2018 m. liepos 16 d. 13:36 val., pirmadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Ką reikia žinoti perkant maistą vaikams?

Ką reikia žinoti perkant maistą vaikams? nuotrauka, foto

© "Fotolia" nuotr.

Parduotuvių lentynose dažnai išvystame maisto produktų, kurių etiketėse – mažąjį pirkėją viliojantys spalvoti piešinukai ir užrašai „skirta vaikams“. Ar tikrai jie pagaminti kokybiškiau nei suaugusiųjų maistas ir yra palankūs vaikų sveikatai?

Projekto „Sveikatai palankus“ pranešimo žiniasklaidai autoriai aiškina, kad renkantis maisto produktus vaikams, reikia ieškoti ne spalvotų etikečių, o jas skaityti. Pasak jų, svarbu, kad išsirinktas maisto produktas būtų saugus, kokybiškas ir sveikatai palankus.

Vaikams gaminami produktai nesiskiria nuo suaugusiųjų maisto?

Iniciatyvos sumanytoja maisto technologė Raminta Bogušienė sako, kad prekybos centruose siūlomiems maisto produktams, kurie „skirti vaikams” išskirtinių apribojimų nėra. Į šiuos maisto produktus, pasak specialistės, galima dėti kiek nori cukraus, druskos, riebalų, net iš dalies hidrintų, pridėti dažiklių, saldiklių, skonio ir kvapo stipriklių, kad tik patraukliau atrodytų ir jų daugiau nupirktų.

Jie esą gali būti perdirbti iki menkaverčių maisto produktų, kuriuose mažai vitaminų, skaidulinių medžiagų – šiuo atveju gamintojas atitinka bendrai tai produkto rūšiai keliamus maisto saugos ir kokybės reikalavimus, o vaikams nuo 3 metų perkami maisto produktai nesiskiria nuo suaugusiųjų maisto.

Nors kai kurie gamintojai atsižvelgia į mokyklose ir darželiuose vaikų maitinimo organizavimui keliamus reikalavimus, jų nėra dauguma, teigiama pranešime, todėl problema išlieka.

Pasak pranešimo autorių, tėvai turi mokėti skaityti ženklinimo etiketėse nurodytą informaciją ir žinoti, kokios sudedamosios dalys potencialiai nėra palankios sveikatai, o gamintojai – ieškoti būdų, kaip keisti žalingas sudedamąsias dalis, pavyzdžiui, hidrintus riebalus į palankesnius sveikatai.

Kokius maisto produktus rinktis?

Mitybos specialistė R. Bogušienė pataria pirmiausia rinktis grynus maisto produktus – vaisius, daržoves, uogas, grūdines kultūras, nesaldintus pieno produktus, šviežią žuvį, mėsą, o perkant perdirbtus maisto produktus, skaityti etiketes – sudedamųjų dalių sąrašą ir maistingumo deklaraciją.

„Išsirinkite produktą su mažiausiu sudedamųjų dalių sąrašu, kuo mažiau druskos (iki 1 g/100 g), cukraus (iki 10 g/100 g), atmeskite tuos produktus, kuriuose yra iš dalies hidrintų ar visiškai hidrintų riebalų. Vaikams pirkime maistą be dažiklių, konservantų, saldiklių, skonio ir kvapo stipriklių“, – sako mitybos specialistė R. Bogušienė.

Dažniausiai į mokyklą ar išvykas paruoštus užkandžius iki valgymo vaikai laiko tiesiog su savimi, kuprinėje, todėl iniciatyvos vykdytojai atkreipia dėmesį, kad svarbu įvertinti produktų sudedamąsias dalis – jos turėtų būti ne tik sveikatai palankios, bet ir išlikti kokybiškos tam, kad nebūtų rizikos vaikui apsinuodyti pradėjusiu gesti ar sugedusiu maistu.

Patalpų temperatūra, priklausomai nuo metų laiko, svyruoja apie 18–25 laipsnius šilumos, todėl maisto produktai gali pradėti gesti, nurodytas tinkamumo vartoti terminas gali sutrumpėti.

Patarimai, kaip pirkti ir ruošti užkandžius vaikams:

  • Užkandžiams nerekomenduojama rinktis greitai gendančių produktų, kuriuos gamintojai nurodo laikyti 0–6 laipsnių temperatūroje;
  • Perkant maisto produktus būtinai atkreipkite dėmesį į tinkamumo vartoti terminą ir rinktis kuo šviežesnius, nevartoti produktų pasibaigus galiojimo laikui;
  • Būtina įvertinti produktų laikymo sąlygas. Nusipirkus aukštai temperatūrai jautrių produktų (pieno produktų, atšaldytos žuvies, mėsos) reikėtų kuo greičiau važiuoti namo ir padėti juos į šaldytuvą. Ypač ši sąlyga aktuali vasarą;
  • Svarbu vaikus ugdyti, jog pasiimtų užkandžių nepaliktų tiesioginėje saulėje, žiemą nedėtų arti prie radiatorių, nes šiluma ne tik gadina produktų išvaizdą, bet ir greitina jų gedimą;
  • Skirtingus užkandžius rekomenduojama sudėti į atskirus specialių švariai išplautų maisto dėžučių skyrelius;
  • Sveiką, kokybišką ir saugų maistą reikia valgyti tik švariomis rankomis. Mokykite vaikus prieš valgant būtinai plauti rankas arba naudoti vienkartines drėgnas servetėles, ypač jeigu maistas liečiamas rankomis.

Žymos: maistas, vaikai

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Vasara ne tik atostogų, bet ir apmąstymų metas. Galbūt savo darbe jaučiatės...

Dar likti darbe ar jau metas išeiti? nuotrauka, foto

Šiandien tokių moterų, kurios velka ant savo kupros nepakeliamą naštą, atsiranda...

Darbinis arklys: kaip moteriai sumažinti naštą, kurią ji velka? nuotrauka, foto

Bakterijos pradeda plisti jau penkių laipsnių temperatūroje, todėl, siekiant išvengti apsinuodijimo maisto...

Kaip tinkamai elgtis su maistu atėjus šiltiems orams nuotrauka, foto

Nuovargis, suprastėjusi miego kokybė, nusilpęs imunitetas ir prasta nuotaika gali tapti dažno...

Ką valgyti žiemą? nuotrauka, foto

Rotary klubas "Klaipėda" šventė 80-metį nuotrauka, foto

Sociumas, Liepos 15-ąją vienas iš seniausiai Lietuvoje veikiančių Rotary klubų "Klaipėda" iškilmingai paminėjo...

Sulauksime tropinių orų – vyraus karštis ir drėgmė nuotrauka, foto

Lietuva, Artimiausiomis dienomis sulauksime tropinių orų – vyraus aukšta temperatūra bei krituliai,...

Asfaltuos Baltijos prospektą dubliuojančią gatvę nuotrauka, foto

Klaipėda, Šių metų liepos 17–18 dienomis vyks asfaltavimo darbai Baltijos pr. dubliuojančios g....

„Baisiausias dalykas taksistui – girta moteris“ nuotrauka, foto

Vakarų Lietuva, „Įdomus tas mūsų darbas, esame ir psichologai, ir kunigai, ir ant...

Sociumas, Paskelbta prieš 1 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 3 val.

Vakarų Lietuva, Paskelbta prieš 3 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...