2019 m. balandžio 20 d. 21:14 val., šeštadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Gausų derlių - į stiklainius

2008-07-19, 12:00

Rima BRUZGULYTĖ

Gausų derlių - į stiklainius nuotrauka, foto

Pomidorai ir agurkai drebučiuose

Išvirkite marinatą: į penkis litrus verdančio vandens suberkite stiklinę druskos, dvi stiklines cukraus, įdėkite keletą lauro lapų, įpilkite 300 g acto.

Agurkų ir svogūnų reikia po lygiai, pomidorų - šiek tiek daugiau.

Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir užpilkite karštu marinatu. Kai atvės, nupilkite. Į 1 l talpos stiklainius sluoksniuokite supjaustytus griežinėliais agurkus, svogūnus, pomidorus, į kiekvieną įmesdami po porą juodųjų pipirų, nedidelę krapų, petražolės šakelę. Užpilkite marinatu, o kai jis pravės - nupilkite. Marinatą pakaitinkite, bet neužvirkite, supilkite 10 šaukštų ištirpintos želatinos. Marinatą supilkite į stiklainius, juos uždarykite, atvėsinkite ir keletą dienų palaikykite šaldytuve.

Daržovių mišrainė

2,5 kg agurkų, 2,5 kg pomidorų, 1,5 kg svogūnų, 2 saujas krapų šakelių susmulkinkite, įberkite porą saujų druskos, 2 šaukštus maltų pipirų, maltų lauro lapų, įpilkite stiklinę aliejaus, viską sumaišykite ir palaikykite apie dvi valandas, kad atsirastų skysčio. Dėkite ant ugnies ir nuolat maišydami virkite, kol daržovės suminkštės. Sudėkite į stiklainius ir uždarykite.

Pomidorai savo sultyse

Pomidorus surūšiuokite pagal dydį. Vienodai prinokusius ir mažesnius pakaitinkite verdančiame vandenyje 3-4 min., o po to staiga perdėkite į šaltą vandenį (odelė sutvirtės ir lengvai nusilups).

Taip paruoštus pomidorus talpiai sudėkite į 0,75-1 l stiklainius ir užpilkite sultimis, kurios gaminamos iš stambių ar nevienodai prinokusių pomidorų.

Sultys - nuplautus pomidorus supjaustykite skiltelėmis į 2-4 dalis, sudėkite į puodą ir įpylę vandens (1 kg pomidorų - 100 ml vandens) uždengę pakaitinkite 60-70 laipsn. C temperatūroje, kol suminkštės. Po to pomidorus pertrinkite per sietelį, pasūdykite (1 l pomidorų sulčių imama 1 valg. šaukštas druskos).

Taip paruoštus pomidorus pasterizuokite 85-90 laipsn. C vandenyje - 15 min. 0,5 l talpos stiklainiai, 20 min. - 1 l.

Marinuoti agurkai su garstyčių grūdeliais

Šiuo būdu dažniausiai marinuojami kiek peraugę agurkai.

1 l marinatui paruošti reikės: 150 ml 9 proc. acto, šaukšto druskos, 3 šaukštų cukraus, 5-6 karčiųjų ir tiek pat kvapiųjų pipirų, 2-3 šaukštelių garstyčių grūdelių.

Agurkus supjaustykite į keturias dalis išilgai, išimkite sėklas, sudėkite į platų dubenį ir, apibarsčiusios druska, parą palaikykite vėsioje vietoje (10 kg agurkų reikia 0,5 kg druskos). Po to, nupylusios susidariusį skystį, agurkus talpiai sudėkite į stiklainius, į kiekvieną įberkite garstyčių grūdelių, pridėkite krienų riekučių ir krapų žiedynų. Agurkus užpilkite atvėsintu marinatu, pasterizuokite (pakaitinkite) 75 laipsn. C temperatūros (0,5 l - 15 min., 1 l - 20 min.).

Marinuoti agurkai, patisonai, aguročiai

Marinuoti skirtos daržovės turi būti šviežios ir kietos. Gerai nuplaukite ir blanširuokite 80-90 laipsn. C vandenyje, kuo talpiau sudėkite į stiklainius, į kuriuos prieš tai sudėjote prieskonines daržoves: 1 l stiklainiui reikia - 1 lauro lapelio, 4-5 karčiųjų ir tiek pat kvapiųjų pipirų, skiltelės paprikos, šakutės krapų, gabalėlio cinamono žievelės, 2-3 gvazdikėlių (šiuo galima pakeisti kalendra, dašiu, mairūnu, baziliku, petražolėmis, salierų lapeliais).

Saldžiarūgštis marinatas: 1 l marinatui reikės 0,75 l vandens, 0,25 l 9 proc. acto, 1 valg. šaukšto druskos, 3 valg. šaukštų cukraus.

Pirmiausia į vandenį sudėkite druską, cukrų, o jiems ištirpus supilkite actą (vietoje acto į 1 l marinato galima dėti 15-20 g citrinos rūgšties).

Užpylus daržoves marinatu, stiklainius pasterizuokite (1 l - 20 min., 3 l - 30 min. 85-90 laipsn. C temperatūroje).

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Velykos - tradicinė šventė, daugeliui tai viena iš keleto progų metuose, kai...

Kad Velykos netaptų supersunkia penkiakove nuotrauka, foto

„Iš vaikystės prisimenu, kaip močiutė kišdavo rankas į juodą marmalą, visai nebijodama,...

Žemaičių išmintis: kuriuo galu daužti kiaušinį? nuotrauka, foto

Balandžio 15 d. 17 val. bibliotekos Konferencijų salėje vyks Arvydo Anušausko knygos...

Arvydo Anušausko knygos „Užmirštas desantas“ pristatymas nuotrauka, foto

VE.lt rekomenduoja 04.12 d. renginius 

VE.lt rekomenduoja 04.12 d. renginius nuotrauka, foto

Kaip nustatoma Velykų data ir kodėl ji kasmet keičiasi? nuotrauka, foto

Lietuva, Velykos – viena labiausiai „slankiojančių“ metų šventė. Šiemet Velykas minėsime balandžio 21...

Švėkšnoje Velykų medyje - 32 tūkstančiai margučių nuotrauka, foto

Vakarų Lietuva, Švėkšnos (Šilutės r.) gyventojai nesirengia užleisti savo pozicijų Lietuvos rekordų knygoje – miestelio centre...

Velykinis margutis – ir stalo puošmena, ir žinutė nuotrauka, foto

Vakarų Lietuva, „Paukštės pavidalu atskrido deivė Laima ir padėjo ypač gražų margą kiaušinį –...

Stiprėja bendradarbiavimas su prancūzais nuotrauka, foto

Klaipėda, Prieš pat Jūros šventę į Klaipėdą turėtų atvykti garsus Prancūzijos keliautojas Jean...

Vakarų Lietuva, Paskelbta prieš 1 val.

Vakarų Lietuva, Paskelbta prieš 2 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 3 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...