2018 m. rugsėjo 19 d. 08:28 val., trečiadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

6 valgymo klaidos, kurios neleidžia pajusti tikrojo patiekalo skonio

6 valgymo klaidos, kurios neleidžia pajusti tikrojo patiekalo skonio nuotrauka, foto

© "Pixabay" nuotr.

Ar valgydami pietų arba vakarienės patiekalus dažnai juos papildomai pagardinate? Žiupsneliu druskos ar smulkintais pipirais? O galbūt valgio neįsivaizduojate be storo sluoksnio majonezo ar kelių šaukštų pomidorų padažo, nes taip skaniau? Tačiau paslėpę patiekalą po gausiomis įvairių padažų klostėmis, niekada nesužinosite tikrojo jo skonio.

Pranešime žiniasklaidai pateikiama keletas esminių klaidų, kurių išvengę galėsite atrasti naujus kasdien valgomų daržovių ar vištienos patiekalų poskonius. Tereikia šiek tiek patreniruoti atidumą ir laikytis kelių taisyklių.

Pagardai paslepia skonį

Jeigu ruošiate valgį namuose ar renkatės iš greitai paruošiamų produktų asortimento, ieškokite natūralumo. Jei gaminate valgį namie, pirmiausia venkite gausybės prieskonių, gaminkite kuo natūraliau. Nes tik taip atsiskleis visos gaminamo patiekalo savybės. Jeigu renkatės jau paruoštus patiekalus, pirmenybę teikite tiems, kurie yra be kečupo, majonezo ar kitų pagardų, neabejotinai numalšinsiančių bet kokį valgio skonį.  

„Jei patiekalą ruošiate iš kokybiško produkto ir ieškote tikrojo jo skonio, naudokite natūralius priedus, kurie jį paryškintų, o ne pakeistų. Pavyzdžiui, kartu su vištiena dera lengvi, natūralūs prieskoniai – Himalajų druska, žiupsnelis rozmarino ar pipirai. O geriausiai vištienos skonis atsiskleidžia kepant ją orkaitėje“, – pranešime pasakoja ChickFit“ gamybos technologė Jolanta Daunaravičienė.

Kramtykite dažniau nei viens, du, trys ir viskas

Toks patarimas gali kelti šypseną, visgi daugelis žmonių per mažai kramto maistą, nes tiesiog skuba jį suvalgyti. Vienas, du, trys ir ryjame. Tačiau kramtymas padeda labiau mėgautis maistu ir pajusti tikrąjį jo skonį, patiekalo sultingumą, o valgant lėčiau maistas suteikia ne tik sotumo, bet ir pasitenkinimo jausmą.

Nėra konkrečios taisyklės, kiek kartų reikia sukramtyti maistą – tai priklauso ir nuo žmogaus dantų būklės, maisto bei kitų dalykų. Kai kurie dietologai pataria maistą kramtyti ne mažiau nei 30 kartų. Kramtymas stiprina dantis, skatina virškinimą, padeda geriau įsisavinti maistines medžiagas, išlaikyti normalų svorį.

Valgykite tuomet, kai ateina alkio jausmas

Įvairiuose literatūros šaltiniuose teigiama, kad geriausia valgyti tuomet, kai iš tiesų pajuntate alkį. Būtent tuomet geriausiai jaučiamas ir patiekalo skonis. Alkis paaštrina skonio jutimo receptorius, esančius liežuvyje, todėl labiau jaučiame saldumą ar sūrumą. Kitaip tariant, jeigu esate sotus, patiekalo skonių paletę jusite mažiau.

Vienodas maistas siaurina skonio „akiratį“

Valgykite kuo įvairesnį maistą. Nė vienas patiekalas neturi visų jums reikalingų maistingųjų medžiagų ir vitaminų. Pavyzdžiui, apelsinai aprūpina vitaminu C, bet ne vitaminu B6 ar B12, kurio gausu vištienoje.

Valgydami kuo įvairesnį maistą gausite ne tik daugiau reikalingų medžiagų, bet ir praplėsite skonio receptorių „akiratį“.

Nebijokite eksperimentuoti

Dauguma skonio trūkumą bando kompensuoti naudodami daugiau druskos ar cukraus, o šie dar labiau bukina skonio receptorius... Siūlome eksperimentą – atsisakykite druskos ir cukraus savaitę. Jūsų skonio receptoriai pajus visiškai kitokį kasdienių patiekalų skonį.

Universalus skanesnio gyvenimo ingredientas – mažiau dėmesio telefonui

Kąsnis į burną, keletas akimis perbėgtų įrašų socialiniame tinkle, pora žodžių artimajam – toks šiuolaikinio skubančio žmogaus valgymo ritmas. Ar jis leidžia pajusti tikrąjį valgio skonį? Tikriausiai, kad ne.

Skaityti draugų žinučių socialiniame tinkle ir nenaršyti po naujienų portalus valgant pataria tiek dietologai, tiek ir psichologai. Šokinėdami tarp skirtingų veiklų, ne tik nepajusite patiekalo skonio, bet ir apskritai pamiršite, ką valgote. Atsipalaiduokite, dėmesį sutelkite į valgio skonį, kartu juo besimėgaujančius žmones, galvokite apie kiekvieną kąsnį. Valgymas gali tapti puikia proga pailsėti nuo socialinių tinklų, turiningai ir „gyvai“ praleisti laiką su namiškiais ar draugais.

Žymos: maistas

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Astrologinė prognozė rugsėjo 5-ajai, trečiadieniui AVINAS. Gali pasireikšti jūsų rūpestingumas,...

Trečiadienio horoskopas 12 zodiako ženklų nuotrauka, foto

Vasara – smėlėtų kojų ir maudymosi kostiumėlių sezonas. Nors ir atėjo ...

5 patarimai: ką daryti, jeigu skęsti nuotrauka, foto

Kai šeimoje atsiranda naujagimis, tuo pačiu gali atsirasti ir tėvų noras ...

Patarimai kaip netapti supertėvais nuotrauka, foto

Greitai besikeičiantis oras gali neigiamai paveikti mūsų savijautą. Kineziterapeutas dr. Vitalijus...

Kaip išgyventi karščius? nuotrauka, foto

Akcija krosnelei privertė nustebti nuotrauka, foto

Klaipėda, Taikoma akcija prekei nereiškia, kad ją įsigysite pigiau. Praėjusią savaitę prekybos centre...

Trečiadienio horoskopas 12-ai zodiako ženklų nuotrauka, foto

Įvairybės, Astrologinė prognozė rugsėjo 19-ajai, trečiadieniui: AVINAS. Nusimato daug darbo tarnyboje ar...

Repeticija prieš Europos ir pasaulio pirmenybes nuotrauka, foto

Sportas, Būrys Vakarų Lietuvos - Klaipėdos ir Gargždų - sunkiaatlečių skynė laurus Panevėžyje...

Jaunųjų kino kūrėjų dėmesys - besaikiam vartojimui nuotrauka, foto

Kultūra, Paskutinę rugsėjo savaitę, 26-30 dienomis, uostamiestyje vyks tikra kino šventė. Penkias dienas...

Klaipėda, Paskelbta prieš 27 min.

Įvairybės, Paskelbta prieš 1 val.

Sportas, Paskelbta prieš 8 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...