Atostogautojai renkasi vis tolimesnius kraštus

Atostogautojai renkasi vis tolimesnius kraštus

Nors tradiciškai atostogų sezonu laikoma vasara, didieji kelionių organizatoriai ir agentūros pastebi kasmet vis labiau ryškėjančią rudens-žiemos atostogų tendenciją. Kur, kaip, kodėl keliauja lietuviai aksominiu ir šaltuoju metų laiku ir kiek tai kainuoja?

Tarptautinio kelionių organizatoriaus "Tez Tour" rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė sako, jog rugsėjį, spalį į užsienio kurortus vykstančiųjų iš Lietuvos srautai didėja.

"Švelnesniam klimatui pirmenybę teikia gana daug žmonių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų pasaulio šalių, todėl Turkijos, Kipro, Sardinijos, taip pat Graikijos Rodo, Kretos bei Ispanijos Tenerifės salose tikrai nepasijusite kaip per kurortų tuštėjimo metą", - žadėjo pašnekovė.

Ramiau, pigiau, maloniau

"Tarp poilsiautojų iš Lietuvos itin paklausios Graikijos salos, Kipras, kur būtent rudenį jūra būna itin malonios temperatūros. Būna įšilę ir Turkijos pietuose, pietvakariuose esančius kurortus skalaujantys vandenys, - pasakojo I. Aukštuolytė. - Dėl tinkamiausio klimato poilsiui būtent nuo rudens - nuo rugsėjo 30 dienosmes pradedame skrydžius į amžinojo pavasario salą Tenerifę. Nors ji, kaip ir Egiptas, atostogauti tinka praktiškai ištisus metus. Sardinijoje pats geriausias laikas ilsėtis - nuo rugsėjo iki pat spalio pabaigos", - vardino rudens kryptis I. Aukštuolytė.

Paklausta, kodėl verta atostogauti rudenį, turizmo specialistė įvardina keletą priežasčių ir pažeria patarimų.

"Rudenį kurortuose mažiau žmonių. Nors poilsiautojų srautai sumažėja, vis dėlto kurortai gyvena atostogų ritmu. Todėl tai labai geras laikas keliauti ramesnio poilsio mėgėjams ir šeimoms, nes vaikai patiria mažiau streso, kurį naujoje vietoje sukelia nepažįstamų žmonių masė, nuolatinis šurmulys ir chaosas. Kita priežastis - mažesnės kainos. Rudenį šiek tiek pinga viešbučiai, sumažėja restoranų bei įvairių paslaugų kainos.

Daugelyje pietų šalių rudenį malonesnis klimatas. Saulė - nebe tokia kaitri, vyrauja 25 laipsnių šiluma, mažesnė saulės smūgio rizika, tad galima drąsiai lepintis saulės spinduliais ir apsirūpinti vitaminu D visai žiemai. Be to, ir jūroje rudenį vanduo būna pats šilčiausias. Nepaisant malonios šilumos dieną, spalį vakarai gali būti kiek vėsoki, taip pat rudenį ima smarkėti nuo vandenyno atkeliaujantys vėjai, todėl patartina nusiteikti kiek vėsesniems vakarams ir įsimesti į kelionės lagaminą megztinį ar kiek lengvesnę striukelę", - rekomendavo "Tez Tour" atstovė.

Pašnekovė pridūrė dar vieną rudens atostogų pranašumą - galimybę atgaivinti organizmą šviežiai sunokusių vaisių ir daržovių vitaminais.

"Sardinijoje galėsite nuo medžių skinti ir valgyti apelsinus, figas, abrikosus, rudenį renkamas vynuogių derlius. Kipre rudenį noksta bananai, granatai, o jei mėgstate saldžias raudonas bulves - Kipras yra vienas didžiausių šių daržovių eksportuotojų visame pasaulyje", - viliojo I. Aukštuolytė.

Išvyks dvigubai daugiau

Tarptautinio kelionių organizatoriaus "Novaturo" žiemos sezono išankstinio kelionių pardavimo rezultatai atskleidė, jog šaltuoju metų laiku atostogauti į šiltus kraštus išvyks beveik dvigubai daugiau poilsiautojų nei pernai. Dėl augančios paklausos šiais metais organizatorius pasiūlė penktadaliu daugiau kelionių. Per išankstinį pardavimą poilsio paketus įsigijo net 90 proc. daugiau keliautojų, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

"Didelę paklausą fiksavome vos paskelbę sezono startą, kai siūloma palankiausia kaina ir plačiausias atostogų bei viešbučių pasirinkimas. Itin daug dėmesio susilaukė naujos mūsų kryptys: Ispanijai priklausanti Kanarų sala Lanzarotė, Portugalijos sala Madeira bei slidinėjimo kurortai Andoroje, esančioje tarp Prancūzijos ir Ispanijos. Populiariausių atostogų krypčių penketuko pirmoje vietoje išlieka Egiptas, dėmesio sulaukė ir naujasis jo kurortas Marsa Alamas", - komentavo "Novaturo" generalinis direktorius Linas Aldonis.

Remiantis įmonės duomenimis, daugiausia kelionių nupirkta į Egiptą - Hurgados ir Šarm el Šeicho kurortus, trečioje vietoje - slidinėjimo kurortas Bergamas, ketvirtoje - amžino pavasario sala Tenerifė, penktoje - daug turistų pritraukiantis Jungtinių Arabų Emyratų miestas Dubajus.

L. Aldonis taip pat pastebi, jog išaugo tolimųjų kraštų paklausa: "Atostogautojai vis labiau ima dairytis į dar nelankytus, atokesnius kraštus. Perkamiausių atostogų penketuke atsidūrė ir Jungtiniai Arabų Emyratai bei Tailandas", - sakė pašnekovas.

Klaipėdiečiai neskuba

Statistika fiksuoja, jog Lietuvoje daugėja keliautojų, kurie atostogas planuoja su kelionių agentūrų pagalba. Valstybinio turizmo departamento duomenimis, 2014 metais kelionių agentūrų ir organizatorių paslaugomis pasinaudojo 1,5 proc. daugiau užsienyje keliavusių Lietuvos turistų nei 2013-aisiais.

Tai patvirtina ir "Tez Tour" užsakymu atlikti tyrimai. Jų duomenimis, 2014 metų pabaigoje 51 proc. respondentų poilsinę kelionę į užsienį įsigijo iš kelionių agentūros. Panašiu laikotarpiu 2013-aisiais šis skaičius siekė 37 proc.

Kelionių organizatoriaus "Aza Tours" ir agentūros "Kelionių akademija" Klaipėdos filialo pardavimo vadybininkė Irina Filimonenkova teigia, kad uostamiestyje kelionių pardavimo situacija kiek skiriasi nuo bendro šalies konteksto. Čia keliautojai nėra linkę pirkti iš anksto, bet labai dažnai pasitaiko, jog nori egzotinės kelionės į kitą pasaulio kraštą skubiai ir pigiai.

"Kodėl? Galbūt todėl, kad aukštesnes pajamas turintys keliautojai daugiau dirba ir jų atostogos gali būti neplanuotos", - spėjo kelionių pardavimo vadybininkė.

Kelionės pabrango

Anot I. Filimonenkovos, šiais metais per išankstinį rudens-žiemos sezono egzotinių kelionių pardavimą Klaipėdoje parduota mažiau kelionių nei ankstesniais metais.

"Galbūt tai susiję su atsiradusiu keliautojų nepasitikėjimu kelionių organizatoriais - po to, kai šiais metais bankrutavo keletas poilsinių kelionių ir vienas egzotinių kelionių organizatorius", - svarstė pašnekovė, akcentuodama, kad žmonės atkreiptų dėmesį į kelionių organizatoriaus ar kelionę parduodančios agentūros patikimumą ir nesusigundytų neaiškiais, 10 eurų pigesniais pasiūlymais.

Pašnekovės teigimu, dėl pakilusio dolerio kurso euro atžvilgiu, pastebimai pabrango dauguma egzotinių kelionių į tas šalis, kurios susijusios su dolerio valiuta. Pavyzdžiui, dviejų savaičių trukmės kelionė į Tailandą ir Kambodžą praeitais metais kainavo apie 6,5 tūkst. Lt asmeniui, šiais metais ji kainuoja apie 200 eurų brangiau.

Madinga keliauti į Balį

Kelionių pardavimo vadybininkė konstatuoja, jog tarp egzotinių kelionių tradiciškai pirmą poziciją užima kelionės į Tailandą.

"Šiuo metu labai madinga lietuvių kelionių kryptis, kuri ateinančiais metais populiarumu galbūt pralenks net Tailandą, yra Balis. Į Balį reikėtų keliauti mūsų vasarą, žiemą ten yra lietingasis sezonas. Nepaisant to, klaipėdiečiai labai domisi ir perka keliones į Balį net ne sezono metu.

Kaip visada, netrūksta keliautojų į Meksiką, Kubą ir kitas Karibų salas. Orientuodamiesi į tai, jog puikiai pildosi abiejų didžiųjų Lietuvos kelionių organizatorių siūlomų poilsinių kelionių į Dubajų lėktuvai, pasiūlėme pažintinę kelionę po Jungtinius Arabų Emyratus ir Omaną su vadovu iš Lietuvos. Ji taip pat susilaukė gana didelio susidomėjimo", - kalbėjo I. Filimonenkova.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, jog auga kelionių į Pietų Ameriką pardavimas.

"Žmonės vis dažniau įsigyja keliones į Peru, Boliviją. Man atrodo, kad tie keliautojai, kurie jau apkeliavo Aziją, dabar žvalgosi į Pietų Ameriką, į kurią ir skrydžiai, ir pačios kelionės yra brangesnės, tačiau labai įspūdingos. Taip pat vis dažniau dėmesio sulaukia tokia egzotiška kryptis kaip Australija. Joje, ypač Sidnėjuje, rekomenduojame sutikti Naujuosius metus", - sakė I. Filimonenkova.

Anot vadybininkės, išlieka tendencija, jog dauguma lietuvių į egzotines keliones nori keliauti su grupe ir su vadovu iš Lietuvos, nes į tolimus kraštus keliauja daugiausiai vyresni, didesnes pajamas gaunantys, tačiau anglų kalbos nemokantys žmonės.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder