Italijos Kalabrija – vieta, kur atostogauja ir patys italai

Italijos Kalabrija – vieta, kur atostogauja ir patys italai

Dažniau keliaujantieji po Italiją Kalabrijos kryptį laiko bene pikantiškiausiu „kąsneliu“. Ir tai – ne tik dėl Kalabrijos kulinariniam paveldui priskiriamos geru kiekiu pipirų pastiprintos nduja dešros ar kaitrios saulės, mat Kalabrija – pati piečiausia Italijos dalis. Regionas kalnuotas, pakrantės išraižytos vaizdingais skardžiais, todėl pakeliauti po vietovę – ir šioks toks iššūkis, ir sykiu nepakartojamus vaizdus žadanti patirtis. 

Populiari ir tarp pačių italų 

Kalabrija – ne tik vizualinių, bet ir temperatūrinių kontrastų kraštas. Keliaujant į kalnus gali prireikti striukių ir megztinių, o paplūdimyje gali ištikti ir per 30 laipsnių karščio. Tiesa, į šį regioną atostogų užsakomaisiais skrydžiais poilsiautojai iš Lietuvos skraidinami jau nuo rugpjūčio 23 dienos, kuomet temperatūra palengva pradeda vėsti ir tampa maloni. Beje, būtent Kalabriją atostogoms renkasi ir vietiniai – patys italai.

„Apskritai Kalabrija vos prieš kelis dešimtmečius buvo ekonomiškai vienas skurdžiausių Italijos regionų, todėl dabar ją atranda ne tik turistai iš viso pasaulio, bet ir iš kitų Italijos regionų atvykstantys vietiniai,“ – sakė Akvilė Barakauskaitė, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Produkto skyriaus vadybininkė.

Vienas regionas – 3 pažinimo kryptys 

Jei iš viršaus matoma Italijos forma prilyginama batui, o tiksliau – ilgaauliui, tai Kalabrija yra tas pretenzingai nusmailintas bato priekis. Geografiškai Kalabrija apibūdinama kaip pusiasalis, kurį iš vakarų pusės skalauja Tirėnų, o iš rytų – Jonijos jūros. Dar būtų galima pasakyti, jog Kalabrija – tai vieta, kur baigiasi žemyninė Italija, mat toliau ir piečiau į jūrą – tik Sicilijos sala. Ji vos už 3,2 km nuo piečiausio Kalabrijos taško, tad jei šiemet savo atostogas susiplanavote Kalabrijoje, galėsite aplankyti ir Siciliją – tarp krantų nuolat kursuoja turistus ir vietos gyventojus plukdantys laivai.  

Apskritai apsistoję Kalabrijoje gausite rinktis iš trijų pažinimą garantuojančių krypčių: galima keliauti po patį Kalabrijos pusiasalį, plaukti į jau minėtąją Siciliją arba vykti kiek šiauriau, į Bazilikatos regione įsikūrusį Materos miestą. Pasak archeologų, 9 tūkst. metų skaičiuojanti Matera yra seniausia žinoma gyvenama vietovė ne tik Italijoje, bet ir visoje Europoje, o senumo varžytuvėse pasaulyje ji nusileidžia tik Jordanijos Petrai. „Matera saugoma UNESCO, o tarp turistams aplankyti rekomenduojamų objektų – urvuose išskobti būstai-urvai, kuriuos vietiniai vadina sassi ir kurie buvo pirmieji miesto pastatai, jei tik galima juos taip pavadinti. Kad ir kur beitumėte, visa Matera – muziejus po atviru dangumi, tik keista, kaip dar be apsauginio kupolo. Dėl išsaugoto senojo miesto veido Melas Gibsonas filmą „Kristaus kančia“ filmavo būtent Materos gatvėse,“ – sakė A. Barakauskaitė. 

Pasižymi puikia itališka virtuve 

Atvykę į Kalabriją tiesioginiu užsakomuoju skrydžiu, greičiausiai apsigyvensite rytinėje pusiasalio pakrantėje, prie Jonijos jūros, kur galima išsirinkti tiek komfortišką, tiek ir ekonominio tipo apgyvendinimą. „Kad ir kokį viešbutį bepasirinktumėte – nedidelį, jaukų ir ramų ar erdvų, su visą dieną siūlomomis pramogomis ar vaikus užimančiais animatoriais – visur mėgausitės puikiu itališku maistu. Pavyzdžiui, viešbutis „Marina del Marchese Beach Resort 4*“ turi nuosavą daržą, kur auginamos daržovės ir žalumynai keliauja tiesiai į viešbučio restorano virtuvę,“ – pasakojo „Tez Tour“ Produkto skyriaus vadybininkė.

Geriausi suvenyrai – nduja dešra ir alyvuogių aliejus

Kalabrijos kalnus sudaro trys skirtingos kalnų grupės, lemiančios ir vizualinę jų įvairovę. Pavyzdžiui, dalis kalnų apaugę vešliais miškais, tačiau yra ir vėjų bei saulės gairinamų plynaukščių, taip pat upių ir krioklių, ir tyvuliuojančių ežerų. Aukščiausias taškas – Montalo Uffugo – siekia 1995 metrų aukštį. Kalnas įdomus tuo, jog apsuptas plačių žmogaus sukurtų terasų. 

Kuo žemiau nuo kalnų, tuo arčiau ne tik paplūdimiai, bet ir žemdirbystei tinkami plotai. Žinoma, turistams tai turi rūpėti tik dėl dviejų priežasčių: ar vietos ūkiai tinka grožėtis ir juos galima fotografuoti, o antroji priežastis – žinodami, ką vietiniai augina ar gamina, būsite taiklesni rinkdamiesi lauktuves. Juk visuomet smagiau parsivežti tai, kas sukurta vietoje, o ne ką siūlo masinių suvenyrų gamintojai, kurie tas pačias prekes siunčia ir į Kiniją, ir į Afriką. 

Apatiniuose kalnų šlaituose įsikūrę vynuogynai leis patenkinti abu poreikius – ir vaizdų, ir lauktuvių, mat vynuogės virsta vynu, balzamiko actu ir visokiais kitokiais parsigabenti į namus tinkamais produktais. Pusiasalio klimatas tinka ne tik vynmedžiams, bet ir alyvmedžiams tarpti, tad paieškoję krautuvėse ar turguose galėsite įsigyti tikro ir šviežio vietoje pagaminto aliejaus.

Na ir, žinoma, nepamirštame ndujos – dešros, gaminamos iš kiaulienos žandų, lašinių ir nemenkos dozės aštriųjų Kalabrijos pipirų. Ši dešra įdomi ne tik savo sudėtimi, bet ir konsistencija, kuri dar ir padiktuoja kiek neįprastą valgymo būdą – nduja yra minkšta, todėl kabinama šaukštais. O sykį paragavę, vėliau ją jausit daugelyje tradicinių Kalabrijos virtuvės patiekalų – nuo sriubos, salotų iki makaronų ar nduja apteptų skrebučių. Nduja – regionui bene būdingiausios lauktuvės.

Vien paplūdimio pramogoms – per graži kryptis

Ir nors viešbučiuose ir šalia esančiuose nedideliuose miestukuose sau pramogų ras ir su visai mažais vaikais atostogaujančios šeimos, visgi, jei esate suaugę ar vaikai – jau rimti paaugliai, būtų nuodėmė neiškelti kojos iš viešbučio, mat šiame Italijos regione yra ir nacionalinių parkų, ir įstabiausių pakrantės miestų, bažnyčių ir vienuolynų, pilių ir rūmų, įsikūrusių kuo aukščiau ir baisiau, t. y. ant skardingų uolų. Toks – kregždžių gyvenimas. 

Pavyzdžiui, Tropėja – ant vandens skalaujamos uolos įsikūręs viduramžių miestelis su įspūdinga katedra. Ko gero, ši katedra yra populiariausia fotografuojama Kalabrijos vieta. Netoli Tropėjos yra paviršinio nardymo centrai, mat vanduo čia – įspūdingai skaidrus, leidžiantis pasigrožėti povandeniniu pasauliu. 

Žvejams ir romantikams tiesiog privalu apsilankyti Sciloje – tai ant uolos įsikūręs žvejų kaimelis, kuriame gaudomos kardžuvės. Jei ne žvejoti, verta bent paragauti vietos restoranuose pagal tradicinius receptus paruoštos žuvies. Jei visgi ieškote didesnių miestų, Kalabrijos sostine laikomas Katancaras, kuriame gyvena apie 150 tūkst. žmonių. 

„Kai dėl Covid-19 – šiuo metu Italija laikoma saugia šalimi, epidemiologinė situacija joje – gera, tad sugrįžus iš Italijos neprivaloma izoliuotis. Vykstant į Italijos regioną Kalabriją užsakomaisiais skrydžiais įsigijus kelionės paketą, deklaracijos pildyti nebūtina, atvykusių keliautojų deklaracija pasirūpins Kalabrijos viešbučiai. Nuolat stebime situaciją, bendraujame su vietoje esančių „Tez Tour“ biurų atstovais. Keliautojų saugumas mums – pagrindinis prioritetas“, – akcentavo „Tez Tour“

Italijos Kalabrija – vieta, kur atostogauja ir patys italai 

atstovė.  

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder