2018 m. sausio 21 d. 22:54 val., sekmadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Grybai: gardūs, maistingi ir pavojingi

(1)

2017-09-04, 12:22

"Vakarų ekspreso" inf.

Grybai: gardūs, maistingi ir pavojingi nuotrauka, foto

© FOTOLIA nuotr.

Valgomieji grybai - skanus, naudingas ir sveikas maisto produktas (nors ir sunkiai virškinamas), tačiau grybavimas - pavojingas užsiėmimas, ir ne tik žmonėms, prastai pažįstantiems grybus.

Net ir patyrusių grybautojų miškuose, krūmynuose ar pievose tyko apgavikės žalsvosios ir pilkšvosios musmirės, puokštinės kelmabudės, eglinės kūgiabudės bei kiti "simuliantai", apsimetę valgomais grybais - ūmėdėmis, kelmiukėmis, žaliuokėmis ir t. t. Dažnas grybautojas, save laikantis profesionalu, apsirinka ir atsiduria ligoninėje.

Lietuvoje auga apie 40 rūšių grybų, kurie nuodingi žali. Apie 20 rūšių gali sukelti apsinuodijimą net ir termiškai apdoroti - jeigu, pavyzdžiui, buvo seni, palaikyti ilgiau nei 10 valandų, nešvariai nuplauti, per trumpai virinti ir pan.

Kad grybai nepakenktų

Kad nepakenktumėte savo sveikatai, laikykitės keleto labai paprastų, tačiau gyvybiškai svarbių taisyklių.

KELMIUKĖS (valgomos): jų kepurėlės iškilios (senesnių grybų - paplokščios, įdubusios), geltonos ar gelsvai rudos spalvos, per vidurį - tamsesnės; turi gelsvai rudus arba juodai rudus žvynelius. Senos kelmiukės gali turėti mažai žvynelių, tik kepurėlės centre, jų kraštai šiek tiek banguoti. Drėgna kepurėlė būna gleivėta. Lakšteliai balsvi (senesnių - gelsvi), priaugę prie koto, kuris yra kepurėlės spalvos, padengtas plaušiniais žvyneliais (pavieniui augančių grybų kotas prie pagrindo turi gumbą), sporos - baltos.

* Rinkite tik labai gerai žinomas rūšis, dėl kurių neabejojate. Jei bent mažumėlę suabejojote - palikite ramybėje. (Nuspirti irgi nereikia.)

* Nerinkite grybų po šalnų, nes bus prikaupę nuodingų medžiagų.

* Geriau rinkite tik jaunus grybus - jie vertingesni, sveikesni.

* Nepirkite grybų iš nepažįstamų, nepatikimų žmonių, nes nežinote, kur, kokie ir kada jie buvo surinkti.

* Patiekalus iš grybų suvalgykite tą pačią dieną. Jų nešildykite pakartotinai.

* Nelaikykite šviežių grybų neapdorotų ilgiau nei 10 val. Jei manote, kad nespėsite apdoroti per tiek laiko - tuomet plonu sluoksniu paskleiskite gerai vėdinamoje, vėsioje patalpoje, kad džiūtų. Po to galite baigti džiovinti specialioje džiovyklėlėje arba orkaitėje.

* Apdorotus (sūdytus, marinuotus) grybus laikykite stikliniuose ar emaliuotuose induose. Metaliniuose ir cinkuotuose laikyti netinka: juose randasi nuodingų medžiagų.

* Grybai yra sunkiai virškinami. Jeigu sergate virškinamojo trakto, kasos ligomis, jų nevalgykite. Pasitarkite su gydytoju, ar galite skanauti saikingai.

PUOKŠTINĖS KELMABUDĖS (nuodingos!): nuo kelmiukių (valgomų) skiriasi žalsvai gelsvu atspalviu ir jos neturi žvynelių.

* Mažiems vaikams (iki 5-8 metų) ir seniems žmonėms grybų geriau nesiūlykite.

Kokie čia grybai?

Ar geri šie grybai, gausiai aplipę medžių kelmus? Ar tinka valgyti? Jei taip, tai kaip juos paruošti maistui?

Taip, tai yra paprastosios kelmiukės (arba kelmučiai), jos yra valgomos ir labai skanios, tačiau jas atskirti nuo nevalgomų ir nuodingų grybų gali tik labai kietas profesionalas. Jei toks nesate, geriau nerizikuokite.

Kelmiukės auga vasarą ir rudenį kupetomis (būna ir pavieniui) šalia ir ant medžių kelmų (lapuočių, kartais spygliuočių) bei išvartų, šakų. Jas nesunku supainioti su panašiais, bet nuodingais grybais - puokštinėmis kelmabudėmis ir eglinėmis kūgiabudėmis, kurie taip pat auga ant kelmų, stuobrių, kamienų nuolaužų, supuvusių lapuočių ir spygliuočių šakų, krūmynuose ir pan.

EGLINĖS KŪGIABUDĖS (nuodingos!): nuo kelmiukių (valgomų) skiriasi tuo, kad neturi žvynelių ir jų kepurėlė lygi.

Jei esate tikras, kad prieš jūsų akis - paprastosios kelmiukės, galite jas virti, kepti, sūdyti, marinuoti ir valgyti.

Ar visus grybus būtina virti?

Yra įvairių nuomonių, kiek laiko reikia virti grybus. Vieni sako - 15 minučių, kiti - dvi valandas... Girdėjau, kad kai kuriuos grybus galima valgyt žalius. Kaip iš tikrųjų?

Pirmiausiai valgomus grybus reikia nuvalyti peiliu. Kazlėkus, ūmėdes ir kitus, kurių odelė lupasi, - nulupti. Tada nuplauti ir virti nuo 10 iki 30 min. - priklausomai nuo rūšies.

Nebūtina virti baravykų, voveraičių - juos galima tik pakepti (apie 30 min.) riebaluose, kol išgaruos vanduo.

ŠVELNIOSIOS KELMABUDĖS (valgomos) auga ant eglių, pušų kelmų, stuobrių. Jos valgomos, tačiau nelabai skanios.

Būtinai virkite bobausius, pūkuotes, grūzdus, paliepes, geltonuosius ir juoduosius pievagrybius, piktąsias ūmėdes, nes jie žali yra nuodingi. Šie grybai ir yra paprastai verdami netgi po du kartus (išverdama, nupilamas vanduo ir vėl verdama). Pavirę vėl nuplaukite.

Atminkite: jei tarp jūsų surinktų grybų įsimaišys kokia žalsvoji musmirė, ar virsite 5 valandas, ar dar ilgiau, - tai nepadės. Ji mirtinai nuodinga. Todėl pirmiausiai perskaitykite straipsnio skirsnį "Kad grybai nepakenktų".

Kur ieškoti baravykų ir voveraičių?

Kur Lietuvoje auga vertingiausi grybai baravykai ir voveraitės? Kur jų galima rasti daugiausiai?

Lietuvoje žinoma apie 7 tūkstančius grybų, per 1 200 rūšių kepurėtųjų, valgomųjų - apie 300 rūšių, vertingų - apie 100, voveraičių - 7 rūšys, baravykų - 14 rūšių. Pastarieji labiausiai mėgstami, vertinami ir "medžiojami", tačiau ne visi yra valgomi, pavyzdžiui, gražiakotis ir kartusis - pernelyg kartūs, o šėtoninis baravykas - nuodingas. Paprastasis trimitėlis (voveraičių rūšis) Lietuvoje beveik nevalgomas (nors labai mėgstamas kitose Šiaurės šalyse) - mūsų šeimininkės juos paprastai išdžiovina, sumala ir kaip prieskonį deda į patiekalus. Beje, virti trimitėlius reikia ilgiau nei kitų rūšių voveraites.

PAPRASTIEJI TRIMITĖLIAI - trimito pavidalo grybai su gilia, iki pat koto pamato įduba. Gali būti juosvai pilki, pelenų spalvos, su rusvu ar melsvu atspalviu. Auga iki pat lapkričio lapuočių ir mišriuose miškuose, dažniausiai grupėmis. Lietuvoje ne taip mėgstami kaip kitur, tačiau šeimininkės juos įgudo džiovinti ir sumaltus naudoti kaip prieskonį.

Žemėlapių, kur kokie grybai dera, neegzistuoja. Baravykų daugiausiai randama rugpjūtį-rugsėjį po pušimis, eglėmis, beržais ir ąžuolais. Voveraitės gausiausiai auga Lietuvos pietryčiuose, pušynuose, eglynuose, lapuočių miškuose nuo birželio iki lapkričio mėnesio. Jei kur radot vieną voveraitę - apsidairykite: čia pat turėtų būti ir "draugių".

Žymos: grybai

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Komentarai

herkus

2017-09-04   14:17

IP: 86.100.145.187

straipsniukas apie sungrybius.. tokiu nerenku..

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Nuovargis, suprastėjusi miego kokybė, nusilpęs imunitetas ir prasta nuotaika gali tapti dažno...

Ką valgyti žiemą? nuotrauka, foto

Nors tų žmonių jau seniai nebėra tarp mūsų, tačiau mes vis tiek...

Kaip šiuolaikiškai įamžinti mirusiųjų atminimą? nuotrauka, foto

Prasidėjus šaltajam sezonui, dažnai apsirengiame ne vieną sluoksnį drabužių, dėl to...

Kaip taisyklingai sluoksniuoti drabužius žiemą? nuotrauka, foto

Valgomieji grybai - skanus, naudingas ir sveikas maisto produktas (nors ir sunkiai...

Grybai: gardūs, maistingi ir pavojingi nuotrauka, foto

Artūras Juškėnas: "Trūksta disciplinos ir proto" nuotrauka, foto

Sportas, Baltijos rankinio lygos savaitgalis Klaipėdos „Dragūnui“ atnešė tik du taškus – šeštadienį...

„Žalgirio“ krepšininkai išvykoje įveikė „Neptūną“ nuotrauka, foto

Sportas, Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionate sekmadienį nugalėtojo titulą ginantis Kauno „Žalgiris“ išvykoje...

Kur saugoma Prūsijos karaliaus karūna? nuotrauka, foto

Vakarų Lietuva, XVII a. Prūsijos hercogystė padėjo Šventajai Romos imperijai Ispanijos įpėdinystės kare (1701-1714...

Iš kelto, plaukusio į Švediją, iškrito lietuvis nuotrauka, foto

Kriminalai, Iš kelto, plaukusio iš Latvijos į Švediją, šeštadienį Rygos įlankoje iškrito lietuvis,...

Sportas, Paskelbta prieš 1 val.

Vakarų Lietuva, Paskelbta prieš 2 val.

Kriminalai, Paskelbta prieš 2 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...