Braškės. 3 originalūs receptai

Braškės: 3 originalūs receptai

Braškes šiandien skanaujame tik dėl laimingo atsitiktinumo. 18 amžiuje prancūzų botanikai Versalio soduose greta viena kitos pasodino dviejų rūšių žemuogių - iš Šiaurės Amerikos kilusių virgininių ir iš Pietų Amerikos atkeliavusių čilinių. Šios susikryžmino tarpusavyje - ir taip atsirado pirmosios braškės.

Miško žemuogės europiečiams buvo žinomos nuo seno, tačiau jos nelepino ypatingu skoniu. Šios uogos labiau buvo vertintos dėl vaistinių savybių. Jų auginta karališkajame Karolio V (1338-1380 m.) sode Prancūzijoje, o iš ten žemuogės kaip kultūrinis augalas paplito po visą Europą. Virgininių ir čilinių žemuogių hibridas vedė stambius vaisius, davė gausų derlių, o svarbiausia - buvo puikaus skonio. Visos šiuolaikinės braškių rūšys kilo būtent iš šio hibrido. Naują skonį europiečiai kaipmat įvertino, ir braškė tapo desertinio stalo karaliene. Šiandien su šiomis uogomis nuolat eksperimentuojama: dedama į sriubas, salotas ir netgi ant picos...

Salotos su braškėmis

Jums reikės (2 porcijoms): 150 g braškių, 2 pomidorų, 1 agurko, 1 saliero, baziliko šakelės, pusės raudono svogūno, 60 g smulkiai sutarkuoto burokėlio, 150 g fetos sūrio, šaukštelio pakepintų sezamų, taip pat sezamų aliejaus ir pipirų - pagal skonį.

* Stambiai supjaustykite pomidorus ir braškes.

* Agurką nulupkite ir supjaustykite griežinėliais, salierą - mažomis juostelėmis.

* Pusę fetos sūrio sutrinkite per sietą, kitą pusę sutrupinkite.

* Į lėkštę sudėkite burokėlių putas, pomidorus, braškes, fetą, sutrintą per sietą, po to sudėkite agurkus ir sūrio gabaliukus.

* Ant viršaus uždėkite supjaustytų salierų ir svogūno.

* Salotas papuoškite sezamų sėklomis ir baziliku.

* Apšlakstykite alyvuogių bei sezamų aliejumi ir užbarstykite pipirų.

Braškių desertas su pistacijų kremu

Šis desertas patiekiamas taurėje. Jis sudarytas iš keturių sluoksnių, kuriuos reikia pasiruošti atskirai. Gaminsime penkiais etapais.

1. Pirmiausiai išsikepkite migdolinį biskvitą.

Ingredientai: 3 kiaušiniai, 3 šaukštai cukraus, 2 šaukštai kvietinių miltų, 1,5 šaukšto migdolų miltų, pusės šaukštelio krakmolo, 1 g vanilinio cukraus.

* Kiaušinius suplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.

* Sumaišykite kvietinius ir migdolinius miltus su krakmolu.

* Į miltus dėkite suplaktus kiaušinius ir sumaišykite.

* Tešlą supilkite į kepimo skardą ir kepkite 8-10 minučių apie 180 laipsnių karštumo orkaitėje.

2. Dabar gaminsime putėsius.

Ingredientai: 3 kiaušinių tryniai, 6 šaukštai cukraus, 600 ml grietinėlės, 2 vanilės ankštys, 2-3 šaukštai vandens, 2 g želatinos, 40 g pistacijų pastos, 3-4 šaukštai cukraus, pusės stiklinės vandens, šaukštelis amareto likerio.

* Kiaušinių trynius suplakite su vanile.

* Vandens vonelėje sumaišykite vandenį su cukrumi ir ją pakaitinkite iki 118 laipsn. temp.

* Supilkite trynius ir želatiną.

* Lėtai pilkite grietinėlę ir sumaišykite.

* 400 g paruoštų putėsių sumaišykite su 40 g pistacijų pastos.

3. Trečias etapas - braškių želė.

Ingredientai: 500 g braškių, 12 g želatinos.

* Braškes sutrinkite, sudėkite į puodą ir pakaitinkite, kol užvirs.

* Įdėkite 12 g želatinos ir maišykite 3-4 min., kol sutirštės.

* Nuimkite puodą nuo viryklės ir sudėkite želė į apskritą formą. Atvėsinkite iki kambario temperatūros.

* Įdėkite į šaldytuvą 2 valandoms.

4. Pasiruoškite sirupo.

Ingredientai: pusė stiklinės vandens, 3 šaukštai amareto likerio.

Vandenį sumaišykite su likeriu.

5. Paskutinis darbas - viską sudėti į taurę.

* Biskvitą sudrėkinkite sirupu.

* Į taurę dėkite tokia eile: 20 g putėsių, 30 g biskvito, 30 g braškių želė, 100 g šviežių braškių ir ant viršaus vėl uždėkite putėsių.

* Papuoškite biskvito gabaliukais.

Pica su braškėmis

Jums reikės: 150 g picos tešlos, 200 g (38 proc. riebumo) grietinėlės, 100 g maskarponės sūrio, 2 šaukštų cukraus, 1 kiaušinio trynio, 50 g šviežių braškių, 20 g pieniško šokolado (sutarkuoto), mėtos lapelių (papuošti), 2 orinukų (morengų).

* Tešlą plonai iškočiokite ir iškepkite, kad būtų traški. Kepkite 1 min. 250 laipsn. karščio orkaitėje.

* Grietinėlę suplakite su maskarpone, kad suputotų, tada įberkite cukraus ir galiausiai supilkite trynį. Vienai picai reikia maždaug 100 g tokio kremo.

* Išimkite tešlą iš orkaitės ir ją sutepkite paruoštu kremu.

* Braškes supjaustykite griežinėliais ir papuoškite picą.

* Ant viršaus užberkite sutarkuoto šokolado, papuoškite sutrupintais orinukais ir mėtų lapeliais.

"Fotolia"

1 bendra 2 prie salotų 3 prie deserto 4 prie picos

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder