Ergonomiškoje virtuvėje gaminti paprasta!

Ergonomiškoje virtuvėje gaminti paprasta!

Dauguma, ypač jaunos moterys, tiesiog neapkenčia bet kokio darbo virtuvėje, tačiau priežastis - visiškai ne tingėjimas. Jų tiesiog netraukia ta nyki ir pilka aplinka. Rodosi, jog tokioje virtuvėje nėra vietos pozityvui ir gerai nuotaikai, vis dėlto situaciją labai lengva pakeisti. Kaip? Atsakymas paprastas - interjero ergonomiškumas, naudojant tobulas formas ir aukštąsias technologijas.

Virtuvė visų pirma turi būti patogi ir jauki (paprastai joje ne tik gaminamas valgis, bet ir švenčiamos šeimos šventės, vyksta smagūs draugų susibūrimai), be to, ergonomiškai išdėstyti baldai suteikia šeimininkei galimybę patogiai gaminti ir judėti virtuvėje, t. y. viskas turi būti sudėliota taip, kad būtų patogiai ranka pasiekiama ir nereikėtų lakstyti gaištant laiką iš vieno virtuvės galo į kitą.

Virtuvės zonos

Šiuolaikinė virtuvė privalo turėti daugelį parametrų. Tai ir tinkamas darbo zonų padalijimas, ir pačios virtuvės konfigūracijos pasirinkimas, ir buitinės technikos naudojimas.

Ergonominis visų reikalingų daiktų ir baldų išdėstymas virtuvėje susijęs su maisto gaminimo procesu ir prasideda nuo produktų laikymo zonos, t. y. šaldytuvo ir tam skirtų spintelių. Jeigu visi reikalingi produktai yra vienoje vietoje, tai išvengiama bėgiojimo ieškant reikalingo produkto.

Kita zona - produktų valymo ir plovimo, be abejo, su vieta šiukšlinei. Tuomet būtina produktų pjaustymo ir dalijimo zona (šiuo atveju po ranka turėtų būti dėžutė ar stovas su peiliais), o tada jau galima virti, troškinti, kepti ir t. t. Be abejonės, šiai zonai būtina viryklė ir spintelė su puodais bei keptuvėmis.

Paskutinis etapas - serviravimo. Tinkamai suplanavus visų šių zonų išdėstymą, gerokai sumažėja energijos sąnaudos maisto gamybos procesui, nuovargis, o pats maisto ruošimas tampa ne sunkia kasdienybės našta, o smagiu laiko leidimo būdu.

Kaip protingai suplanuoti?

Virtuvės baldai turi pasižymėti funkcionalumu. Kokia nauda, jei itin mažai talpinančios spintelės stovės praktiškai nenaudojamos lyg baldų parduotuvėje (kad ir labai gražios), o tuo metu visur mėtysis produktai?

Pagrindinės virtuvės interjero taisyklės visiškai nesudėtingos, svarbiausia laikytis tam tikrų kriterijų ir harmoningai išdėstyti funkcionalias zonas.

1. Tinkamas spintelių ir stalviršio aukštis.

Aukštiems žmonėms tenka pernelyg susilenkti prie darbastalio, o žemesniems - itin aukštai kelti rankas, todėl nepatogiai stovint labai įsitempia raumenys, greičiau pavargstama.

2. Užtektinai vietos daiktams.

Virtuvėje spintelės ir stalčiai darinėjami itin dažnai, todėl svarbu, kad juose būtų užtektinai vietos. Menkas malonumas, jei vos pravėrus dureles iš lentynų ant galvos pradeda kristi dubenėliai ar kiti daiktai... Užsisakius individualius baldus geriausiai išnaudojamas plotas, ergonomika patyrusiems baldų gamintojams - anokia naujiena.

Mažos virtuvės baldai turėtų būti su patogiai atsidarinėjančiomis durelėmis: į viršų, slankiosiomis ir pan.

3. Kampinės spintelės.

Jei, prireikus puodo, iš gilios kampinės spintelės tenka ištraukti visus kitus daiktus, maistą teks gaminti kur kas ilgiau. Jose turėtų būti laikomi nekasdien naudojami daiktai.

4. Darbo vietos apšvietimas.

Šviesos trūkumas, ypač pagrindinėje darbo zonoje, kur gaminate maistą, verčia sutelkti dėmesį, įtempti regėjimą, todėl nenuostabu, kad netrukus pajuntamas nuovargis. Būtent todėl daugumoje šiuolaikinių baldų yra įrengtas papildomas pagrindinės darbo zonos apšvietimas.

5. Tinkamas atstumas.

Svarbu suplanuoti visas virtuvės baldų ir darbo zonas taip, kad būtų tinkami atstumai tarp jų. Kuo mažiau laiko sugaištama lakstymui iš vieno virtuvės galo į kitą, tuo greičiau pagaminamas valgis, mažiau sunaudojama jėgų ir laiko.

Be viso to, baldai dar turėtų būti ir geros kokybės, lengvai valomi, praktiški, naudingi, aišku - ir stilingi, patogūs, ergonomiški ... Juk ergonomika - ne koks prašmatnus žodis, o žodžių "patogumas" ir "komfortas" sinonimas!

Ergonomiška virtuvė padeda saugoti sveikatą. Galbūt kam nors tai gali pasirodyti keista, tačiau tinkami ir patogūs baldai leidžia laisvai judėti, dirbti išvengiant nereikalingų, įtemptų judesių ar net traumų.

Jei riboja plotas...

Sakote, jog ergonomiška gali būti tik didelio ploto virtuvė? Iš tikrųjų yra visiškai atvirkščiai - mažoje virtuvėje netgi dar svarbiau viską tinkamai ir protingai suplanuoti, kad kuo patogiau joje jaustumėtės.

Jei pagrindinės darbo zonos išdėstytos atsižvelgiant į pagrindinius reikalavimus, jei naudojamas ne tik virtuvės esamas, bet ir naudingas sienų plotas, tai tokia virtuvė gali virsti jaukia ir patogia.

Specialisto patarimas

"Ergonomika gaminantiesiems virtuvės baldus - savaime suprantamas dalykas. Ką galėtumėte patarti žmogui, norinčiam įsirengti ar atsinaujinti virtuvę, kad ne jis tarnautų baldams, o baldai jam?"  

Konsultuoja UAB "Nerijaus baldai" direktorius Nerijus PUZINAS.

Dažniausiai daromos klaidos:

a) baldų salone nusiperkamas išskirtinio dizaino standartinis virtuvės baldų komplektas ir bandoma pritaikyti jį savo virtuvėje. Patogią virtuvę susikurti bus paprasčiau, jei rinksitės pagal individualų projektą gaminamus baldus, kurie atitinka konkrečius poreikius ir optimaliai užima erdvę.
b) atliekant remonto darbus elektros instaliacija ir sanitariniai mazgai įrengiami neapgalvotai, vėliau bandoma tai ištaisyti su baldų pagalba;
c) pasirenkami gamintojai, neturintys darbo patirties.

Virtuvės baldų projekto suderinimas būtų pirmasis etapas, tik po to - elektros instaliacija, sanitarinių mazgų įrengimas, kiti vidaus apdailos darbai.

Norintiesiems turėti ergonomišką virtuvę, patariu pasitikėti mūsų įmonės dizaineriais, kurių ilgametė patirtis padeda sukurti ne tik šiuolaikišką dizainą, bet ir pasiekti virtuvės baldų funkcionalumo. "Nerijaus baldų" specialistai padės išsirinkti kokybiškas ir patvarias medžiagas baldų gamybai, pasiūlys jums  individualų projektą, atitinkantį ergonominius reikalavimus bei jūsų poreikius (UAB "Nerijaus baldai", Danės g. 45, PC ,"Gulbė", tel. 8 680 11553, [email protected], www.nerijausbaldai.lt).

Įdomūs faktai iš virtuvės

Beveik 77 procentai pasaulio moterų praleidžia virtuvėje daug laiko gamindamos maistą. Šis rodiklis aukščiausias yra Japonijoje, ten jis lygus 91 procentui. Tai rodo 27-iose pasaulio šalyse surengtos apklausos rezultatai. Tyrimas buvo atliekamas Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Azijoje. Antrąja-trečiąja vietomis dalijasi Malaizija ir Rusija, kur virtuvėje ilgai užsibūna po 88 procentus moterų.

Toliau eina Italija ir Vengrija - po 86 procentus. Apklausą surengė viešosios nuomonės tyrimo centras "Isopublic Suisse", kuris yra Gelapo (Gallup) instituto filialas.

Tuo tarpu tik 15 procentų apklaustų vyrų gamina maistą. Daugiausia - 26 procentai stipriosios lyties atstovų - prisijuosia prijuostę Kanadoje, 25 procentai - Kinijoje, 20 procentų - Jungtinėse Valstijose.

28 procentams respondentų virtuvė yra antroji pagal svarbą patalpa namuose. 40-iai procentų apklaustųjų svarbiausią vaidmenį atlieka svetainė.

Daugelis žmonių naudojasi virtuve, "valgydami kartu su šeimos nariais". 73 procentų apklaustų kinų nuomone, virtuvė skirta tik maistui gaminti. Jai pritaria 61 procentas Saudo Arabijos gyventojų, 34 procentai prancūzų ir tik 20 procentų amerikiečių. 22 procentai švedų ir japonų bei 18 procentų belgų bei danų virtuvėje mielai užsiima ir kitais malonumais...

Apklausos duomenimis, virtuvėje vidutiniškai praleidžiame iki 2 valandų ir 15 minučių šiokiadieniais ir 10-ia minučių ilgiau savaitgaliais.

Apklausoje dalyvavo 14 tūkstančių suaugusių respondentų (maždaug po 500 kiekvienoje šalyje).

(Pagal Eltos inf.)

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder