Poilsis su vaikais: Ventspilis ar Palanga?

Poilsis su vaikais: Ventspilis ar Palanga?

Ko rei­kia poil­siau­jant prie jū­ros su vai­kais? Ne tik ge­ro oro. Rei­kia ir ra­my­bės, ir pra­mo­gų. Ir vie­no, ir ki­to tik­rai dau­giau Vents­pi­ly­je, tad mū­siš­kė Pa­lan­ga šiuo at­ve­ju Lat­vi­jos pa­jū­riui pra­lai­mi. Tad ko­kios tos prie­žas­tys, vi­lio­jan­čios lie­tu­vius į Vents­pi­lį it bi­tes prie me­daus?

Aikš­te­les „oku­pa­vo“ lie­tu­vių au­to­mo­bi­liai

Vents­pi­lis ar Pa­lan­ga? – kiek­vie­ną­kart ten­ka rink­tis, pla­nuo­jant ato­sto­gas su anū­kais prie jū­ros. Ir jau ke­lin­ti me­tai iš ei­lės lai­mi šis Lat­vi­jos uos­ta­mies­tis, nors iki jo rei­kia va­žiuo­ti ke­lias­de­šim­čia ki­lo­met­rų to­liau.

Ko­dėl vis dau­giau lie­tu­vių šei­mų prio­ri­te­tą ati­duo­da ne sa­va­jam ku­ror­tui, o kai­my­ni­niam pa­jū­riui? At­sa­ky­mas vie­na­reikš­mis: nes ten su vai­kais yra ką veik­ti. O ir poil­sis Vents­pi­ly­je yra ra­mes­nis ir pi­ges­nis nei Pa­lan­go­je.

Gal­būt to­dėl ir šie­met, at­vy­kus prie pa­plū­di­mio, ša­lia jo esan­čio­je au­to­mo­bi­lių sto­vė­ji­mo aikš­te­lė­je au­to­mo­bi­lių sta­tis­ti­ka bu­vo to­kia: 23 au­to­mo­bi­liai su „LT“ ženk­lu ir tik 6 – su „LV“, ir pa­čia­me pa­plū­di­my­je, par­kuo­se ar mies­te bu­vo gir­dė­ti ko­ne vien lie­tu­viš­ka šnek­ta.

Ap­gy­ven­di­ni­mu Vents­pi­ly­je rei­kia pa­si­rū­pin­ti iš anks­to – čia pa­ke­lė­se ne­sto­vi „bo­bu­tės“ su pla­ka­tais. Tie­sa, ne­to­li jū­ros te­ko ma­ty­ti sto­vin­tį au­to­mo­bi­lį su už­ra­šu „Nuo­mo­ja­me kam­ba­rius“. Au­to­mo­bi­lio nu­me­riai – lie­tu­viš­ki.

Lat­viai ne­sle­pia: pa­sta­rai­siais me­tais vis dau­giau lie­tu­vių per­ka čia ne­kil­no­ja­mą­jį tur­tą, ku­ris dėl pa­di­dė­ju­sios pa­klau­sos ėmė brang­ti.

Nors Vents­pi­lis – ku­ror­ti­nis mies­tas, čia tiek ka­vi­nių ne­ra­si kaip Pa­lan­go­je. Ne­gir­dė­ti iš jų ir mu­zi­kos kok­tei­lio. Ta­čiau al­ka­nas tik­rai ne­lik­si – mies­te ga­li­ma pa­val­gy­ti pa­gal ki­še­nę – ir bran­giau, ir pi­giau.

Mė­ly­no­sios vė­lia­vos pa­plū­di­mys

Vents­pi­ly­je iki pat pa­plū­di­mio ga­li­ma pri­va­žiuo­ti au­to­mo­bi­liu ir jį ne­mo­ka­mai pa­si­sta­ty­ti au­to­mo­bi­lių sto­vė­ji­mo aikš­te­lė­je. Šia­me mies­te ir ki­tur ne­te­ko ma­ty­ti mo­ka­mų sto­vė­ji­mo vie­tų.

Va­žiuoti mies­to gat­vė­mis ga­na ma­lo­nu: be­maž vi­sos jos ir net dau­ge­lis kie­mų iš­klo­tos spal­vo­to­mis trin­ke­lė­mis, ku­rios mies­tui tar­nau­ja jau ke­lio­li­ka me­tų.

Mė­ly­no­ji vė­lia­va 1,2 ki­lo­met­ro il­gio Vents­pi­lio pa­plū­di­my­je plaz­da nuo 1999 me­tų. Ir ji tik­rai ati­tin­ka eu­ro­pi­nius rei­ka­la­vi­mus: pla­tus bal­to smė­lio pa­plū­di­mys, ku­ria­me poil­siau­to­jams ne­rei­kia lip­ti vie­nas ki­tam ant gal­vų, čia vi­sa­da šva­rus, va­ka­rais – pui­kiai ap­švies­tas. Iki pat jū­ros pa­to­gu nuei­ti ar pri­va­žiuo­ti me­di­niais laip­te­liais.

Svar­bus pa­plū­di­mio at­ri­bu­tas – per­si­ren­gi­mo ka­bi­nos ir tua­le­tai. Ir vie­nų, ir ki­tų pa­kan­ka. Ant smė­lio „su­tup­dy­ti“ bio­tua­le­tai yra ne­mo­ka­mi, jie va­lo­mi ma­žiau­siai po­rą kar­tų per die­ną – iš­plau­na­mi, pa­pil­do­mi tua­le­ti­niu po­pie­riu­mi.

Di­džiu­lis pri­va­lu­mas poil­siau­jant Vents­pi­ly­je su vai­kais – čia pat plia­že įreng­tos kars­ty­nės, ke­lių rū­šių sū­py­nės, tre­ni­ruok­liai, fut­bo­lo var­tai, krep­ši­nio sto­vai, tink­li­nio aikš­te­lės. Yra spe­cia­liai įreng­tas pa­plū­di­mys bang­len­tinin­kams.

Tur­tin­ga pra­mo­gų pa­siū­la

Net ir ne­kai­ti­nant sau­lei bei purš­kiant lie­tui, Vents­pi­ly­je ga­li ras­ti kuo už­siim­ti.

Iš­siil­gu­siems „šla­pių“ pra­mo­gų, sa­vo pa­slau­gas siū­lo du van­dens pra­mo­gų – už­da­ras ir at­vi­ras – par­kai. Už­da­ra­ja­me vei­kia ir SPA pir­čių zo­na.

Prie pat jū­ros įsi­kū­ręs ir Pa­jū­rio par­kas, ku­rį puo­šia In­ka­rų ta­kas su įvai­riau­sio dy­džio in­ka­rais. Vie­nas iš jų – net 6 met­rų aukš­čio ir sve­ria 23 to­nas.

Pa­jū­rio par­ke įreng­tas ir Džiung­lių ta­kas, po Pa­jū­rio par­ką ir Pa­jū­rio bui­ties mu­zie­jų pra­ve­ža „siau­ru­kas“.

Trau­ki­nu­kas nu­ve­ža ir prie Vents­pi­lio nuo­ty­kių par­ko, iš­ti­sus me­tus siū­lan­čio ak­ty­vias pra­mo­gas. Vai­kų lau­kia ir at­rak­cio­nų par­kai, ku­riuo­se gau­su sū­py­nių, kars­ty­nių, lai­py­nių ir ki­to­kių at­rak­ci­jų.

O kur dar įžy­mio­sios Vents­pi­lio kar­vės! 2002 me­tais čia bu­vo su­kur­tos 26 na­tū­ra­laus dy­džio kar­vės. Pro­jek­te da­ly­va­vo įvai­rūs Lat­vi­jos me­ni­nin­kai bei įžy­my­bės. Di­džio­ji da­lis kar­vių bu­vo par­duo­tos lab­da­ros tiks­lais.

Dar kar­tą „kar­vių pa­ra­das“ Vents­pi­ly­je bu­vo su­reng­tas 2012 me­tais. Tuo­met įvai­rias­pal­vių kar­vu­čių ko­lek­ci­ją pa­pil­dė nau­jas bū­rys šių gy­vū­nų, dau­giau­sia „nu­sė­du­sių“ Os­tas gat­vės pro­me­na­do­je, ar­ba Ven­tos kran­ti­nė­je, kur gau­su ir ki­tų tu­riz­mo ob­jek­tų.

Ap­lan­ky­ti tu­ris­ti­nius ob­jek­tus pa­de­da iš­leis­ti lanks­ti­nu­kai su pa­žy­mė­to­mis jų bu­vi­mo vie­to­mis, ap­ra­šy­mais ir že­mė­la­piais.

Iš­ti­sus me­tus Vents­pi­ly­je gau­su ir įvai­rių ren­gi­nių. Ži­no­miau­si iš jų – mies­to šven­tė su pui­kią­ja gė­lių ki­li­mų eks­po­zi­ci­ja, smė­lio skulp­to­rių fes­ti­va­lis, tarp­tau­ti­nis gat­vių kul­tū­ros ir spor­to, šiuo­lai­ki­nių rit­mų mu­zi­kos fes­ti­va­liai ir ki­ti.

Bet... va­sa­ra ir ato­sto­gos jau bai­gia­si. Ko ge­ro, ir ki­tą va­sa­rą da­lis ato­sto­gų pra­lėks šia­me šei­mai ir poil­siui drau­giš­ka­me mies­te.

Vents­pi­lį puo­šia kom­po­zi­ci­jos iš gė­lių.

Pa­jū­ry­je – smė­lio skulp­to­rių kū­ri­niai.

Ak­mens skulp­tū­ros – dau­ge­ly­je mies­to vie­tų.

Nuo­ty­kių par­kas – ne­men­kas iš­šū­kis ekst­re­ma­lių po­jū­čių mė­gė­jams.

At­rak­ci­jos vai­kams – ir pa­čia­me mies­to cent­re.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder