Jei į kurortą keliaujate visa šeima

Jei į kurortą keliaujate visa šeima

Kelionė su vaikais – malonus užsiėmimas, tačiau jam reikia kruopščiai pasirengti. Kur nuvykti su vaiku, ką pasiimti, ką nuveikti, kad kelionę įsimintų visa šeima?

Jeigu auginate darželinukus ar pradinukus, geriau pasirinkti poilsį prie jūros. Tai ir sveikata, ir pramogos, ir nauji įspūdžiai. Aišku, ir įdomiau, ir naudingiau būtų kasmet vykti vis į skirtingas vietas: vienais metais – prie Baltijos jūros, kitais – prie Viduržemio, trečiais – prie Adrijos. Jeigu norite nuvykti į kurortą su vaikais ir kartu šiek tiek pailsėti nuo tėviškų rūpesčių, rinkitės Turkiją – jos viešbučiuose dažnai su vaikais užsiima specialūs darbuotojai.

Jeigu vaikai vyresni (10–14 metų), galima rinktis pažintinio pobūdžio keliones – tiek po Lietuvą, tiek po kitas šalis. Jeigu išvykos svetur jums ne pagal kišenę, aprodykite vaikui bent įžymesnes savo gimtojo rajono vietas, artimiausių miestelių įdomybes.

Kelyje arba neįprastoje kompanijoje vaikas gali imti elgtis ne visai adekvačiai.

Lėktuvas geriau už ratus

Manoma, jog vaikai skrydį lėktuvu ištveria net geriau negu suaugusieji. O štai automobilyje ar traukinyje vaikas susiduria su tam tikrais sunkumais: ilgu varginančiu keliu, tvankumu, supimu ir net su klaustrofobija. Daugelis tėvų ratuotas transporto priemones renkasi taupumo sumetimais, bet dabar kainos beveik susilygino, be to, daugelis oro bendrovių daro vaikams nuolaidų, o mažylius iki 2 metų apskritai skraidina nemokamai.

Aklimatizacija

Organizmo reakcija į klimato kaitą – nemalonus dalykas, bet keliauninkams ji gana įprastas ir įveikiamas reiškinys. Kuo gi ji pasireiškia?

Tai gali būti: 1–2 dienas sutrikęs virškinimas, sloga, kosulys, temperatūra.

Aklimatizacija – labai individualu, paprastai ji trunka tris dienas, bet gali tęstis ir daugiau kaip savaitę. Pagrindinis aklimatizacijos dėsnis – kuo daugiau nutolstame nuo savo įprastinės juostos, tuo ji intensyviau pasireiškia.

Kaip su ja kovoti? Likus savaitei dviem iki išvykimo, išgerkite vitaminų ir stiprinamųjų preparatų kursą.

Pirmąją dieną prie jūros neleiskite vaikams ilgai maudytis, o per pirmąsias dienas po sugrįžimo jiems nederėtų būti ilgesnį laiką lauke.

Ką vaikai veiks

Kad vaikai patys gerai pailsėtų ir leistų pailsėti jums, būtina iš anksto pasirūpinti tuo, kuo jie užsiiminės kelyje, jei netikėtai teks palaukti, jeigu reikės pabūti viešbučio kambaryje ar pagulėti pliaže ir t. t. Parinkite jiems pramogas pagal amžių – knygų, žurnalų su vaikiškais kryžiažodžiais, bloknotų ir pieštukų, dėlionių, kelioninių šachmatų ar domino. Negalima leisti, kad jaunieji keliauninkai nuobodžiautų. Patys, neversdami vaiko inkšti ir tampyti jūsų už rankovės, bendraukite su juo, žaiskite, nelaikykite jo uždaryto ir juo labiau nekelkite skandalų svetimiems žmonėms girdint.

Renkamės viešbutį

* Jis turėtų būti įsikūręs netoli oro uosto ir netoli jūros.

* Šalia jo esantis paplūdimys neturėtų būti akmenuotas, o jūra staigiai gilėti.

* Į restorano valgiaraštį turėtų būti įtraukti ir vaikams tinkami produktai.

* Greta viešbučio turėtų būti įrengtos žaidimų aikštelės vaikams, baseinėliai, į viešbučio etatus turėtų būti įtrauktos ir auklės.

* Viešbutis turėtų turėti netriukšmingų kambarių, kad nebūtų girdėti naktinių diskotekų, restoranų triukšmo, o kambariuose būtinai būtų šaldytuvas, patogi vaikiška lovelė.

Psichologinis nusiteikimas

Visi žinome, jog ne tik išgyvenimai, bet ir džiaugsmas – stresas organizmui. Kelyje arba neįprastoje kompanijoje vaikas gali imti elgtis ne visai adekvačiai. Todėl geriau iš anksto pabandyti atspėti, kokių nesklandumų gali pasitaikyti kelyje ir jūsų gyvenamojoje vietoje (transporto vėlavimas, neįprastas maistas, vietos papročiai).

Ką pasiimti

Nebijokite pasiimti per daug vaiko daiktų, tegu jau geriau jie būna atliekami, užtat beveik visiems gyvenimo atvejams.

Vaiko mėgstamus daiktelius sudėkite į jo asmeninę kuprinę. Jei vaikučiui dar reikalingas lengvas vežimėlis, pasiimkite jį – sulankstomo vežimėlio svoris į bagažo svorį neįskaičiuojamas.

Į kelionę būtinai pasiimkite skirtingo šiltumo drabužių, kepurių nuo saulės, patogios avalynės. Pravers drėgnos servetėlės.

Pasirūpinkite įprastiniu mažylio maistu – kai kurių produktų užsienyje galite ir nesurasti. Neapsirinka tie, kurie bent pirmam kelionės etapui įsideda geriamojo vandens.

Parengta bendradarbiaujant su „Mamos žurnalu“


Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder