Blyneliai Siuzanos garbei

Blyneliai Siuzanos garbei

Blynelių "Siuzet" (pranc. Crepe Suzette) vardo kilmė - ginčų objektas. Viena iš populiariausių versijų šį receptą sieja su prancūzų teatro "Comedie Francaise" aktore Siuzana Reičenberg (Suzanne Reichenberg, 1853-1924), kurios sceninis pseudonimas buvo Siuzetė.

Vienoje iš pjesių, pagal scenarijų, Siuzetė turėjo valgyti blynelius. Spektaklis buvo populiarus ir vaidinamas kasdien, taigi ir blynus valgyti aktorei tekdavo kiekvieną dieną. Kad būtų lengviau vaidinti pasimėgavimą ir malonumą, dėl aktorės ypač stengėsi virėjas, vardu Džozefas. Jis, kalbama, buvo Siuzaną įsimylėjęs. Taigi savo meilę išreiškė kasdien gamindamas jai neprilygstamo skonio blynelius.

Kitokią versiją išdėstė prancūzų virėjas Henris Šarpentjė (Henri Charpentier, 1880-1961) savo biografinėje knygoje "Life a la Henri", kuri buvo išleista 1934 m. Niujorke. H. Šarpentjė imigravo į JAV 1900 m. ir atidarė garsųjį Henrio restoraną ("Henri Restaurant"), kuriame viešėjo Anglijos karalienė Viktorija, jos sūnus būsimasis karalius Edvardas VII, belgų karalius Leopoldas, Teodoras Ruzveltas, Džonas D. Rokfeleris, Merilin Monro, Sara Bernar ir daugelis kitų garsenybių.

Savo memuaruose H. Šarpentjė pasakoja, kaip per atsitiktinę klaidą pasaulyje atsirado blyneliai "Siuzet". Tai buvę 1896 m. sausį, kai Velso princas, būsimasis Anglijos karalius Edvardas VII, atėjo į restoraną "Cafe de Paris" Monte Karle, lydimas savo draugų, tarp kurių buvo jauna ledi, vardu Siuzet. Kas ji buvo princui, gerai nežinoma, bet spėjama, jog tikriausiai nesantuokinė dukra. Garbė nunešti blynelius tokio rango svečiams tuomet teko keturiolikos metų Henriui Šarpentjė. Prieš tai jam reikėjo pašildyti juos apelsinų padaže (iš apelsinų žievelės, cukraus ir alkoholinių gėrimų kombinacijos). Netikėtai padažas užsidegė ir blynai flambiravosi. Tokiu atsitiktiniu būdu jaunasis virėjas tapo sensacingo skonio atradėju. Princas ir jo svečiai buvo sužavėti ir pasiteiravo patiekalo pavadinimo. "Blyneliai "Princesė", - staigiai sumojo Henris. "Princesė? Ar galima juos pavadinti žaviosios ledi Siuzet garbei?" Henris, žinoma, sutiko. Kitą dieną jis gavo nuo Velso princo siuntinį. Jame buvo žiedas su brangakmeniais, lazda ir skrybėlė.

Receptas

Jums reikės: 4 kiaušinių, 500 ml grietinėlės (33-35 proc.), 320 ml pieno, 240 g miltų, 60 g cukraus pudros (apie 3-4 šaukštus), 1 šaukšto druskos, 1 šaukšto aliejaus. Apelsinų padažui: 50 cukraus, 150 g sviesto, 3 apelsinų, 60 ml apelsinų likerio "Grand Marnier", 60 ml romo arba brendžio.

1. Apelsinus nulupkite ir išspauskite sultis.

2. Į sausą keptuvę įberkite cukraus. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ims karamelizuotis. Kad karamelė nepridegtų, keptuvę periodiškai nuimkite nuo kaitlentės.

3. Sviesto gabaliukus, braukdami per keptuvės kraštą, ištirpinkite ir sumaišykite su karamele.

4. Suberkite apelsino žievelę ir pakratykite keptuvę taip, kad ingredientai susimaišytų. Padažą kaitinkite apie minutę.

5. Palei keptuvės kraštą supilkite apelsinų sultis, pakratykite keptuvę, kad viskas susimaišytų.

6. Padažą gerai įkaitinkite, įpilkite apelsinų likerio, romo (ar brendžio) ir uždekite. Sudėkite į padažą blynelius, apvoliotus cukraus pudroje, ir pakaitinkite.

7. Sudėkite blynelius į lėkštę ir apibarstykite cukraus pudra.

 

KAS YRA FLAMBIRAVIMAS?

"Flamber" prancūziškai reiškia "liepsnoti".
Flambiravimas yra maisto gamybos būdas: mėsos, žuvies, desertiniai patiekalai ar vaisiai apipilami alkoholiniu gėrimu (daugiau kaip 40 laipsn.) ir uždegami. Arba alkoholis uždegamas ir juo apipilamas patiekalas. Liepsna patiekalui suteikia ypatingo skonio.
Flambiruoti vaisiai - puikus garnyras prie mėsos patiekalų. Tam labiausiai tinka bananai, ananasai, abrikosai, persikai, obuoliai. Pirmiausiai juos apkepkite, kad suminkštėtų, po to apibarstykite smulkintais riešutais, tarkuotu šokoladu, cukraus pudra.
Flambiruojant alkoholis visiškai sudega, todėl patiekalą gali valgyti ir vaikai.
Mėsai flambiruoti labiau tinka džinas ar viskis, degtinė ar spiritas, desertiniams ledams, vaisiams, blyneliams - konjakas arba romas. Alkoholio reikia labai nedaug, tačiau kuo geresnės kokybės.
Flambiruoti geriausiai variniame arba metaliniame inde su ilga rankena. Po ranka turėkite metalinį dangtį, kad galėtumėte užgesinti per smarkiai įsisiautėjusią liepsną.
Nedekite liepsnos žiebtuvėliu! Naudokite tam ilgus židinio degtukus.

Kaip flambiruoti bananus

1. Keptuvėje ištirpinkite cukrų su citrinų ir apelsinų sultimis. Nedidelius bananus apvoliokite cukraus pudroje, sudėkite į keptuvę, pakaitinkite, įpilkite romo (ar brendžio) ir uždekite.
2. Tris nedidelius bananus kelias minutes pakepkite keptuvėje su sviestu. Užberkite cukraus pudros, cinamono. Sudėkite į metalinį indą, užpilkite brendžio ir uždekite.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder