Interjero atnaujinimas be remonto: šviesos galia ir vaizdas į jūrą

Interjero atnaujinimas be remonto: šviesos galia ir vaizdas į jūrą

Net ir jaukiai įrengtuose namuose kartkartėmis norisi bent nedidelių permainų, o ką jau kalbėti apie gerokai senstelėjusį bei pakyrėjusį interjerą... Jei didelio remonto reikalaujančių sumanymų nepavyksta įgyvendinti dėl įprastos (finansinės) priežasties, drąsiai imkitės dizainerio vaidmens ir atnaujinkite savo namus paprastesnėmis priemonėmis.

Kokiais originaliais meniniais sprendimais galima dekoruoti kambario sienas, aptarėme praėjusį šeštadienį, šįkart - apie šviestuvus bei langų dekorą.

Kaip žinote, interjere nebūna smulkmenų. Čia viskas susieta tam, kad sukurtų vientisą vaizdą ir komforto jausmą. Siekiant jaukumo bei harmonijos, derinamos spalvos, formos, stilius: grindlentės ir baldai, kilimai bei šviestuvai, pagalvių užvalkalai bei vazos. Nuo šių sumaniai apgalvotų "smulkmenų" priklauso, kaip jausitės sugrįžę namo...

DERINYS. Kilimo ir pagalvėlių spalvos sukuria žaismingą nuotaiką. Trūksta tik derančio lango uždangalo bei šviestuvo.

Šviesos nebus per daug

"Manau, jog mūsų būstuose pernelyg daug tiesioginės šviesos ir per mažai jos žaismo, - sakė šviestuvų salonų tinklo "Ekoliumenas" Klaipėdos salono vadovė Lina Stalionienė. - Geras apšvietimas - vienas iš svarbiausių interjero kūrimo elementų, o dabartinės tendencijos, siūlančios didžiulę kainų ir kokybės santykio įvairovę, šį elementą daro lengvai prieinamą.

Gyvename atšiaurioje klimato juostoje, kur ruduo, žiema ir pavasaris itin niūrūs ir tamsūs, tad ko jau ko, o šviesos mums tikrai nebus per daug.

Pagal apšvietimo filosofiją, šviesa mūsų namuose turi kurti oazes, teikiančias ramybės, tam tikrą specifinę atmosferą, kurstyti vaizduotę. Svarbu ritmiškumas, dydis, išdėstymas erdvėje. Šviesa turi sklisti tikrai ne tik iš vieno šaltinio lubose."

Visada laimi tas, kuris prisitaiko šviesą konkrečiai zonai, todėl specialistė rekomenduoja rinktis mažiausiai du apšvietimo variantus. "Net pastatytas toršeras pasienyje nebe taip monotoniškai apšvies patalpą", - sakė ji.

DERINYS. Šiai sienai, regis, tetrūksta originalaus paveikslo arba fototapeto...

Šviestuvų šiandien daugybė - formų, spalvų, faktūrų, dydžių, funkcijų atžvilgiu. L. Stalionienė ragina nebijoti tarpusavyje derinti visai vienodų šviestuvų, o juos papildyti vienos ar daugiau krypčių šviesos šaltiniais iš šono arba viršaus.

"Nevenkite poriškumo; poriniai pastatomi šviestuvai, kaip ir žvakidės, sukuria ypatingą jaukumo įspūdį. Komponuokite šviestuvus tarpusavyje ir kaskart sukurkite vis kitokią nuotaiką - buičiai suteikite kitokių spalvų", - tikino pokalbininkė.

Pasak specialistės, vienoje bendrojo kambario erdvėje patartina derinti du ar net tris skirtingo dizaino, bet panašaus stiliaus šviestuvus. Jei norite išskirtinės erdvės - nebijokite eksperimentų.

ŠVIESA keičia ne tik kambaryje vyraujančias spalvas pridėdama jiems atspalvių, bet ir jų ryškumą, sodrumą. Pavyzdžiui, sklindant natūraliai šviesai vidudienį kambaryje spalvos atrodo kur kas sodresnės. O vakare, kai šviesa mažiau intensyvi, jos patamsėja.

Šviesų kaskados

"Jei jūsų namų sienos yra nelygios faktūros, nepamirškite, kad jos turi savybę keistis nuo apšvietimo ir sukurti vis kitokią nuotaiką, - sakė "Ekoliumeno" salono vadovė L. Stalionienė. - Jei esate prieš klasikinius krištolu nusagstytus, gėlėmis išmargintus šviestuvus, rinkitės daugybę kaskadomis pakabintų halogeninių lempų. Jas dėstykite tiek vienodame, tiek skirtinguose aukščiuose. Svarbiausia sąlyga - jos turi būti lengvos ir paprastutės."

Ant vielos ištempti šviestuvai - nebloga idėja norintiems vizualiai paskirstyti patalpą į funkcines zonas. "Rinkitės modernius, technologinius šviestuvėlius, kuriuos galite stumdyti ant troso ar karkaso ir nukreipti šviesą lyg prožektorius, taip apšviesite atokiausiai esančius namų kampelius. Net jei virš stalo kabo puošnus šviestuvas, bendram buto apšvietimui taip pat puikiai tinka trosinė apšvietimo sistema.

Nebijokite naudoti funkcionalių sieninių šviestuvų: keisdami jų padėtį išgausite kitą šviesos sklidimo kryptį", - patarė specialistė.

EKONOMIJA. Taupiąsias lempas visada stenkitės suminkštinti, pridengti gaubteliais - tada jos paslėps mirgėjimą, neerzins akių. "Gaubteliai teikia jaukumo, romantikos, tačiau sugeria ir šviesą", - pataria salono "Ekoliumenas" profesionalai.

Misija - jaukumas

Pasak L. Stalionienės, šviesos srautu galima plastiškai ir lengvai sukurti virtuvės, svetainės, miegamojo ribas. "Dekoratyvinį stiklinių elementų efektą sustiprina tam tikras apšvietimas. Kad parodytumėte visus jo pliusus ir dizainą, šviesos žaismą ir šešėlius, nukreipkite šviesos srautą iš viršaus arba iš apačios, tačiau ne iš šonų. Kiekviename kambaryje nepagailėkite bra ir toršerų - lokalus apšvietimas visada jaukiausias.

Apšvietimas ypač svarbus mažai patalpai, jos sienoms apšviesti naudokite plataus kampo lempas", - sakė pokalbininkė. Anot jos, jaukumą kuria kelių lygių šviesa: bendra, dekoratyvių elementų bei lentynų apšvietimas ir šviesos šaltiniai prie tam tikrų vietų - židinio, minkštosios dalies, stalo, lovos.

PROFESIONALŲ PATARIMAI

Šviestuvų salono "Ekoliumenas" specialistų rekomendacijos

* Nedideliame bute būtina apšviesti lubas, tačiau jos privalo būti idealiai lygios.
* Lubose įmontuoti šviestuvai, erdvinės pakabinamų lubų konstrukcijos, blizgus paviršius ir viršutinės kambario dalies apšvietimas aukština patalpą.
* Jei lubos žemos, geriau atsisakykite masyvaus kabančio šviestuvo.
* Lubas vizualiai pakelia šviesūs šalti tonai ir blizgančiais dažais nudažytos lubos.
* Erdvesnis kambarys atrodys ir tada, jei apatinius jo kampus apšviesite nedideliais sieniniais šviestuvėliais. Ir atvirkščiai: jei erdvę reikia sumažinti, šviesą nukreipkite į viršutinius kampus.
* Kad stačiakampis kambarys atrodytų kvadratinis, vienodai apšvieskite tris sienas, o ketvirtą, pačią tolimiausią, akcentuokite ryškesne šviesa. Pabandykite ja paeksperimentuoti išskirdami atskirus interjero elementus.
* Nevenkite tekstilės, dabar itin madingi ir jaukūs nedegaus audinio šviestuvai.

Kad akys ilsėtųsi

Kokias pagrindines charakteristikas būtina žinoti renkantis šviestuvą? Ką reiškia žymuo Ra? Kaip šis ir kiti parametrai atsiliepia mūsų akių komfortui? - klausiame profesionalų.

"Žyma RA, kurią matote ant lempučių pakuočių, reiškia spalvų atkūrimo indeksą. Šis rodiklis itin aktualus, jei norite natūraliai pateikti ir atkurti spalvas, pvz., apšviesti lauko želdinius, parduotuvės prekes", - paaiškino šviestuvų specialistė L. Stalionienė.

Paklausta, kurios iš lempų - įprastos kaitrinės, fluorescencinės ar šviesos diodų - labiausiai tinka namuose ir neerzina akių, "Ekoliumeno" salono vadovė atsakė, jog spalvas geriausiai atkuria kaitrinės lempos. "Tačiau tam pačiam šviesos srautui jos sunaudoja 5-6 kartus daugiau elektros energijos nei dujinio išlydžio lempos. Be to, jos laiko neilgai, apie 1000-2000 val."

VERTA ŽINOTI
* Bene ekonomiškiausi šviesos šaltiniai pagal santykinį šviesos srautą ir tarnavimo laiką - natrio lempos. Šviečia šilta gelsva spalva, tačiau spalvų atkūrimas itin prastas.
* Metalo halogeninės lempos dažniausiai skleidžia baltą šviesą. Puikus spalvų atkūrimo rodiklis.
* Liuminescencinės lempos vis labiau įsigali ir lauke, nes padidėjo jų patikimumas, ilgaamžiškumas. Šviečia balta spalva, bet jau mėgtamos ir spalvotos šios grupės lempos, tik jas naudoti reikia skoningai - antraip spalva gali tapti agresyviai dominuojanti.
* Šviesos diodus geriau naudoti netiesioginiam apšvietimui: laiptams, nišai ir kt. akcentams. Specialistė taip pat nerekomenduoja LED lempų atvirose erdvėse, svetainėse, taip pat vaikų kambario apšvietimui, nes akių komfortui jos nėra priimtinos. Kita vertus, darbo erdvėse gali veikti tonizuojamai.

Su vaizdu į jūrą

Kitas iš paprastų būdų papuošti namų vaizdą - pakeisti langų uždangalus. Ir čia jūsų fantazijai nėra ribų...

"Bene greičiausias ir mažiausiai finansinių išlaidų reikalaujantis būdas atnaujinti kambario interjerą - pakeisti seną žaliuzių arba roletų audinį, - sakė Ričardas Liepinaitis, UAB "Dextera" Klaipėdos filialo direktorius. - Šiuo metu esame gavę pačią naujausią, 2013 metų, audinių kolekciją. Jeigu žaliuzių ar roletų namuose dar neturite, dabar ypač palankus metas jų įsigyti: šiuo metu taikome įvairias nuolaidas, siekiančias net iki 50 proc."

Kokie žaliuzių tipai šiuo metu madingi ir kokias galimybes jie suteikia kuriant originalius bei jaukus namus? - paklausėme specialisto.

"Dabar ypač populiarios dvigubo, taip pat plisuoto audinio žaliuzės, klientai itin giria sistemą "Diena-naktis", kuri leidžia uždengti tik viršutinę arba tik apatinę lango dalį, - vardijo R. Liepinaitis.

- Ypač originalų, visiškai unikalų namų interjerą padeda sukurti fotoroletai. Jie gali vaizduoti ką tik norite - tai jūsų fantazijos ir pasirinkimo reikalas. Vieni klientai pasirenka šeimos fotografijas, kiti linksmus tekstus, treti filmukų personažus vaikų kambariui arba gamtos peizažą miegamajame, jaunimas mėgsta urbanistinius peizažus. Norite lango su vaizdu į jūrą? Tai nesudėtinga", - sakė UAB "Dextera" Klaipėdos filialo vadovas.

Jeigu namuose reikia uždengti nišas, lentynas arba kambario erdvę suskirstyti zonomis, specialistas siūlė pasinaudoti vadinamosiomis panelinėmis širmomis. Audinį pasirinksite pagal savo skonį iš gausios kolekcijos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder