Erkės jau aktyvios: kaip taisyklingai jas pašalinti

Erkės jau aktyvios: kaip taisyklingai jas pašalinti

 Sinoptikams prognozuojant itin šiltą savaitgalį  Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) entomologė Milda Žygutienė pabrėžia, kad erkės jau aktyvios ir leidžiantys laiką lauke turėtų pasirūpinti apsauga nuo šių parazitų.
BNS nuotr.

Pasak specialistės, Lietuvoje erkėms sąlygos yra labai tinkamos. Jos čia puikiai peržiemoja ir per metus yra tik trys mėnesiai, kuriais dėl šių gyvių gali būti ramu.

Ji pabrėžė, kad įsisiurbusią erkę reikia traukti sausuoju būdu, t.y. netepti nei taukais, nei alkoholiu, nei riebalinėmis medžiagomis, ir staigiu judesiu traukti ją į viršų.

„Jeigu neturime pinceto, tinka bet kokie [erkės traukimo] būdai – netgi pirštai.[...] Suėmus kaip galima arčiau odos ir truktelėjus tikrai galima sėkmingai ištraukti erkę“, – sako ULAC entomologė.

Pasak M. Žygutienės, jei traukiant erkę dalis jos liko odoje, žmogus gali elgtis dvejopai – arba kreiptis į medikus, kad tai pašaltinų, arba laukti, kol organizmas pašalins liekaną kaip rakštį.

Specialistė pabrėžia, kad aptikus erkę, traukti ją reikia kuo greičiau. „Kuo ilgiau ji išbūna ant kūno, tuo didesnė tikimybė, jeigu ji buvo infekuota, pavyzdžiui, Laimo ligos sukėlėju, kad bus užsikrėsta“, – akcentuoja M. Žygutienė.

Erkiniu encefalitu užsikrečiama per 10 minučių nuo užsikrėtimo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder