Pasaulio paveldo sąrašą papildė nauji objektai

Pasaulio paveldo sąrašą papildė nauji objektai

UNESCO Kultūros, istorijos ir gamtos pasaulio paveldo sąrašą neseniai papildė 25 nauji įvairių šalių objektai. Šį sprendimą Bonoje (Vokietija) priėmė Pasaulio paveldo komitetas. Pirmą kartą sąraše atsidūrė Singapūro botanikos sodas ir Jamaikos Mėlynieji kalnai.

Vienas iš pagrindinių į atnaujintą sąrašą patekusio Singapūro botanikos sodo pranašumų - modernumas. Sodas yra Singapūro miesto širdyje ir tapo pasaulinio lygio švietimo, augalų apsaugos ir mokslo institucija. Kultūrinis kraštovaizdis apima daug įvairių istorinių bruožų, sodinių ir pastatų. Sodas įkurtas 1859 m. Tai svarbus mokslinių tyrimų centras.

SINGAPŪRO botanikos sodas. Fotolia nuotr.

Jamaikos Mėlynieji kalnai ir Džono Krou kalnai pateko į sąrašą dėl savo išskirtinės istorinės vertės.

"Objektas, esantis Jamaikos pietryčiuose, yra tankiai miškais apaugusi kalnų vietovė, kuri buvo maronų (pabėgusių vergų) prieglobstis; šioje vietoje iš pradžių gyveno tainų bendruomenė, vėliau - pavergtieji afrikiečiai", - rašoma oficialiame organizacijos tinklalapyje.

EFESO miesto liekanos dabartinėje Turkijoje. Fotolia nuotr.

Mėlynieji kalnai - kalnuota vietovė Jamaikoje. Čia stūkso aukščiausias salos kalnas, Mėlynųjų Kalnų Viršukalnė (2 256 m). Nuo kalno viršūnės, kurią galima pasiekti pėsčiųjų taku, matosi ir šiaurinė, ir pietinė salos pakrantės. Dalį Mėlynųjų kalnų užima Mėlynųjų kalnų Džono Krou kalno nacionalinis parkas, įkurtas 1992 m.

Kiti nauji UNESCO objektai - Prancūzijos regiono Šampanės kalvos, vyndarių namai ir rūsiai bei vynuogynai Bretanėje, taip pat senovinis miestas Efesas Turkijoje, kinų vadovų architektūrinis kompleksas Tusi Kinijoje ir t. t.

SANOS senamiestis Jemene. Miestas turi daugiau nei 2000 metų istoriją. Fotolia nuotr.

Žmonijos kultūros ir istorijos paveldo sąrašą papildė ir Forto tiltas Škotijoje. Tai didžiausias pasaulyje konsolinis tiltas.

Ekspertų dėmesio sulaukė ir Jėzaus Kristaus krikšto vieta Betanijoje, Jordanijoje. Ji yra netoli vietos, kur Jordanas įteka į Negyvąją jūrą - Betanijos slėnyje, prie Vadi-el'-Harar (arabiškai - "čiurlenantis vanduo") kaimelio. Krikšto vieta pasirodė esanti 40 metrų į rytus nuo dabartinio Jordano. Nuo V a. upė pakeitė vagą ir atsitraukė nuo krikšto vietos. Yra išlikęs seniausias jos nurodymas - tai Madaboje, Šventojo Georgijaus (Jurgio) cerkvėje rasta VI a. mozaika, vaizduojanti senovės Palestinos žemėlapį. Remiantis šiuo žemėlapiu, krikšto vieta - kvadratinis marmurinės graikiškos kolonos pamatas. Jos viršuje kadaise buvo kryžius. Kolona minima Bizantijos imperijos laikų piligrimų užrašuose kaip Kristaus krikšto vieta.

FONGNIAKEBANGO nacionalinis parkas centriniame Vietname saugo unikalų karstinį regiono peizažą - du didelius karstinius regionus su šimtais urvų ir grotų. Fotolia nuotr.

"Pagal krikščionių tikėjimą, Betanijoje buvo pakrikštytas Jėzus iš Nazareto. Betanija, apsupta laukinės gamtos, saugo Romos ir Bizantijos civilizacijų pėdsakus; bažnyčios, varpinės, vienuolynas, olos, tarnavusios atsiskyrėliams kaip prieglobstis, krikštyklos liudija aukštą religinę objekto vertę. Betanija yra krikščionių piligrimų vieta", - sakoma UNESCO pranešime.

Dar viena šventa vieta UNESCO sąraše - Burchano Chalduno kalnų masyvas Mongolijos šiaurės rytuose, pagrindinis šios tautos mitologinis objektas. Jos šventumas susijęs su kalnų, upių ir šamanų piramidžių "obu" kultu. Iki šiol tikima, kad tokiose vietose geriausia pasisemti dvasių energijos ir patirti nušvitimą. Be to, pasak legendų, Burchano Chalduno apylinkėse gimė ir buvo palaidotas didysis užkariautojas Čingischanas (apie 1155-1227 m.).

Priminsime, kad Pasaulio paveldo sąraše yra ir keturios Lietuvos vietovės: Vilniaus istorinis centras, Kuršių nerija, Kernavės archeologinis draustinis ir Struvės geodezinis lankas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder