamuoliu, perkelia jį žemyn kūnu kaip vamzdžiu. Įsivaizduokite ir pajuskite, kaip kamuolys nelyg stūmoklis išstumia iš kūno blogą energiją ir kartu su ja pašalina negatyvias emocijas.

Nekeisdami pozos ir nesilenkdami galutinai išstumkite blogą energiją per kojas į žemę.

Pakartokite tai keletą kartų.

Iš ryto

Prancūzijoje gyvenantis gydytojas, kinų medicinos teoretikas ir čigong instruktorius Ivas Rikina (Yves Requena) siūlo štai tokį pratimą žvalumui didinti.

Atsistokite tiesiai, nuleiskite rankas, priglauskite jas prie kūno. Kojas išskėskite plačiai, pėdos - į šalis, pirštus išskėskite. Lėtai prisėskite kojas lenkdami per kelius. Nugarą laikykite tiesiai, kūną - griežtai pagal centrą, nesilenkite nei į priekį, nei atgal.

Giliai įkvėpdami pakelkite rankas ir sukryžiuokite jas priešais krūtinę.

Iškvėpdami lėtai sukite kairiąją ranką į kairę pusę. Rodomasis ir vidurinysis pirštai turi būti ištiesti, kiti - suspausti į kumštį.

Pasukite galvą į kairę. Įsivaizduokite, jog taikotės šauti iš lanko. Spausdami dešinę ranką į kumštį, dėkite ją prie kairiojo peties - įtempkite lanką. Sekite kvėpavimą ir susitelkite į kepenų sritį, kad stimuliuotumėte energiją šioje zonoje.

Grįžkite į pradinę padėtį: sukryžiuokite rankas, ištieskite kojas, atpalaiduokite kelius.

Šį pratimą reikia kartoti devynis kartus įtempiant lanką kaire ir devynis - dešine ranka.

* Pagal Lietuvių kalbos komisijos nutarimų kinų ir lietuvių k. atitikmenis (Nr. 52), turime rašyti ir tarti ne "cigun" ar "čigun", kaip yra labiausiai paplitę, o būtent čigong.

Parengė Vaiva VAIDILAITĖ

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder