15 (ne)paprastų patarimų tėvams

15 (ne)paprastų patarimų tėvams

Patyrę tėvai nuolat dalijasi paprastais ir išmoningais sprendimais, kurie padeda rasti išeitį iš keblių situacijų. Taip jie sumažina stresą tiek sau, tiek vaikams. Virtualaus žurnalo moterims "A Cup of Jo" kūrėja Džoana Godar (Joanna Goddard) surinko šiuos patarimus į rinkinį ir paskelbė puslapyje www.joannagoddard.blogspot.com. Jeigu auginate mažylį, galbūt kai kurie iš jų pasirodys tinkami ir jums.

1. Jeigu jūsų vaikas pargriuvo, pirmiausiai jo paklauskite: "Tau skauda ar tik išsigandai?" Dažniausiai mažyliai ima verkti dėl to, kad išsigąsta ir sutrinka, o tėvai be reikalo jaudinasi, kad vaikas susižeidė. Jeigu matote, kad vaikas neužsigavo, paskubėkite jį nuraminti papasakodami istoriją apie tai, kaip kartą mamai arba tėčiui, kai buvo maži, irgi nutiko kai kas panašaus... Mažyliams patinka tokios istorijos, nes jos padrąsina.

2. Jeigu norite atkreipti vaiko dėmesį sėdėdami prie pietų stalo arba kitur, pradėkite sakinį žodžiais: "Ar aš jums pasakojau istoriją apie..."

3. Išmokite nupiešti keletą paprastų gyvūnų, pavyzdžiui, kačiuką, varlytę ar paukštelį. Tai teikia vaikams daug džiaugsmo - jie nuolat jūsų prašys juos nupiešti.

4. Chronometras - puikus motyvatorius, kai reikia, kad vaikas susitvarkytų žaislus ar greitai padarytų kitą darbą. Tokios varžybos su savimi jį pralinksmins.

5. Užuot kasdien atkalbinėję vaiką nuo saldainių, sugalvokite proginę Saldainių dieną. "Saldainius valgome tik trečiadieniais" - toks argumentas bus suprantamesnis nei "Tau negalima saldainių". Vaikai lauks trečiadienio ir ugdysis kantrybę.

6. Kai reikia kur nors vykti autobusu ar mašina, ikimokyklinuką pratinkite pasiimti keletą knygučių. Tai moko vaikus užsiimti pačius. Labiausiai tinka knygelės su piešinukais, kuriuose reikia ką nors atrasti.

7. Mažyliai neatsisakys prieš kelionę atsigerti arba nusilengvinti, jeigu jų neklausite "Ar nori?", o paprasčiausiai priešais padėsite stiklinę vandens arba puoduką.

8. Svarbu ne tik būti su vaiku fiziškai, bet ir sutelkti visą dėmesį į jį. Grįžę namo iš darbo, palikite telefoną rankinėje ir pabūkite tik su vaiku. Netgi jei jūs pavargę, po sunkios darbo dienos, visa tai pamirškite ir pabendraukite su mažyliu. Vakarienės gaminimas ir visi kiti namų ūkio reikalai palauks.

9. Jeigu norite vaikus pripratinti prie sveiko maisto, darykite tai žaisdami. Galima laikytis tradicijos kiekvieną savaitgalį kartu su mažyliu vykti į turgavietę ir leisti jam pačiam išsirinkti daržoves. Tuomet namuose kartu gaminti dar neragautą patiekalą pagal naują receptą.

10. Vaikai ne itin mėgsta tvarkyti savo kambarį, užtat jiems patinka kiti darbai: išnešti šiukšles, iškrauti indaplovę, skalbyklę, siurbti kilimą. Jeigu neturite ko jiems pasiūlyti, tačiau tuo metu labai reikia 20 laisvų minučių, sugalvokite kuo rimtesnę užduotį, pavyzdžiui: "Man labai reikia tavo pagalbos. Šiuos vaisius reikia nuplauti ir kuo gražiau sudėti į vazą."

11. Jeigu vaikas užsispyrė ir nenori eiti į lauką pasivaikščioti, pasakykite jam, kad šiandien pasivaikščiojimas bus kitoks: "Eisime ne kaip žmonės, o kaip pingvinai. O gal norėtum šokinėti kaip varlytės?"

12. Jeigu vaikui sunku nuspręsti, kiek draugų pakviesti į gimtadienį, gera idėja - kviesti tiek, kiek sukanka metų.

13. Ruošdamiesi eiti į vaikų žaidimų aikštelę, pasiimkite žaisliuką ir naujam draugui. Jeigu vaikas iš anksto žinos, kad jis skirtas dalintis, jam nebus sunku su juo laikinai skirtis.

14. Jeigu jūsų mažylis linkęs nerimauti, kiekvieną rytą prisėskite prie jo lovytės ir ramiai papasakokite jam savo dienos planus: kur eisite, ką veiksite, kada grįšite iš darbo, ką veiksite po to... Net jeigu jūsų planai niekuo nesiskiria nuo vakarykščių, vis tiek kiekvieną rytą pradėkite nuo to paties.

15. Kai išeinate iš namų ar iš darželio, visada pasakykite vaikui "Iki" arba "Greitai pasimatysime".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder