Po Lietuvą su augintiniu: ką reikia žinoti ir aplankyti?

Po Lietuvą su augintiniu: ką reikia žinoti ir aplankyti?

Atostogų sezonas įsibėgėja ir dažnas iš mūsų jau žino, kur ir kaip praleis šią vasarą. Juk tikrai yra, ką pamatyti ir parodyti savo ištikimiausiems draugams: Vilniuje esantį pirmąjį šalyje šunų paplūdimį, nedaug nuo sostinės nutolusį Karmazinų pažintinį taką (tiesa, jame teks įveikti nemažai laiptelių) ar daugybę kitų pažintinių takų visoje Lietuvoje, kurie nudžiugins ne tik jus, bet ir jūsų augintinius.

Taip pat Lietuvoje atsiranda vis daugiau unikalių naujovių gyvūnų mylėtojams ir jų augintiniams. Druskininkuose įsikūręs restoranas „The House“ yra pirmasis restoranas Lietuvoje, kuris turi specialų meniu, skirtą šunims. Šeimininkai gali parinkti savo augintiniui subalansuotą patiekalą pagal tai, kokiu principu keturkojis įprastai maitinamas: specializuotu sausu maistu ar natūralia (Raw/Barf) mityba. Čia užsukę šunys gali paragauti kiaulienos šonkaulių, vištienos filė ar kapotos jautienos, patiekiamos su kiaušinio tryniu ir pagardintos ciberžole. Visų šunims skirtų patiekalų sudėtyje – tik naudingi gyvūnui produktai.

Keliaudami po Lietuvą būtinai pasidomėkite įvairiomis vykstančiomis šventėmis, organizuojamais žygiais ar kitokio pobūdžio renginiais. Nemažai jų yra skirta šeimoms ar išskirtinai gyvūnų augintojams, todėl nepraleiskite progos susitikti su bendraminčiais. Tačiau, kad viskas vyktų sklandžiai, būtina gerai atlikti namų darbus.

Pasiruošimas kelionei

Prieš leidžiantis į kelionę su augintiniu reikia tam tikro pasiruošimo. Pirmiausia apsvarstykite, koks kelionės laikas Jūsų augintiniui yra tinkamas, ar jo sveikatos būklė yra gera ir ar jūsų keturkojo draugo būdas apskritai yra tinkamas keliauti. Labai naudinga, ypač prieš ilgesnį kelią, apsilankyti pas veterinarą. Jis įvertins keturkojo būklę, jei reikia, paskiepys. Gydytojas pakonsultuos, kaip susidoroti su nerimu, kurį gyvūnas gali patirti kelionės metu.

Taip pat pravartu sužinoti, ar žmonės, pas kuriuos keliaujate (jei apsistoti ketinate ne viešbutyje), nėra alergiški, tarkime, šunims.

Vienas svarbiausių dalykų prieš išvyką – augintinio ženklinimas mikroschema. Jei keturkojis jau turi mikroschemą, galite papildomai pasirūpinti, kad ant jo antkaklio būtų nurodyti jūsų kontaktiniai duomenys.

Kas turėtų sudaryti augintinio kelionės krepšį?

Pagrindiniai augintinio daiktai visiems yra puikiai žinomi: dubenėliai maistui ir vandeniui, patiesalas, galintis atstoti naminį guolį, maistas, vanduo. Tačiau, jei susiruošėte į ilgesnę išvyką, vertėtų pagalvoti ir apie gyvūno pirmos pagalbos vaistinėlę. Niekada nežinome, kada gyvūnas gali susižeisti koją, įsiskelti nagą, apsinuodyti. Kad mūsų draugas jaustųsi kiek įmanoma ramiau ir komfortiškiau, galite pasiimti ir jo mėgstamą žaislą. Jei ketinate apsistoti viešbutyje, neprošal būtų ir šukos bei rankšluostėlis. Prieš apsigyvendami kambaryje galėsite nuvalyti letenas ir iššukuoti besišeriantį kailį.

Jei keliaujate su palapine, nepamirškite, kad gyvūnas taip pat miegos joje. Tai labai aktualu didelių šunų savininkams, nes didelis šuo užima beveik tiek pat vietos kiek ir žmogus. Tad keliaujant dviese reikėtų pagalvoti apie trivietę palapinę. Joje visi galėsite kokybiškai išsimiegoti. Dar vienas naudingas daiktas tiems, kurie mėgsta išvykas su dviračiais, – dviračio priekaba gyvūnui. Jūsų keturkojis apsidžiaugs gavęs galimybę pailsėti, nes jis tikrai pavargs nuolat bėgdamas greta. Prieš nuspręsdami su šunimi leistis į nuotykius, realiai įvertinkite jo fizinį pasirengimą, ar jam reikia treniruočių. Juk visi suprantame, kad nedidukas ir tingus šunelis neištvers kopimo į kalnus. Šunims reikia fizinio pasirengimo taip pat kaip ir žmonėms, tad savo keturkojį ruoškite palengva, be streso.

Atsižvelgdami į orus ir gyvūno kailį, pagalvokite ir apie šildančius arba vėsinančius gyvūno drabužius.

Kelionės metu

Likus maždaug keturioms valandoms iki išvykimo pašerkite gyvūną. Taip maistas jau bus apvirškintas ir keturkojui bus lengviau. Jokiu būdu nemaitinkite jo važiuojančiame automobilyje. Šerkite jį sustoję ir tam skirdami laiko, visuomet turėkite vandens.

Kelionėje labai svarbu augintinio saugumas. Naudokite specialius saugos diržus, užtikrinkite, kad gyvūnas nekritinėtų ir kitaip pavojingai nejudėtų automobilyje. Įsitikinkite, kad visos gyvūno kūno dalys yra automobilyje. Kad ir kaip jūsų šaunusis šeimos narys norės pakvėpuoti pro pravertą langą, tai gali būti pavojinga. Jis gali būti sužeistas pravažiuojančių automobilių ar kitų daiktų.

Viena labai dažnai daroma šeimininkų klaida yra šuns ar kito gyvūno palikimas stovinčiame automobilyje. Nepalikite jo ten nė minutei. Karščių metu staigiai įkaitęs automobilis gali per minutę tapti pražūtimi gyvūnui. Esant dideliems šalčiams gyvūnas neturės galimybės sušilti, nes bus įkalintas transporto priemonėje. Taip pat svarbu leisti gyvūnui pajudėti, kai sustojate. Duokite šuniui laisvai pavaikštinėti, prasimankštinti.

Planuojantiems keliones su savo augintiniais primename, kad atsinaujinusioje projekto „Draugiški gyvūnams“ internetinėje svetainėje www.draugiskigyvunams.lt, galite rasti įvairias vietas, kuriose žmonės yra laukiami su savo keturkojais draugais. Draugiškų gyvūnams vietų žemėlapis apima visą Lietuvą, tad drąsiai galite planuotis maršrutą po mūsų šalį. Svetainėje rasite informaciją, kur galite apsistoti su savo keturkojais šeimos nariais, kur galite užsukti su jais pavalgyti, apsipirkti ir gauti įvairias paslaugas.

Linkime jums linksmų vasaros kelionių po mūsų šalį su savo ištikimiausiais draugais!

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder