Apsipirkinėjimas: kaip išleisti kuo mažiau, o jaustis geriau

Apsipirkinėjimas: kaip išleisti kuo mažiau, o jaustis geriau

Apsipirkinėjimas yra teisėtas ir paprastas būdas gauti daugiau endorfinų. Iš esmės jis yra mažiau pavojingas už nesaikingą saldumynų ar alkoholio vartojimą. Tačiau kartais pirkinių sužadintas džiaugsmas būna per daug lengvas ir greitai pakeičiamas nusivylimu: „Kam aš tai nusipirkau? Nereikėjo išleisti tiek pinigų.“ Nusivylimas pirkiniu perauga į nusivylimą savimi, nuotaika nukrenta žemiau už pradinę.

1. Supraskite savo motyvus

Jeigu norite pasivaikščioti po parduotuves, kad pataisytumėte sau nuotaiką, užfiksuokite tai mintyse ir nustatykite sumą, kurią galima išleisti pirkiniams. Mėgaukitės procesu. Paprasčiausiai apžiūrėti prekes, paliesti jas rankomis, pasimatuoti, bet nepirkti – taip pat iškrova. Svarbiausia prisiminti, kad toks užsiėmimas yra normalus dalykas. Ką nors nusipirkę, namuose neskubėkite nuplėšti etikečių ir išmesti čekio. Tada jūs galėsite dar grąžinti prekę, jei suvoksite, kad pasikarščiavote.

Dar viena naudinga nuostata: ne kiekvieną patikusį daiktą būtina įsigyti. Visiškai įmanoma pasimėgauti ir traukti toliau. Juk patrauklių daiktų pasaulyje yra daug, o vietos namuose – mažai, pinigų – taip pat.

Ir, žinoma, atsikratyti streso galima ne tik parduotuvėse.

2. Orientuokitės į protingą vartojimą

Skamba nuobodžiai, bet saikas – vienintelis būdas išsiveržti iš vartojimo spąstų. Daug kas jau pajuto tai: daiktus sunku paskui parduoti net už 10 proc. kainą, o šiukšlių surinkėjai nesusitvarko su vis didėjančiu krūviu. Trumpai tariant, daiktų prisikaupė gerokai per daug.

Jeigu į seną spintą nebetelpa daiktai, reklama siūlo įsigyti naują, didesnę. Bet tai nėra išeitis iš aklavietės. Kiekvienas daiktas reikalauja dėmesio, priežiūros ir vietos. Tik ar verta žmonėms eikvoti tiek daug energijos? Kiekvienas turime savo jėgų ribas ir galime palaikyti tvarką namuose tik tada, kai juose yra ribotas daiktų skaičius. Toliau prasideda nevaldomas chaosas.

Prieš pirkdami kiekvieną patikusį daiktą atsakykite sau į tokius klausimus:

*Kur jį laikysite?

*Kur dėsite jį po panaudojimo (arba kur dėsite jo pirmtaką)?

*Ar galima jo nepirkti, o pasiskolinti ar išsinuomoti?

3. Neapgaudinėkite savęs

Mes apgaudinėjame save, kai:

*perkame vaikui dar vieną žaislą, užuot pažaidę su juo senuoju,

*perkame penktą kremą, gerinantį odos mikrocirkuliaciją, kai akivaizdu, kad 10 minučių masažas ar veido gimnastika duos geresnį rezultatą ir dar nemokamai,

*perkame daiktą sau, kad būtume tokie kaip visi, iš pavydo, iš pykčio (dažniausiai tokie pirkiniai nedžiugina, nes glaudžiai susiję su neigiamomis asociacijomis).

4. Išvalykite namus nuo nereikalingų daiktų

Yra dar vienas būdas išsiaiškinti, kiek ir ko jūs perkate. Išvalykite namus nuo šlamšto ir nustatykite, koks daiktų kiekis yra optimalus jūsų būčiai. Taip pastebėsite ir savo „silpnas vietas“, atrasite seniai pamirštas atsargas, kurių neišnaudojote.

5. Išsiaiškinkite rinkodaros triukus

Rinkodara – tai subtilus žaidimas. Jūs galite išlošti, jei žinosite triukus, kuriuos naudoja pardavėjai. Kelias tokias gudrybes paminėsime.

Kaina: 9,99 euro. Žinoma, tai yra beveik 10, tačiau pasąmonė tikina, kad tai labai pigu.

Užbraukta kaina paprastai būna specialiai padidinta. Kartais nuolaidos būna tikros, o kartais – ne. Tyrinėkite atidžiai.

Pirkite vadovaudamiesi protu, o ne jausmais. Kai kuriuose stambiuose prekybos centruose groja maloni muzika. Melodijos parinktos specialiai, kad pirkėjai galėtų ramiai pagal taktą žingsniuoti pro lentynas ir su gera nuotaika (nekritiškai) rinktis prekes. Taip pat veikia specialūs, gerai pažįstami aromatai (šviežių vaisių, kepamų bandelių, kavos, vanilės).

Kai pardavėjas pabrėžia, kad prekių liko nedaug ir jūs neturite laiko dvejoti, tai skatina pirkti spontaniškai.

Kontrastų žaidimai: pardavėjai sąmoningai išdėsto reikalingas prekes tarp brangių, kad kaina jums atrodytų optimali. Pigiausios prekės visada sudedamos sunkiai prieinamose vietose.

Prekybininkai naudoja daugybę triukų, kuriais siekia sudaryti įspūdį pirkėjui, kad jam labai apsimoka nusipirkti vieną ar kitą prekę, kad pirkti šioje parduotuvėje jam malonu. Taip skatinama ateiti vėl ir vėl.

ALFA

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder