Poilsinės kelionės sugrįžta: apie saugumą užsienio kurortuose – iš pirmų lūpų

Poilsinės kelionės sugrįžta: apie saugumą užsienio kurortuose – iš pirmų lūpų

Turizmui atsigaunant, daugelis ir vėl imame planuoti keliones. Tik ar saugu? Ar užsienio kurortai, kviečiantys poilsiautojus sugrįžti į savo didžiuosius viešbučius, sudarys sąlygas praleisti laiką ne tik maloniai, bet ir saugiai? Apie tai, kaip pasiruošė pirmieji poilsiautojus iš Lietuvos jau nuo liepos priimsiantys kurortai Graikijoje ir Bulgarijoje, pasakoja šių šalių turizmo sektoriaus atstovai.

Tiesa, iš Vilniaus į Bulgariją kylantys lėktuvai – nebe pirmi. Kelionės užsakomaisiais skrydžiais atnaujintos jau nuo birželio antros pusės, kai Burgaso oro uoste nusileido užsakomieji reisai su keliautojais iš Nyderlandų ir Vokietijos.

Viešbučiuose ilsėsimės erdviau  

„Bulgarijoje saugaus poilsio formulė kuriama pagal gerai žinomą trijų D principą: tai distancija, disciplina ir dezinfekcija. Jei viešbučio darbuotojai  ir poilsiautojai laikysis šių Covid-19 prevencijai svarbių rekomendacijų, atostogos bus ir saugios, ir malonios“, – sakė Beyzat Tunali, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour Bulgarija“ biuro vadovas.

Jis pastebėjo, jog nors poilsiautojus priimančių viešbučių užimtumas neribojamas, vis dėlto šiemet užpildyti jų visu šimtu nesitikima, kas dar padidina galimybę kiekvienam laikytis saugaus atstumo ir jaustis komfortiškai. Pvz., numatomas kai kurių viešbučių Bulgarijoje užimtumas – 25–50 %. Panaši situacija ir Graikijos kurortuose.

Mažesnį viešbučių apkrovimą didele dalimi lemia šalys, iš kurių anksčiau turistų atvykdavo itin gausiai, tačiau dėl Covid-19 tų šalių gyventojų kelionės kol kas yra ribojamos, pvz., Jungtinės Karalystės ar Rusijos.

Ekskursijos taip pat organizuojamos tik į tas lankytinas vietas, kur įmanoma išvengti žmonių būriavimosi. Štai Bulgarijoje į ekskursijas vežantys „Tez Tour“ autobusai bus užpildyti iki 65–70 %.

Personalas pasikaustęs žiniomis    

Turistus priima tik Bulgarijos ir Graikijos atsakingųjų institucijų reikalavimus atitinkantys ir specialias licencijas gavę viešbučiai.

„Apgyvendinimo įstaigoms karantino periodas buvo itin intensyvus, mat reikėjo ir pačius viešbučius pertvarkyti, pritaikyti juos veikti pagal naujus saugumo reikalavimus, ir personalą apmokyti, – sakė sakė „Tez Tour Graikija“ priimančiojo biuro vadovas Manolis Apladenakis. – Tad dabar mūsų darbuotojai yra pasirengę atpažinti ligų požymius, tinkamai reaguoti, suteikti reikiamą pagalbą ir, jei reikalinga, susisiekti su medikais.“

Tiesa, kurortinėse šalyse ne tik iš viešbučių darbuotojų, bet ir iš poilsiautojų tikimasi bendradarbiavimo ir geranoriškumo, mat daug kas priklauso nuo kiekvieno žmogaus asmeninės atsakomybės. „Tai nėra lengva užduotis, tačiau mūsų tikslas – užtikrinti maksimalų saugumą ir sykiu suteikti žmonėms galimybę atsipalaiduoti bei mėgautis savo atostogomis. Tvarka bus užtikrinta, kaip ir galimybė patirti tokį poilsį, prie kokio įpratę mūsų svečiai ir tik su labai nedidelėmis išlygomis,“ – sakė Bulgarijos atstovas B. Tunali.

Jis priminė, jog Bulgarijoje iki liepos 15 d. kaukes privalu dėvėti visose uždarose viešosiose patalpose, vadinasi, ir viešbučiuose. Atvirose viešbučio teritorijose kaukių poilsiautojams dėvėti nereikės. Tuo tarpu Graikijos viešbučiuose kaukes privalomai dėvės tik personalas. Tam tikrais atvejais ir poilsiautojai gali būti paprašyti užsidėti kaukes, tad įsimesti jų į kelionės lagaminą sau ir kartu vykstantiems artimiesiems – privalu.

Jei pasijutoje keistai...

Pagalbos pirmiausia ieškokite apgyvendinimo vietoje. Kiekvienas viešbutis turi iš anksto parengtą veiksmų planą, pagal kurį būtų veikiama kilus įtarimams ar nustačius bent vieną Covid-19 atvejį. Daugelyje didesnių viešbučių yra gydytojas. Pvz., Graikijoje, jei viešbutis turi daugiau nei 50 kambarių, yra privalu bendradarbiauti su medikais, išėjusiais būtinuosius Covid-19 mokymus. Jei viešbutis mažesnis ir gydytojo vietoje nėra, užtikrinamas kitas būdas kaip, esant poreikiui, poilsiautojui būtų suteikta kvalifikuota medicininė pagalba.

Viešbučiuose dirbantis medicinos personalas nustatys pirminę diagnozę. Jei įtariama užsikrėtus, asmuo nukreipiamas išsitirti į artimiausią gydymo įstaigą. Nei Bulgarijos, nei Graikijos viešbučiuose Covid-19 testų nėra, jie atliekami ligoninėse.

Viešbučiai užtikrina pakankamą saviizoliacijai skirtų kambarių skaičių – tiems atvejams, jei Covid-19 būtų įtariamas (patvirtintas) ar prireiktų izoliuotis artimą kontaktą su susirgusiuoju turėjusiems asmenims. Jei poilsiautojas yra saviizoliacijoje, viešbučio darbuotojai viską, kas būtina, taip pat ir maistą, pristatys tiesiai į kambarį. Jei patvirtintas susirgimo atvejis sunkesnis, asmuo bus hospitalizuojamas.

Kas mokės už gydymą?

Gydymo kaštų apmokėjimas Bulgarijoje ir Graikijoje kiek skiriasi, nors abi šalys yra ES narės, tad galioja ir ES sveikatos draudimo kortelė. Bulgarijoje gydymo ir su juo susijusios papildomos išlaidos tenka keliautoją apdraudusiai draudimo bendrovei, o neapsidraudusiems poilsiautojams sąskaitas reikės apsimokėti patiems.  

Pvz., Bulgarijoje Covid-19 viruso nustatymo testas, priklausomai nuo jo rūšies, kainuoja 30–60 eurų. Testų kainos skirtingose gydymo įstaigose gali skirtis, tad jei prieš kelionę ketinate apsidrausti, verta pasidomėti, kas konkrečiai įtraukta į jūsų draudimą ir ar šis testas būtų apmokėtas.

Tuo tarpu „Tez Tour Graikija“ atstovas M. Apladenakis tvirtina, jog, įtarimams dėl infekcijos pasitvirtinus, visas gydymo bei papildomas susijusias išlaidas, tokias kaip, pvz., kelionė į ligoninę ar būtina saviizoliacija viešbutyje, prisiims Graikijos vyriausybė. Jei asmuo neturi jokio draudimo, būtinoji pagalba bus suteikta nemokamai. 

Oro uoste gali matuoti temperatūrą

Kadangi Lietuvoje COVID-19 smarkiai neišplito ir šalis į EASA (Europos aviacijos saugumo agentūra) sąrašą nepatenka, keliaujantiems mūsų piliečiams apribojimų oro uostuose praktiškai nėra. 

Tiesa, pvz., visi atvykstantieji į Bulgariją privalo užpildyti deklaraciją, kurioje prašoma nurodyti asmens duomenis, gyvenamąją vietą gimtojoje šalyje ir kur bus apsistota atvykus, taip pat reikia nurodyti sveikatos draudimo kompanijos pavadinimą (tinka ir ES sveikatos draudimo kortelė). Deklaracijoje parašu patvirtinama, jog asmuo yra sveikas, pateikta informacija – teisinga, o Covid-19 užsikrėtimo atveju prisiimamos visos gydymo išlaidos.

Graikijoje, kur nuo liepos 1 d. ima veikti jau visi šalies oro uostai, keleiviams atsitiktine tvarka ar kilus įtarimų gali būti atliekamas Covid-19 testas. Dar prieš išvykstant į šalį užpildoma anketa, kurioje prašoma pateikti kontaktinę informaciją.

Praktiškai kiekvienos šalies oro uoste gali būti matuojama temperatūra, o kaukes privalu dėvėti viso skrydžio metu, t. y. nuo oro uosto, iš kurio išvykstama, iki oro uosto, į kurį atvykstama.

Trumpa atmintinė poilsiautojams:

užtikrindami duomenų saugumą, viešbučiai rinks tam tikrą poilsiautojų asmeninę bei kontaktinę informaciją, reikalingą, esant reikalui, susisiekti;

aptarnaujantis personalas apmokytas ir pasirengęs atpažinti ligų požymius, tinkamai reaguoti, suteikti reikiamą pagalbą ir susisiekti su medikais, kad šie atliktų reikiamus tyrimus;

viešbučio darbuotojai pasiruošę atsakyti į visus kylančius klausimus, suteiks visą aktualiausią ir naujausią informaciją;

Graikijoje ir Bulgarijoje dirba lietuviškai kalbantys „Tez Tour“ gidai, tad yra galimybė informacijos ar pagalbos kreiptis ir gimtąja kalba;

informacija dėl kaukių dėvėjimo nuolat atnaujinama ir skirtingose šalyse gali skirtis, visgi vykstant atostogų turėti apsauginių kaukių privalu; jei pamiršote, teiraukitės jų viešbučio registratūroje ar kreipkitės į gidus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder