Roma: didinga ir jauki

Roma: didinga ir jauki

Lapkričio vidurys amžinajame mieste buvo šiltas ir nešykštėjo saulės. Kitaip nei grasino sinoptikai, palijo vos vieną pusdienį iš penkių mūsų viešnagės dienų. Tad pirmas praktiškas patarimas pirmą kartą vykstantiems į Romą būtų toks: netikėkite orų prognozėmis.

Antras praktiškas patarimas kur kas svarbesnis: netikėkite autobusų, vykstančių iš Romos centro į oro uostą, grafikais. Antraip kelionės pabaigą gali vainikuoti išgąstis, jog pavėluosite į lėktuvą (o gal ir dar blogiau).

Praėjusio penktadienio vakarą Romos centre esančioje Termini stotyje autobusų lūkuriavusiems turistų būriams, tarp jų - ir aštuoniems lietuviams, teko išgyventi nemenką stresą. Pasirinkę išvykti iš Romos centro į Fjumičino oro uostą 16.45 val. vietos laiku, buvome ramūs, jog 17.30 atsidursime kur reikia, ir drąsiai spėsime iki uždarys vartus - 19.15 val. Skrydis Lietuvon - 20 val. Tačiau dėl neįtikimų automobilių spūsčių autobusas vėlavo daugiau nei valandą. Taksi į oro uostą (kaina - 48 eurai) būtų nepadėjęs - dėl tų pačių kamščių. Todėl geriausia išeitis - arba išvykti gerokai anksčiau, arba vykti ne autobusu, bet traukiniu. Beje, bilietas autobusu kainuoja 6, o traukiniu - 14 eurų. Štai kodėl, nežinodami apie vėlavimą, rinkomės autobusą...

Kalbant apie kainas, trumpai būtų galima pasakyti, jog maistas kainuoja tiek pat, kiek pas mus, tik ne litais, o eurais. Pavyzdžiui, puodelis kavos - 2-3, lėkštė sriubos ar pica - 8-9 eurai. Muziejai irgi brangūs: bilietas į Vatikano lobynus (Siksto koplyčia, Rafaelio salės...) - 16, Koliziejų ir Palatiną - 12 eurų. Tačiau nemokamai galite apžiūrėti nepaprasto grožio Šv. Petro baziliką, įspūdingą Trevi fontaną (deja, šiuo metu jis remontuojamas), Ispanijos laiptus, Popolo ir kitas garsias aikštes, galybę bažnyčių, kurios viena už kitą gražesnės, ir skersai išilgai išvaikščioti senamiestį. Jei turite stiprias kojas, transportas tikrai nebūtinas. Pavyzdžiui, nuo Romos centro iki Vatikano valstybės - vos apie pusvalandis žingsniavimo. Žinoma, miesto planas tikrai pravers, kaip ir kelionės vadovas "Roma", kuriame aprašytos miesto-muziejaus įžymybės.

Italijos sostinę kasmet aplanko apie 40 mln. turistų, čia gyvena arti 3 mln. gyventojų, todėl, be abejonės, žmonių, automobilių ir motociklų čia knibždėte knibžda. Ir visi jie - be galo įdomūs: ir žmonės, ir transporto priemonės, tarp kurių dominuoja "smartai". Išraiškingo grožio italės, senos ir jaunos, labiausiai mėgsta važinėti motoroleriais, o važiuojant joms netrukdo nei aukštakulniai, nei cigaretė. Ir - keistas dalykas - šioje knibždėlynėje vis tiek jautiesi kaip senoje, mieloje, jaukioje provincijoje. Kaip namuose. Jaukumo suteikia ne tik parduotuvėlės ir kavinukės, iš kurių jaukiausios - šeimyninės, bet ir amatų dirbtuvėlės: stalių, laikrodininkų, batsiuvių...

Ar galima bent iš tolo pažinti amžinąjį miestą per keletą dienų? Kažkas yra pasakęs, jog pabuvęs Romoje tris dienas manai pamatęs viską, nors iš tiesų, kad pamatytum viską, reikia trisdešimties metų. Jeigu 30 metų ten būti negalite, pabūkite bent tris dienas. Ne tik skrydžiai, bet ir viešbučiai ten gana pigūs.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder