Ar jūsų namų kieme netrūksta šviesos?

Ar jūsų namų kieme netrūksta šviesos?

Norėdami sukurti jaukaus ir išskirtinio būsto vaizdą, neignoruokite kiemo apšvietimo svarbos, juk tinkamai parinkus šviestuvus ir jų įrengimo vietas ne tik galima apšviesti tamsią teritoriją, bet ir atskirti funkcionalias zonas, akcentuoti eksterjero ar kraštovaizdžio detales, pagaliau - sukurti norimą nuotaiką ir atmosferą.

Vakare, atsėlinant tamsai, net pats įstabiausias sodas pamažu praranda savo grožį. Pratęsti ir net papildyti tą grožį gali tinkamai suplanuotas apšvietimas. LED, aukštaslėgės lempos ir halogeniniai lauko prožektoriai, girliandos ir t. t. - šviestuvų yra įvairių rūšių, ir kiekvienas iš jų turi savo funkciją. Svarbu neapsirikti parenkant jiems vietą, kitaip galimas rezultatas, visiškai neatitinkantis lūkesčių.

Sklypo apšvietimą priimta skirstyti į funkcinį, dekoratyvinį, architektūrinį ir teikiantį saugumą.

Funkcinis apšvietimas - be jo nepasieisime tamsiuoju paros metu, nes pagrindinis jo uždavinys yra apsaugoti mus nuo galimų kritimų ir traumų. Todėl tradiciškai apšviečiame takelius, įėjimą į sklypą, namą ir kitas patalpas. Tokiu atveju rekomenduojama taip įrengti apšvietimą, kad šviesa kristų iš viršaus, tačiau nereikėtų šviestuvų pakabinti ir pernelyg aukštai, kad nebūtų prarasta dalis jaukumo. Puikus sprendimas - įrengti šviestuvus, kurių skleidžiamos šviesos srautas pasiskirstęs tolygiai visomis kryptimis, šalia takelių ne didesniame nei 1 metro aukštyje.

Nuo tinkamo apšvietimo priklauso ne tik žmogaus savijauta, bet kai kuriais atvejais ir saugumas. Nemalonių situacijų dažnai pavyksta išvengti, jei per kiemą lydi ne nejauki tamsa, o pasitikėjimą kelianti šviesa. Šiuo atveju pirmuoju smuiku griežia šviestuvai, kuriuose įtaisyti infraraudonųjų spindulių davikliai. Tokie šviestuvai automatiškai įsijungia, kai tik kas nors sujuda daviklio jutimo zonoje, o, baigus judėti, šviestuvas po pasirinkto laiko automatiškai išsijungia. Taigi pašaliniam žmogui išsinešti kieme nakčiai pamirštą vertingą daiktą tikrai nebus lengva...

VIETĄ, kuri jums labiausiai patinka (įdomios formos medis, alpinariumas, suolelis, rožynas) apšvieskite taip, kad galėtumėte mėgautis vaizdu ne tik dieną.

Beje, vietos, kur išdėstytos stebėjimo kameros, taip pat turi būti pakankamai gerai apšviestos, be to, šviesos spinduliai neturi būti nukreipti tiesiai į kameros objektyvą.

Dekoratyvinis apšvietimas - jo funkciją diktuoja pats pavadinimas: jo paskirtis puošti ir papildyti sklypo kraštovaizdį. Dažniausiai toks apšvietimas įrengiamas tuose kiemo kampeliuose, kuriuose ilsimasi ir pramogaujama. Alpinariumas su neintensyviu šviesos šaltiniu tikrai neliks nepastebėtas svečių, kaip ir dekoratyvinis vandens baseinėlis ar tvenkinys, kurio vandenyje atsispindi užburiančių šviesų srautas.

Mažo šviesos intensyvumo žibintai tinkami ne tik alpinariumuose, bet ir rožyne - neryški šviesa dar labiau pabrėš šių gėlių pasakišką grožį.

Architektūrinis apšvietimas sujungia funkcinio ir dekoratyvinio apšvietimo funkcijas. Apšviečiant visus sklypo statinius ir mažosios architektūros formas kartu jie ir dekoruojami. Žiūrint iš meninės ir praktinės pusės kartu, prie įėjimo į kiemą geriausia įrengti toršerų tipo 2-3 m. aukščio šviestuvus. Pavėsinėse ir terasose taip pat rekomenduojama rinktis pakankamai aukštai virš žemės esančius šviestuvus. Laiptams tinkamos nedidelės lempos, įstatytos į pakopas.

Siekiant šventiškumo įspūdžio sode mėgstama kabinti girliandas ar "virvės" principu išdėstytus šviestuvus. Dažniausiai taip apšviečiami takai į namą, namų langai, šulinys ar sklype augantys medžiai.

Tinkamas apšvietimas gali neatpažįstamai pakeisti bet kurį namų kiemą, tačiau svarbiausia - padaro jūsų gyvenimą ryškesnį. Tiesiogine šio žodžio prasme!

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder