Kenija: samburu grožis ir tradicijos

Kenija: samburu grožis ir tradicijos

Kad būtų gražios, Kenijos merginos iš samburu genties, gyvenančios šalies šiaurėje ir centrinėje dalyje, turi plikai nusiskusti galvą ir pasipuošti gausybe karoliukų. Pirmąjį vėrinį dovanoja tėvas. Jis raudonas - tai reiškia, kad mergina pasirengusi sutikti jaunikį.

Vėrinių ant kaklo palaipsniui gausėja: naujus spalvingus papuošalus merginai dovanoja moranai - samburu kariai. Kuo daugiau vėrinių - tuo daugiau gerbėjų. Ištekėjusi gražuolė turi grąžinti dovanas likusiems be nieko.

Ištekėjusios samburu moterys turi teisę segėti sunkius varinius auskarus. Papildomų žiedų prie šių auskarų ji gali prisisegti tik tuomet, jeigu pagimdo berniuką.

Kenijoje gyvena maždaug 45 mln. žmonių. Samburu gentis yra viena iš 40 šalies tautų. Priskaičiuojama apie 160 tūkst. jos atstovų. Kenijoje ypač didelė etninė įvairovė, čia tik 1 proc. gyventojų yra kilę ne iš Afrikos: tai arabai, indai, europiečiai.

Išoriškai samburu panašūs į savo kaimynus masajus - kaip ir jie, priklauso etninei nilotų grupei.

GROŽIS. Pirmąjį vėrinį dovanoja tėvas, duodamas ženklą, kad dukra pasirengus tekėti. Kitus įteikia gerbėjai. Kuo daugiau vėrinių - tuo daugiau gerbėjų. Mergaitės ištekinamos nuo 10 metų.

Samburu gentyje vyrauja gerontokratija - senų žmonių valdžia. Vyriausieji naudojasi santuokos monopolija, todėl turi daug žmonų, o jauni vyrai, nesulaukę 30 m., net nelaikomi suaugusiais.

Samburiečiai paprastai įsikuria nedidelėse gyvenvietėse, susibūrę po 2-5 šeimas, atsitvėrę vieni nuo kitų dygliuotais krūmokšniais. Nors čia praktikuojama poligamija, kiekviena ištekėjusi moteris turi atskirus namus.

Vyrai yra laikomi vaikais iki kolektyvinio apipjaustymo ceremonijos, kol sulaukia maždaug 14 metų. Tai viena svarbiausių apeigų samburu gyvenime, ją lydi didelė šventė. Po jos berniukas yra laikomas kariu - muranu. Po naujos berniukų grupės iniciacijos (t. y. praėjus dar 14 metų), senoji grupė (jau sulaukusi 28 metų) nusiskuta kasas ir pereina į vyresniųjų klaną.

Mergaitės ištekinamos dar visai vaikai - 10-15 metų. Jų socialinis statusas auga kartu su pagimdytų vaikų skaičiumi. Samburu moteris nusipelno pagarbos tik tada, kai jos sūnūs tampa muranais.

Galvijus gali paveldėti tik vyrai. Moterys turi teisę juos priimti kaip dovaną, tačiau tik tam, kad perleistų sutuoktiniui. Visos bandos yra vyrų nuosavybė.

Samburu moterys privalo pasirūpinti vandeniu ir kurstyti ugnį. Tam tenka nueiti daugybę kilometrų su sunkiais nešuliais. O štai vyrai po vedybų gali savo dienas leisti švęsdami.

Muranams draudžiama valgyti bet kokį maistą, kurį matė moteris. Išskyrus pieną.

Kenijoje taip pat yra kaimas Umodža, atsiradęs 1990 m. Jį įkūrė samburu moterys, nesusitaikiusios su prievartos tradicijomis savo gimtose vietose. Jos čia gyvena be vyrų ir tvarkosi kaip tinkamos. 2000 m. čia atsirado kempingas ir parduotuvėlė turistams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder