Jaukus maistas, arba Kodėl mes dieviname rudenį

Jaukus maistas, arba Kodėl mes dieviname rudenį

Dėkui Dievui už rudenį. Pagaliau galime paslėpti savo trūkumus po šiltu megztiniu. Vyrai - ramiai važiuoti automobiliu, nesidairydami į pusnuoges merginas gatvėje. Pagaliau galime jaukiai įsitaisyti ant sofos su puodeliu karštos kakavos ir skaniai paskaityti gerą knygą. Ką jau kalbėti apie be galo turtingą rudeninę kulinariją...

Ankstyvą savaitgalio rytą daugelis apsikarsto krepšeliais ir klaidžioja po miškus rinkdami grybus. Rudenį tai tampa nacionaliniu sportu.

Vyrai ir kai kurios moterys į rankas ima medžioklinius šautuvus. Ruduo - medžioklės ir šviežios žvėrienos sezonas.

Rudenį nurenkamas vaisių ir daržovių derlius. Iš vaisių spaudžiamos sultys, iš sulčių daromas vynas...

Visa tai ir dar daugiau virsta tikrais namų kulinarijos šedevrais. Šaltos sriubos, salotos, šerbetai pasitraukia į antrą planą, pagarbiai užleisdami vietą lėtai burbuliuojantiems troškiniams. Tai patiekalų, kuriuos virdavo mūsų močiutės, metas.

Rudenį parduotuvių virtinose arbūzus pakeičia sultingos slyvos ir kriaušės, o turgūs pasipuošia moliūgais bei pasikvepina šviežių grybų bei obuolių kvepalais...

Ruduo - dosnus metų laikas, suteikiantis visko, kas mus gali sušildyti.

Grybai: paprastai, bet ypatingai

Virtus grybus galima apipilti alyvuogių aliejumi ir apibarstyti parmezano sūriu: paprasta ir skanu. Tai lengvas, tačiau ypatingo skonio užkandis arba garnyras.

Baravykus galima patroškinti su sviestu ir su trupučiu česnako - kol pradės karamelizuotis ir lengvai paruduos. Tuomet užberti šiek tiek petražolių ir vytinto kumpio. Patiekti ant traškios duonos riekės.

Gardu valgyti itališką duoną su baravykais, aitriaisiais pipirais, citrina, mairūnu ir alyvuogių aliejumi. Pakepinkite baravykus ir sumaišykite juos su pjaustytais pipirais, citrina ir mairūnu. Visa tai patiekite ant duonos riekės bei apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Galima išsivirti koldūnų su voveraičių įdaru - tai neprilygstamas rudeninis patiekalas. Koldūnų tešla, subtilus voveraičių skonis bei sviesto ir grietinės padažas puikai dera tarpusavyje.

Gardieji trimitėliai

Tai puikus rudens patiekalų ingredientas, per retai naudojamas kulinarijoje, nes žmonės dažniau renkasi baravykus ar voveraites.

TRIMITĖLIAI. Trimito pavidalo grybai su gilia, iki pat koto pamato įduba. Gali būti juosvai pilki, pelenų spalvos, su rusvu ar melsvu atspalviu. Auga liepos - lapkričio mėnesiais lapuočių, mišriuose miškuose su ąžuolo, buko, skroblo, lazdyno priemaiša, kartais nemažomis grupėmis. Valgomas. Dėl kietokos tramos būtina ilgiau pavirti. Galima išdžiovinti, sumalti ir naudoti kaip prieskonį įvairiems patiekalams pagardinti.

Paprastieji trimitėliai - tai tokie mažyčiai grybukai, turintys unikalų skonį ir kvepiantys tarsi medžiai rudenį.

Pamėginkite išsivirti paprastųjų trimitėlių sriubą. Ji verdama su kiaušiniu ir grikiais. Į karštą vandenį su šlakeliu acto įmuškite kiaušinį ir virkite, kol jis iškils į paviršių. Šie grybai taip pat puikiai tinka su ryžiais arba makaronais.

Moliūgai

Šie ryškios oranžinės spalvos bei saldaus prieskonio stebuklai gali papildyti daugybę įvairių receptų.

Išbandykite moliūgų ir parmezano apkepą. Paprastas variantas: minkštimą smulkiai sutarkuokite (kaip bulvių plokštainiui), sumaišykite su varške ir kiaušiniu, įberkite mėgstamų prieskonių ir supilkite į kepimo formą, išklotą folija. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir kepkite apie pusvalandį. Prieš patiekdami užbarstykite sūrio. Sudėtingesnis receptas pateiktas šiame puslapyje atskirai.

Ropės

Jomis galite mėgautis žaliomis, virtomis ir keptomis.

Ropė puikiai tiks rudeninėms salotoms: šakniavaisį plonai supjaustykite ir sumaišykite su lapais. Apšlakstykite rapsų aliejumi ir citrinų sultimis, apibarstykite šviežiais prieskoniais, druska. Į salotas įdėkite keptuvėje iškeptos plekšnės gabaliukų.

Kitas variantas - apibarstyti ropę druska ir kepti ją orkaitėje 30-40 minučių bei patiekti su žvėriena. Ypač tinka su kurapkos mėsa.

Kukurūzai

Jų skonis suteikia šviežumo sunkiems patiekalams, paskanina salotas. Saldūs, sultingi ir universalūs kukurūzai tinka įvairiems patiekalams. Įvyniokite kukurūzo burbuolę su gabalėliu sviesto į foliją ir kepkite orkaitėje arba žarijose: ir skanu, ir sveika.

Kriaušės

Tai bene geriausi rudens vaisiai. Jos ir skanios, ir universalaus vartojimo: galima dėti į salotas, desertus, pagrindinius patiekalus arba kepti ant laužo.

Kriaušes nulupkite, perpjaukite išilgai ir išpjaukite sėklas. Tuomet įdėkite į šaldytuvą ir leiskite kelias minutes padžiūti. Tai palengvins kepimo ant laužo procesą.

Padėkite kriaušes ant kepimo grotelių virš karštų žarijų ir kepkite kelias minutes. Nepamirškite apversti.

Patiekite su burata - itališku sūriu, pagamintu iš mocarelos ir grietinėlės, lazdyno riešutais, medumi, varške ir salotų lapais. Arba su gervuogėmis ir vanile.

Slyvos

Ruduo - slyvų sezonas. Būtent dabar jos sultingiausios ir skaniausios. Naudokitės jų teikiamu malonumu gomuriui, kol nepradingo iš parduotuvių lentynų.

Išsivirkite slyvų padažo arba uogienės, įmeskite kelias gervuoges ir užkonservuokite. Po kelių mėnesių tai bus puiki Kalėdų dovana artimiesiems.

Slyvų uogienę galima valgyti su jogurtu, plakta grietinėle arba koše.

Gervuogės

Pavirkite gervuoges jų pačių šviežiai spaustose sultyse, tačiau nedėkite cukraus. Naudokite šį viralą desertams, apipilkite juo ledus ar pyragus. Sumaišykite jį su pistacijomis ir marcipanu arba medumi ir riešutais - šis sveikas desertas puikiai tiks prie puodelio arbatos.

Žvėriena

Žvėriena turi daugybę įvairių poskonių, tačiau visus jos tipus jungia viena savybė: ji labai liesa. Todėl stenkitės neperkepti žvėrienos krūtinėlės arba nugarinės, o kietesnę mėsą (tokią kaip triušių šlaunelės ar elnienos mentės) lėtai troškinkite and mažos ugnies.

Cinamonas

Subtilus jo kvapas atspindi rudens dvasią. Išsivirkite koldūnų, įdarytų keptais svogūnais, apibarstytais cinamonu, ir patiekite su vištienos sultiniu. Patikėkite: skonis neprilygstamas...

RECEPTAI

Slyvų uogienė 


Jums reikės:
1.5 kg šviežių slyvų,
1.5 kg cukraus,
1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių,
30 g sviesto,
100 ml šalto vandens.
Slyvas nuplaukite, nuskabykite kotelius, perpjaukite išilgai ir išimkite kauliukus. Supjaustykite.
Imkite didelį gilų puodą, įpilkite vandens, sudėkite slyvas, supilkite citrinos sultis ir užkaiskite. Virinkite ir nepamirškite dažnai pamaišyti.
Sumažinkite ugnį, uždenkite puodą ir palikite slyvas virti 40 minučių.
Suberkite cukrų ir maišykite, kol ištirps.
Įmaišykite sviesto. Padidinkite ugnį ir maišykite tol, kol mišinys užvirs.
Toliau maišykite slyvas virdami ant didelės ugnies, kol šios pradės tirštėti ir lipti prie šaukšto bei puodo kraštų.
Nuimkite puodą nuo ugnies ir uogienę supilstykite į švarius šiltus stiklainius.
Įsitikinkite, kad nėra oro burbuliukų, stiklainius užsukite.
Leiskite uogienei atvėsti, po to laikykite šaltoje vietoje.

Moliūgų ir parmezano apkepas


Jums reikės:
300 g moliūgo,
50 g sviesto,
pusės aitriojo pipiro,
100 g pieno,
50 g grietinėlės,
100 g supjaustyto ir orkaitėje pakepinto moliūgo,
100 g parmezano sūrio.
Iš moliūgo išpjaukite minkštimą ir sėklas. Suvyniokite supjaustytą moliūgą į foliją su trupučiu alyvuogių aliejaus ir kepkite 30 minučių 180 laipsnių C temperatūros orkaitėje.
Iškeptą moliūgą kartu su aitriuoju pipiru, sviestu ir pienu įdėkite į puodą ir užvirinkite.
Dalį mišinio išimkite, sutrinkite rankiniu plaktuvu ir perpilkite per sietą, kad virstų į tyrę.
Paimkite 100 g supjaustyto ir orkaitėje pakepinto moliūgo ir įdėkite jį į verdantį vandenį vienai minutei. Tuomet sudėkite jį į puode likusią dalį nesutrinto moliūgo ir, jei norite, pagardinkite česnaku ir rozmarinu.
Supilkite moliūgų tyrę į puode likusį mišinį. Įdėkite parmezano ir maišykite, kol mišinys pavirs į tirštą pastą.
Supilkite mišinį į karščiui atsparų indą, apibarstykite parmezano sūriu ir, jei pageidaujate, dėl skonio įdėkite kedro riešutų ir džiūvėsėlių.
Uždenkite indą folija arba dangčiu ir įdėkite į 180 laipsnių orkaitę 7-10 minučių. Tuomet nuimkite foliją ar dangtį ir palikite indą orkaitėje dar 1-2 minutėms.
Patiekite su varške arba maskarponės sūriu ir rieke duonos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder