Ką veiksime žiemą?

Ką veiksime žiemą?

- Rimvydai, ką rekomenduotumėte besidairantiems kelionių žiemą?

- Žmonės žiemos metu labiausiai pasiilgsta šilumos, šviesos, saulės. Tad žiemą renkantis atostogų kryptį, 95 proc. pageidavimų - šilti kraštai, kur galima pasimėgauti ir jūra bei povandeniniu pasauliu. Rudenį tokio didelio noro išvykti į šiltesnius kraštus dar nebūna. Labiau - pakeliauti, pamatyti.

Populiariausias lietuvių pasirinkimas dabar - Egiptas. Tiesa, kelionių madas diktuoja kelionių organizatoriai - ten, kur jie vykdo užsakomuosius reisus, ten žmonės ir vyksta, nes viskas būna suplanuota ir apgalvota. Kelionės ir viešnagės Egipte kainos ir kokybės santykis būna geriausias. Labiausiai čia rekomenduojama vykti su šeimomis, nes yra didelės viešbučių teritorijos, ypač tinkamos pasyviam poilsiui. Juk žiemą daug žmonių vyksta atostogų tam, kad nieko neveiktų ir atsipalaiduotų (šypsosi). Tokiose kelionėse nugali net ne vietovė, bet viešbutis, jo vidus ir teritorija, infrastruktūra, atnaujinimo metai ir pan. Paprastai keliautojai renkasi „viskas įskaičiuota“ programą. Populiariausi kurortai Egipte - Hurgada, Šarm El Šeichas, Marsa Alamas - pastarajame susirenka vandens pramogų gerbėjai. O štai netoli yra Tabos kurortas, į kurį galima vykti savarankiškai iki Eilato, Izraelyje.

Taip pat labai mėgstama lietuvių kryptis - Kanarų salos, populiariausios iš jų - Tenerifė, Fuerteventura ir Gran Kanarija. Tiesa, žiemos metu Kanarų salose būna tarsi šiltas pavasaris, šiluma neviršija 22 laipsnių, tad reikia turėti tą omenyje.

Trečia mano rekomendacija žiemai būtų Dubajus ir apskritai Jungtiniai Arabų Emyratai. Pačiuose JAE yra didelių jungtinių viešbučių teritorijų ir - pigiau, nei pačiame Dubajuje. Kelionės į JAE išpopuliarėjo prieš trejus metus, buvo panaikintas vizos reikalavimas Lietuvos Respublikos piliečiams. Tad lietuviai ėmė keliauti ten, kur gali išvysti, kas yra geriausio, aukščiausio, prabangiausio visame pasaulyje. Ten tikrai yra į ką pasižiūrėti ir ką aplankyti, ir tai labiau ne gamtos, o miesto stebuklų paieškos. Į tokią kelionę rekomenduočiau vykti pavieniams keliautojams, poroms, nes viešbučių, pritaikytų poilsiui su vaikais, Emyratuose mažai.

- O jeigu kalbėtume apie artimesnes kryptis žiemai?

- Žmonės žiemą aktyviai renkasi ir poilsį Lietuvoje. Kasmet tokių poilsiautojų daugėja, žmonės nori susikurti mini atostogas. Ypač jei negali išvykti savaitei, tuomet, prie savaitgalio pridėjus porą atostogų dienų, galima išvykti paatostogauti, pailsėti į SPA kur nors Lietuvoje. Labai rekomenduočiau pailsėti SPA kurortuose, esančiuose Birštone, Druskininkuose. Net ir mūsų pajūris žiemos metu atrodo įspūdingai. Populiarėja ir poilsis Anykščiuose. Patarčiau į šalies kurortus keliauti darbo dienomis, nes viešbučių užimtumas būna pakankamai žemas, tad jausitės išskirtinai. Mažiau žmonių, mažesnės kainos. Tikrai gausite ramybės ir poilsio.

Taip pat Lietuvoje mėgstama rinktis poilsį gamtoje, rąstiniuose nameliuose, kur galima su šeima ar draugų kompanija praleisti žiemos savaitgalį.

Praskaidrinti niūros žiemos keliautojai dažnai vyksta ir į artimas keliones antžeminiu transportu: autobusu arba savarankiškai automobiliu. Aplanko kaimynines šalis, taip pat vyksta slidinėti. Iš artimiausių mums - Zakopanė Lenkijoje arba Aukštieji bei Žemieji Tatrai Slovakijoje. Tai vienos pigiausių slidinėjimo kelionių ir ypač tinka tiems, kurie dar nėra labai patyrę slidininkai. Pastarieji vyksta į tolimesnius kraštus. Taip pat populiarėjanti slidinėjimo kryptis - Ukraina, Bukovelis. Tai kažkas naujo ir labai pigaus (juokiasi). Panašiai yra ir Gruzijoje, Gudauri slidinėjimo kurorte.

- Ar kelionės bei viešbučiai šaltuoju sezonu yra ženkliai pigesni, kaip dažnai manoma?

- Užsienyje - tikrai taip. Tik nežinau, ar drįsčiau taip teigti apie Lietuvos viešbučius savaitgaliais, nes užimtumas čia būna didelis tiek vasarą, tiek žiemą. Net žiemą reikia iš anksto, prieš dvi tris savaites, užsirezervuoti savaitgaliui vietą. Taigi Lietuvoje kainos priklauso nuo paklausos. Paklausa kasmet didėja, o pasiūla, deja, nelabai.

O štai į artimesnį užsienį kelionės žiemos metu yra ženkliai pigesnės. Nebūtinai kurortai, tačiau poilsinės-pažintinės viešnagės Europos miestuose - tikrai. Tiek nuvykimas į ten, tiek apgyvendinimas - kartais ir 30-40 proc. pigesnis būna. Pvz., galima aplankyti Barseloną, Milaną, Paryžių, Romą ir daugybę kitų miestų. Tik kadangi tokiose kelionėse daug laiko praleidžiama lauke, reikia apsirengti ne gražiai, bet šiltai (juokiasi). Be mažesnės kainos, pliusas ir tas, kad žiemą gerokai mažesni turistų srautai, galima pajusti vietinių gyvenimą. Vasarą Europos miestus užplūsta milijonai turistų, visur eilės, kavinės užimtos, veiksmas vyksta konvejeriu, o žiemą - visai kitaip. Ir į lankytinus objektus dažniausiai nebūna eilių. Žinoma, jeigu galima tą padaryti internetu, rekomenduočiau įsigyti bilietus į lankytinus objektus internetu.

- Pastebėjau, kad ir kelionių organizatoriai, ir pats jau kelis mėnesius siūlote trumpas naujametes išvykas. Kokių tendencijų pastebite, kalbant apie lietuvių poreikį/pageidavimus švęsti Naujuosius metus? Ir ar bėra kur švęsti tiems, kurie tik gruodį susisgribs, kad norėtų kažkur trumpam išvykti?

- Naujųjų metų šventimas užsienyje - kitaip nei didžiosios metų šventės - populiarėja. Kūčias ir Kalėdas žmonės nori praleisti su šeima, giminėmis. O naujametės kelionės yra labai populiarios ir gerokai brangesnės nei įprastai. Nuo gruodžio vidurio iki sausio vidurio aviakompanijos netaiko jokių pigių skrydžių akcijų, nes poreikis bet kokiu atveju labai stipriai išaugęs ir jie net nesugeba patenkinti tos paklausos.

Šiemet žmonės gali gauti vienuolika dienų atostogų, pasiėmę tik tris laisvas dienas (gruodžio 27, 28 ir 31 d.)! Ir tie, kurie laiku tą pastebėjo ir padarė, mėgina susiplanuoti ilgesnę kelionę į užsienį. Išvyksta pirmą arba antrą Kalėdų dieną, kad nepraleistų Kūčių, ir grįš iki sausio 2 d. Taigi kelionės šiemet tikrai perkamos, ir kadangi laiko žmonės turi daug, renkasi netgi egzotines kryptis, tokias kaip Tailandas, Šri Lanka, Karibų salos, Maldyvai (per Naujuosius metus, beje, pastarieji labai brangūs). Vykstama iš Varšuvos, nes ten pigesnė ir didesnė tiesioginių skrydžių pasiūla.

Tačiau yra ir besileidžiančių į naujametes keliones, kurios trunka vos tris keturias dienas. Vieni vyksta savarankiškai automobiliu, kiti renkasi, ką siūlo organizatoriai. Labai populiarus ir įkandamas kainos atžvilgiu šiemet yra kruizas, kai plaukiama iš Talino į Stokholmą ir Naujieji sutinkami kelte, Baltijos jūroje.

Beje, turiu įdomių pastebėjimų apie Naujųjų šventimą Paryžiuje. Ten fejerverkai per Naujuosius metus yra uždrausti, labai ribojamas jų pardavimas, tad pernai vykusiems stebėti Naujųjų metų fejerverkų šalia Eifelio bokšto teko labai nusivilti. Tačiau prie Triumfo arkos vyksta šviesų ir lazerių šou. Kijeve dėl politinės situacijos yra liūdna padėtis, žmonės Naujuosius labiau dabar mini užsidarę namuose ar restoranuose. O, pvz., Maldyvai - musulmonų kraštas, jie šią šventę mini kitomis datomis ir kasmet ta data keičiasi, tad kažko įspūdingo gruodžio 31 d. nebūna. Taigi tai būtų pamoka pasidomėti, ar užsienyje Naujieji metai švenčiami taip, kaip įsivaizduojate ir norite (šypsosi).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder