Darbas iš namų: netikėtos žalos ir būdai jų išvengti

Darbas iš namų: netikėtos žalos ir būdai jų išvengti

Kava aplietas kompiuteris, augintinio nuo stalo numestas telefonas ar, regis, nekaltai į socialinius tinklus įkelta darbo aplinkos namuose nuotrauka, vėliau galinti baigtis joje matomo kompiuterio vagyste. Tai – tik kelios galimos rizikos, kurias turi įvertinti dirbantieji namuose, juolab kad dėl koronaviruso prevencijos tokių žmonių pastebimai padaugėjo. Kokios žalos gali nutikti darbuojantis iš pažiūros ramioje ir saugioje namų aplinkoje? Ką svarbu apgalvoti, siekiant to išvengti?

Statistika, kurią sukaupė ne gyvybės draudimo bendrovė „Compensa Vienna Insurance Group“, rodo, kad ypač dažnai namuose nukenčia technika, tokia kaip išmanieji telefonai, kompiuteriai ar planšetės, o konkrečiam įrenginiui nutikusi žala vidutiniškai siekia apie 180 eurų. Žinoma, pasitaiko atvejų, kai ji gali pasiekti ir kelis tūkstančius eurų. Žalų departamento vadovas Mindaugas Balinskas įvardija pagrindines rizikas, kurių gali kilti dirbantiems namuose, ir pataria, kaip jas sumažinti.

1. Skysčiais aplieta elektronika

Dirbdami namuose įsitaisome, kaip mums patogiau, taip pat esame dažniau linkę pasimėgauti užkandžiais bei gėrimais. Štai čia ir slypi pavojai mūsų telefonams ar kompiuteriams – dažnai pasitaiko atvejų, kuomet ant jų netyčia užpilamas vanduo, kava ar gaivieji gėrimai. O tai, kokios žalos tie skysčiai gali padaryti elektroniniams prietaisams, priklauso nuo išpilto skysčio pobūdžio bei jo kiekio.

Tokiu atveju, kuomet norima skubiai išgelbėti apipiltą prietaisą, patariama pirmiausia kruopščiai nusausinti jį servetėlėmis, išimti ir nusausinti akumuliatorių. O dėl tolimesnių žingsnių vertėtų pasikonsultuoti su šių prietaisų priežiūros bei remonto specialistais.

2. Per šėliones namuose sudužę įrenginiai

Taip pat gana dažnas atvejis, kuomet brangūs daiktai, ypač prietaisai, sugadinami ar sudaužomi tiesiog juos nuvertus. Tokių situacijų gali dar dažniau pasitaikyti šiuo periodu, kuomet visa šeima itin daug laiko praleidžia namuose. Natūralu, kad vaikams norisi dūkti ir išlieti susikaupusią energiją, tačiau, nesėkmingai susiklosčius aplinkybėms, linksmos šėlionės gali baigtis užkliudytu ir sudaužytu televizoriumi, planšete ar kitu prietaisu. Draudimo bendrovė savo praktikoje yra užfiksavusi atvejų, kuomet brangų televizorių teko keisti visiškai nauju, o nuostolių suma siekė kone po 3 tūkst. eurų.

Ramybę, gerą nuotaiką bei saugumą namuose gali užtikrinti įtraukianti ir prasminga veikla. Tad ir draudimo ekspertai pataria skirti dėmesio dienotvarkės planavimui – šiuo laikotarpiu internete išties gausu vertingų patarimų ir idėjų galimoms veikloms.

3. Brangių daiktų iš nuotraukos vagystė

Tikriausiai kiekvienas yra girdėjęs atvejų, kuomet žmonės buvo apvogti po to, kai socialiniuose tinkluose pasidalijo savo namų nuotraukomis, o kartu – ir gyvenamosios vietos koordinatėmis, taip pat gyrėsi išvykstą atostogų.

Išeitis viena: kad ir kaip norėtųsi dalytis asmeninio gyvenimo akimirkomis su likusiu pasauliu, o ir nuobodulys daugiau laiko leidžiant namuose tą gali paskatinti, pasistenkite kuo mažiau viešinti namuose esančių vertingų daiktų nuotraukas. Taip pat kurdami įrašus socialiniuose tinkluose venkite įvardyti, kokiu adresu ar šalia kokio objekto gyvenate. Tas pats pasakytina ir apie nuotraukas, darytas pro namų langus. Visa tai gali paskatinti potencialius piktavalius susidomėti jūsų namų turtu, o vėliau, sulaukus tinkamos progos – pavyzdžiui, jums feisbuke pasigyrus, kad savaitgaliui išvykstate į sodybą, – ir apvogti namus.

M. Balinskas primena, kad draudimo ekspertai darbuojasi ir karantino laikotarpiu, tad nukentėjus namuose esančiam turtui verta į juos kreiptis. Šiuo periodu visus su draudimo paslaugomis bei žalų sureguliavimu susijusius klausimus galima išspręsti nuotoliniu būdu. Įvykiai registruojami telefonu arba internetu, pastaruoju būdu galima pateikti ir visus reikalingus dokumentus bei nuotraukas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder