Kurortai: europietiškas ir azijietiškas požiūris

Kurortai: europietiškas ir azijietiškas požiūris

"Pasaulyje yra du pagrindiniai požiūriai į kurortinių miestų užstatymą. Pirmąjį sąlygiškai vadinkime europietišku. Tai bandymas išsaugoti istoriją, tai gyvenimas harmonijoje su gamta, tai pagarba žmogui", - rašo architektas, keliautojas ir populiarus tinklaraštininkas Ilja Varlamovas, kurio akiratin pateko ir mūsų Nida bei Palanga.

Antrąjį požiūrį į kurortų užstatymą jis vadina azijietišku: kai iš kiekvieno kvadratinio metro bandoma išspausti maksimumą; tai chaosas, triukšmas, komfortiškos ir saugios aplinkos nebuvimas.

Kaip europietiško požiūrio pavyzdį architektas mini Nidą. Palangoje, jo akimis, "privatus sektorius atrodo gana tvarkingai", tačiau Basanavičiaus gatvė jam priminė Adlerį.

IRGI NIDA. "Europietiško tipo" kurorte yra ir "azijietiško požiūrio" elementų, tai gyvenamieji būstai virš garažų, kurių nepamatė svečias mūsų žavingoje Nidoje. Mindaugo MILINIO nuotrauka

"Adleris - pavyzdys, kuo gali pavirsti gera vieta, jei nėra įstatymo ir tvarkos. Adleris sugėrė visas šiuolaikinės Rusijos ydas - tai savivalės, nesąžiningo, barbariško požiūrio į istoriją, gamtos darkymo, egoizmo, momentinės naudos siekimo įsikūnijimas. Adlerio devizu gali būti "Po mūsų nors ir tvanas", - architekto žvilgsniu vertina keliautojas.

"Aš nuoširdžiai nesuprantu žmonių, kurie važiuoja čia ilsėtis. Nesuprantu žmonių, kurie privedė šią vietą iki dabartinės būklės. Tai kažkokia paralelinė visata, kurios struktūros suprasti neįmanoma. Architektūros, miesto užstatymo ir urbanistikos atžvilgiu Adleris - absoliutus blogis", - rašo autorius savo tinklaraštyje Varlamov.ru.

PALANGOS Basanavičiaus gatvė keliautojui priminė baisųjį Adlerį, tačiau privatus kurorto sektorius atpirko nusivylimą. Iljos VARALAMOVO nuotr.

Pasak jo, europietiškuose kurortuose vertinamas vietos identitetas, stengiamasi sukurti erdves, kur būtų malonu būti. "Tokios aplinkos egzistavimas įmanomas tik esant tam tikram visuomenės išsivystymo lygiui. Kai žmonės susitaria tarpusavyje dėl taisyklių, išrenka prioritetus. Pavyzdžiui, jie suvokia istorinio paveldo vertę ir išsaugo pastatus. Jie supranta gamtos vertę ir stengiasi minimizuoti įsiveržimą į ją. Žmonės gerbia savo artimą, todėl paiso, ką ir kaip stato, kur parkuoja savo mašinas ir kaip apdailina vitrinas."

Azijietiško tipo kurorte, pasak autoriaus, aplinka toksiška, o gyventi įmanoma tik dirbtinai sukurtuose viešbučių rezervatuose.

GARAŽAI. Tokių statinių pirmuosiuose aukštuose iš tiesų yra garažai, bet virš jų užauga gyvenamieji aukštai. Iljos VARLAMOVO nuotr.

Architekto vertinimu, Sočis ir Adleris - antrojo tipo įsikūnijimas. "Ryškus pavyzdys - gyvenamieji garažai. Adlerį turbūt galima vadinti šio unikalaus reiškinio tėvyne. Žmogus nusiperka garažą arba žemę po garažu, o toliau jį apriboti gali tik fantazija. Šis nekilnojamasis turtas domina ir neturtingus, ir pasiturinčius nuomininkus. Pirmieji, kurie neturi pinigų nusipirkti visaverčio namo ar buto, stato nedidelį namuką ant garažo stogo. Antrieji pastato dar keletą aukštų ir pasistato kotedžą, arba naudoja jį kaip pelną nešantį būstą. Tokių statinių pirmuosiuose aukštuose iš tiesų yra garažai, bet virš jų užauga nuo 1 iki 5 gyvenamųjų aukštų." Be garažų, Adleryje ir Sočyje yra "valčių namukai" ant jūros kranto. Jie irgi perdaryti į gyvenamuosius. "Jeigu manote, kad žmogaus gobšumas ir beprotystė turi ribas, nuvažiuokite į Adlerį. Tik čia galima pasistatyti daugiaaukštį be komunikacijų ir netgi lifto. Tik čia butukuose yra kambariai, neturintys nė vieno lango. Kadaise buvusios gražios vietos dabar atrodo kaip pati pigiausia Azija."

"Krasnodaro kraštas gali pasigirti pačiais paperkamiausiais valdininkais ir teismais Rusijoje, tad suderinti ir įteisinti čia galima bet kokį košmarą", - architektūrinio chaoso priežastis apibendrina autorius.

ADLERIS - kurortas Rusijoje, Krasnodaro krašte, Juodosios jūros pakrantėje, įeina į Sočio miesto sudėtį. "Tai pavyzdys, kokiu košmaru gali pavirsti gera vieta, jei nėra įstatymo ir tvarkos."

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder