2018 m. gruodžio 12 d. 10:26 val., trečiadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

6 valgymo klaidos, kurios neleidžia pajusti tikrojo patiekalo skonio

6 valgymo klaidos, kurios neleidžia pajusti tikrojo patiekalo skonio nuotrauka, foto

© "Pixabay" nuotr.

Ar valgydami pietų arba vakarienės patiekalus dažnai juos papildomai pagardinate? Žiupsneliu druskos ar smulkintais pipirais? O galbūt valgio neįsivaizduojate be storo sluoksnio majonezo ar kelių šaukštų pomidorų padažo, nes taip skaniau? Tačiau paslėpę patiekalą po gausiomis įvairių padažų klostėmis, niekada nesužinosite tikrojo jo skonio.

Pranešime žiniasklaidai pateikiama keletas esminių klaidų, kurių išvengę galėsite atrasti naujus kasdien valgomų daržovių ar vištienos patiekalų poskonius. Tereikia šiek tiek patreniruoti atidumą ir laikytis kelių taisyklių.

Pagardai paslepia skonį

Jeigu ruošiate valgį namuose ar renkatės iš greitai paruošiamų produktų asortimento, ieškokite natūralumo. Jei gaminate valgį namie, pirmiausia venkite gausybės prieskonių, gaminkite kuo natūraliau. Nes tik taip atsiskleis visos gaminamo patiekalo savybės. Jeigu renkatės jau paruoštus patiekalus, pirmenybę teikite tiems, kurie yra be kečupo, majonezo ar kitų pagardų, neabejotinai numalšinsiančių bet kokį valgio skonį.  

„Jei patiekalą ruošiate iš kokybiško produkto ir ieškote tikrojo jo skonio, naudokite natūralius priedus, kurie jį paryškintų, o ne pakeistų. Pavyzdžiui, kartu su vištiena dera lengvi, natūralūs prieskoniai – Himalajų druska, žiupsnelis rozmarino ar pipirai. O geriausiai vištienos skonis atsiskleidžia kepant ją orkaitėje“, – pranešime pasakoja ChickFit“ gamybos technologė Jolanta Daunaravičienė.

Kramtykite dažniau nei viens, du, trys ir viskas

Toks patarimas gali kelti šypseną, visgi daugelis žmonių per mažai kramto maistą, nes tiesiog skuba jį suvalgyti. Vienas, du, trys ir ryjame. Tačiau kramtymas padeda labiau mėgautis maistu ir pajusti tikrąjį jo skonį, patiekalo sultingumą, o valgant lėčiau maistas suteikia ne tik sotumo, bet ir pasitenkinimo jausmą.

Nėra konkrečios taisyklės, kiek kartų reikia sukramtyti maistą – tai priklauso ir nuo žmogaus dantų būklės, maisto bei kitų dalykų. Kai kurie dietologai pataria maistą kramtyti ne mažiau nei 30 kartų. Kramtymas stiprina dantis, skatina virškinimą, padeda geriau įsisavinti maistines medžiagas, išlaikyti normalų svorį.

Valgykite tuomet, kai ateina alkio jausmas

Įvairiuose literatūros šaltiniuose teigiama, kad geriausia valgyti tuomet, kai iš tiesų pajuntate alkį. Būtent tuomet geriausiai jaučiamas ir patiekalo skonis. Alkis paaštrina skonio jutimo receptorius, esančius liežuvyje, todėl labiau jaučiame saldumą ar sūrumą. Kitaip tariant, jeigu esate sotus, patiekalo skonių paletę jusite mažiau.

Vienodas maistas siaurina skonio „akiratį“

Valgykite kuo įvairesnį maistą. Nė vienas patiekalas neturi visų jums reikalingų maistingųjų medžiagų ir vitaminų. Pavyzdžiui, apelsinai aprūpina vitaminu C, bet ne vitaminu B6 ar B12, kurio gausu vištienoje.

Valgydami kuo įvairesnį maistą gausite ne tik daugiau reikalingų medžiagų, bet ir praplėsite skonio receptorių „akiratį“.

Nebijokite eksperimentuoti

Dauguma skonio trūkumą bando kompensuoti naudodami daugiau druskos ar cukraus, o šie dar labiau bukina skonio receptorius... Siūlome eksperimentą – atsisakykite druskos ir cukraus savaitę. Jūsų skonio receptoriai pajus visiškai kitokį kasdienių patiekalų skonį.

Universalus skanesnio gyvenimo ingredientas – mažiau dėmesio telefonui

Kąsnis į burną, keletas akimis perbėgtų įrašų socialiniame tinkle, pora žodžių artimajam – toks šiuolaikinio skubančio žmogaus valgymo ritmas. Ar jis leidžia pajusti tikrąjį valgio skonį? Tikriausiai, kad ne.

Skaityti draugų žinučių socialiniame tinkle ir nenaršyti po naujienų portalus valgant pataria tiek dietologai, tiek ir psichologai. Šokinėdami tarp skirtingų veiklų, ne tik nepajusite patiekalo skonio, bet ir apskritai pamiršite, ką valgote. Atsipalaiduokite, dėmesį sutelkite į valgio skonį, kartu juo besimėgaujančius žmones, galvokite apie kiekvieną kąsnį. Valgymas gali tapti puikia proga pailsėti nuo socialinių tinklų, turiningai ir „gyvai“ praleisti laiką su namiškiais ar draugais.

Žymos: maistas

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Susikurti kalėdinę nuotaiką galima jau dabar ir tam nebūtina laukti, kol ateis...

5 idėjos, kaip sukurti šventinę nuotaiką namuose nuotrauka, foto

Lapkričio pirmoji – Visų Šventųjų diena – ne už kalnų, todėl dabar...

Patarimai, kaip paruošti kapus lapkričio 1-ajai nuotrauka, foto

Astrologinė prognozė rugsėjo 5-ajai, trečiadieniui AVINAS. Gali pasireikšti jūsų rūpestingumas,...

Trečiadienio horoskopas 12 zodiako ženklų nuotrauka, foto

Vasara – smėlėtų kojų ir maudymosi kostiumėlių sezonas. Nors ir atėjo ...

5 patarimai: ką daryti, jeigu skęsti nuotrauka, foto

Bendrabučio laiptinėje peiliu sužalotas vyras nuotrauka, foto

Kriminalai, Gruodžio 11 d. Klaipėdos miesto policijos komisariate gautas vyro, gim. 1962 m.,...

Krepšininko J. Valančiūno indėlis į „Raptors“ pergalę - 16 taškų nuotrauka, foto

Sportas, Šiaurės Amerikos Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) čempionate antradienį absoliuti lygos lyderė...

Vakarieniauti su mama Strasbūre ėjusi Ieva atsidūrė tikrame košmare nuotrauka, foto

Pasaulis, „Iš pradžių pamačiau, kad vyksta kažkoks sujudimas. Įžiūrėjau kelis gulinčius kūnus, o...

Streikuojančių mokytojų sumažėjo perpus nuotrauka, foto

Lietuva, Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) duomenimis, trečiadienį planuoja streikuoti 60 švietimo...

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...