Pensininkų rojaus beieškant

Pensininkų rojaus beieškant

Seniausias kelionių žurnalas "International Living", leidžiamas 35 metus, kurio 200 etatinių žurnalistų dirba įvairiausiose pasaulio šalyse, sudarė sąrašą šalių, labiausiai tinkamų gyventi pensininkams. Sąrašas apima net 23 valstybes, tad rinktis yra iš ko. Kriterijai - komfortiškos gyvenimo sąlygos ir mažos kainos.

Pirmojoje eilutėje - Kambodžos Karalystė. Tai valstybė Pietryčių Azijoje, prie Tailando įlankos. Kaimynai - Tailandas, Laosas ir Vietnamas.

450 Eur per mėn.

Mėnesio pragyvenimas Kambodžoje kainuoja maždaug 450 eurų (apie 1,5 tūkst. litais): į šią sumą įskaičiuoti mokesčiai už būstą, telefoną, komunalines paslaugas, maisto ir buities prekes, pramogas, sporto treniruotes ir pridėtos kitos smulkios išlaidos.

(Priminsime, jog vidutinė senatvės pensija Lietuvoje (2015 m.) - apie 250 Eur per mėnesį. Kai kurie žmonės geba išgyventi ir su tokia suma.)

Palyginkime: apartamentai su dviem miegamaisiais Kambodžos sostinėje Pnompenyje kainuoja iki 250 eurų (apie 860 Lt) už mėnesį. Sotūs pietūs sostinės kavinėje kainuoja maždaug 2-3 eurai vienam žmogui; jei norite pavalgyti europietiškos virtuvės restorane - mokėsite apie 60 Eur (apie 200 Lt). Butelis neblogo prancūziško vyno kainuoja maždaug 9 Eur (apie 30 Lt), bokalas alaus - apie pusę euro.

Žiemos Kambodžoje sausos, vasaros - drėgnos. Vidutinė metų temperatūra svyruoja tarp 21 ir 35 laipsn. C. Nuo gegužės iki spalio - liūčių laikotarpis. Vasarą dažnai kyla smarkūs potvyniai.

Dominuojanti religija - budizmas, krikščionys sudaro vos apie 2 proc. Pagrindinė veikla - žemdirbystė ir turistų "gręžimas". Gyventojai khmerai kalba savo gimtąja khmerų kalba, kuri priklauso austroazijiečių šeimai. Senesni gyventojai moka prancūziškai (kolonijinės šalies palikimas), jaunimas labiau vartoja anglų.

20 psichiatrų

Kambodžoje gyvena daugiau nei 15 milijonų žmonių. Čia yra 20 profesionalių psichiatrų. Tai ne korektūros klaida: 20. Išties neįtikima, nes kambodžiečiai istorijos tėkmėje yra nemažai prisikentėję. Po prancūzų kolonizacijos laikotarpio šalis atgavo nepriklausomybę 1953 m., bet 1975 m. į valdžią atėjo karinis komunistinis režimas - Raudonieji khmerai, kuris išnaikino inteligentiją ir šalį visiškai nualino visose įmanomose srityse. Miestiečiai buvo prievarta išsiųsti į kaimus, dirbti stovyklose po 15 valandų per parą. Per genocido laikotarpį - trejus Raudonųjų khmerų valdymo metus, iš viso buvo nužudyta arba mirė nuo bado, ligų 1,7 mln. gyventojų. Keliautojų pasakojimu, šie randai liko akivaizdūs iki šiol, tačiau vis tiek šalis paliekanti vien malonius įspūdžius, nes po viso to, ką išgyveno, kambodžiečiai neprarado gebėjimo šypsotis.

Maistas Kambodžoje panašus į kinų ir tailandiečių, aštrokas - azijiečiai, žinia, mėgsta prieskonius. Vartoja daug ryžių, augalinio aliejaus, žalumynų, daržovių ir vaisių. Žuvis ir jūros gėrybės populiaresnės už mėsą. Khmerai geria vietinį naminį vyną iš ryžių ar palmių cukraus, mėgsta alų, vaisių ir cukranendrių sultis, kokosų pieną. Vietiniai delikatesai - įvairūs vabaliukai, gyvatės, varlės ir kiti gyviai, kurių europiečiai nedrįsta ragauti.

O gal į Nikaragvą?..

Po Kambodžos "pensininkų rojaus" sąraše, sudarytame "International Living" žurnalistų remiantis kriterijumi "komfortas ir žemos kainos", įrašyta Nikaragva. Lotynų Amerikos šalis, buvusi ispanų kolonija. Jos krantus skalauja Karibų jūra ir Ramusis vandenynas. Čia gražu ir šilta, bet dažnai siautėja uraganai. Dar vadinama Tūkstančio ugnikalnių šalimi.

Po Nikaragvos - Kolumbija, Vietnamas, Tailandas, Gvatemala, Malaizija, Malta, Peru, Ispanija ir Portugalija.

Kito šaltinio, "Natixis" pasaulinio pensinio indekso, duomenimis, geriausia Europos šalis pensininkams yra Norvegija. (Dešimtbalėje sistemoje buvo vertinama 20 šalių sveikatos apsaugos, finansų sistemos bei gyvenimo kokybė.) Norvegijoje puiki sveikatos apsaugos sistema, aukšta gyvenimo kokybė, geros finansinės sąlygos senjorams.

Antrąją vietą užėmė Šveicarija, trečiąją - Liuksemburgas.

Pensininkams, teikiantiems pirmenybę sveikatos apsaugai, geriausia gyventi Švedijoje.

Vertinantiems poilsio aplinką - Austrijoje.

Turtingiausia senatvė finansiniu atžvilgiu - Suomijoje.

Palankiausių senjorams šalių dvidešimtuko gale liko Didžioji Britanija.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, geriausia sveikatos priežiūra pasaulyje siūloma Prancūzijoje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder