Artėja atostogos: klaipėdiečiai vis dar ieško egzotikos

Artėja atostogos: klaipėdiečiai vis dar ieško egzotikos

Artėjant vasarai ir vėl tenka spręsti rebusą - kur keliauti šiemet? Kelionių organizatorių teigimu, populiariausiųjų sąraše, kaip ir kasmet, - Turkija ir Graikija. Poilsiautojus ten traukia geras kainos ir kokybės santykis bei puikūs orai. Vis dėlto daugėja ir tų, kurie renkasi keliauti savarankiškai, ir dėl atpigusių skrydžių renkasi ir tokias šalis kaip Marokas, Kenija, Tanzanija, Kirgizija ar Kazachstanas.

Nors lietuviai keliauja dažniau, išlaidos išvykoms į užsienį taip pat auga, tačiau taupydami jie įpranta keliones planuoti net prieš metus.

Pigiau Turkijoje, nei Palangoje?

Kelionių agentūros "Kelionių akademija" turizmo vadybininkė Irina Filimonenkova teigė, jog šiemet, kaip ir praėjusiais metais, poilsiautojų favoritės - Turkija, Graikija. "Kelionės į šias šalis turi geriausią kainos ir kokybės santykį, taip pat traukia puikus aptarnavimas. Keliaujančioms šeimoms patinka, kad viešbučiuose viskas įskaičiuota, nereikia niekuo rūpintis, džiugina geras maistas, platus ekskursijų pasirinkimas", - vardijo privalumus kelionių organizatorė.

Kelionės į Turkiją kaina, anot jos, gali konkuruoti netgi su mūsų šalies kurortų - Palangos, Druskininkų - kainomis. "Bet Turkijoje esi garantuotas, kad lepins geri orai", - pabrėžė ji.

Klaipėdiečių norai ir įpročiai, pasak pašnekovės, keičiasi nežymiai. Dauguma į agentūras besikreipiantys miestiečiai renkasi ne pažintines, o poilsines keliones. Be įvardintų "topinių" krypčių, ne ką mažiau populiarios Ispanija ir Bulgarija.

Šiemet tikru atradimu tapo Marokas, kadangi į šią šalį atsirado tiesioginių skrydžių iš Vilniaus. Viena iš favoričių šalių taip pat lieka Egiptas, tačiau poilsiautojai, vengdami alinančių karščių, ten traukia pavasarį arba rudenį.

Klaipėdiečiai po truputį atranda vis naujų egzotinių krypčių, tačiau jos populiaresnės žiemą. "Praėjusiais metais dėmesys krypo į Balio salą, Tailandą, Šri Lanką, Vietnamą. Taip pat auga susidomėjimas Mianmaru, Iranu. Beje, jau greitai atsiras tiesioginiai skrydžiai iš Vilniaus į Jordaniją, Amaną. Tai - labai įdomi šalis, tikėtina, kad ji tarp lietuvių bus populiari", - prognozavo kelionių ekspertė.

Mėgstamas kryptis, pasak pašnekovės, labiausiai lemia patogūs skrydžiai ir nedidelė kaina. Tarkime, Portugalija yra labai įdomi šalis, tačiau iš Lietuvos pasiekti ją sunkiau, nes nėra tiesioginių skrydžių, tad kelionė į šią šalį gana brangi, ilga, nepatogi ir dėl to nelabai populiari.

Kelionių organizatorė apgailestauja, kad iš Palangos oro uosto nėra skrydžių į kurortinius miestus. "Buvo kalbų iš Palangos paleisti skrydžių į Turkiją, tačiau tokie planai liko kalbomis", - informavo ji. Nors apskritai keliautojų srautas Klaipėdoje kasmet auga, kur kas dažniau keliauja vilniečiai ir kauniečiai.

I. Filimonenkova neslėpė, jog ir pati "serga" kelionių liga ir yra įsitikinusi, kad geresnės investicijos į save už keliones nėra. Naujų įspūdžių, pažinčių, anot jos, nė negalima įvertinti pinigais.

Beje, kelionių organizatoriai pastebėjo, kad šiemet klaipėdiečiai linkę užsisakyti keliones gerokai iš anksto, nes taip stengiasi sutaupyti.

Svarbiausia - "viskas įskaičiuota"

Išaugusius išankstinius vasaros kelionių pardavimus pastebėjo ir kelionių agentūros "West Express" Vakarų regiono pardavimų vadovė Indrė Andrulienė. Kai kurie klaipėdiečiai vasaros atosotgas planuoja jau spalį.

Dauguma keliautojų, ypač turinčių mažų vaikų, standartiškai renkasi Turkiją bei Graikiją, taip pat populiaromis kryptimis išlieka Ispanija, Kroatija, vis daugiau dėmesio sulaukia Marokas.

NR. 1. Klaipėdiečių poilsiautojų favoritė - Turkija. Kelionės į šią šalį kaina gali konkuruoti netgi su mūsų šalies kurortų - Palangos, Druskininkų - kainomis. Tačiau keliaujančius į Turkiją vilioja ne tik "viskas įskaičiuota", bet ir puikūs orai, galimybė užsisakyti įvairių ekskursijų. "PxHere" nuotr.

"Šiemet ypač pajutome žmonių susidomėjimą egzotinėmis šalimis. Žiemos sezonu turistai atranda tokias šalis kaip Vietnamas, Malaizija, Indonezija, Kinija, Japonija. Balandį vis dar organizuojame keliones į Kiniją, Vietnamą, Jungtinius Arabų Emyratus, Kanarų salas. Europos regione sezonas prasideda nuo balandžio-gegužės, tačiau mes į kurortinius miestus patariame keliauti nuo birželio", - rekomendavo I. Andrulienė.

Metams bėgant, klaipėdiečių poreikiai keičiasi nežymiai. "Šeimoms svarbiausia keliauti ten, kur viskas įskaičiuota, na, o jaunimas dažnai nebijo rinktis ir savarankiškas keliones", - pakartojo I. Andrulienė.

Norint sutaupyti, atstovė taip pat paragino kelionių paketus įsigyti anksčiau. Susiplanuoti kelionę paskutinę minutę ne tik kainuoja brangiau, bet ir nėra garantijos, kad bus vietų pageidaujame viešbutyje ir tinkamų skrydžių. "Apskritai nebėra tos tendencijos, kad galima rasti labai pigių paskutinės minutės skrydžių", - pabrėžė pardavimų vadovė.

Vilioja Vidurio Azija

Pasak "Krantas Travel" vadovo Putino Bielskio, tarp klaipėdiečių populiarūs ir kruizai. Turtingesni žmones renkasi kruizines keliones po Viduržemio ar net Karibų jūrą. Tačiau daugelis išbando kur kas trumpesnes ir pigesnes keliones kruizu Ryga-Stokholmas arba Talinas-Sankt Peterburgas.

Trumpai savaitgalio kelionei Baltijos jūroje visai šeimai gali atsieti vos porą šimtų eurų, galima rasti ir nuolaidų.

Ypač populiarėjanti kryptis lėktuvu - Bulgarija. Balto smėlio paplūdimiai ir trumpi skrydžiai labiausiai vilioja šeimas. Daugelis vis dar vyksta į Gruziją, taip pat vilioja naujos kryptys - Moldova, Azerbaidžanas, Uzbekistanas. Pastebimas ypač didelis susidomėjimas Vietnamu, Kambodža, Laosu, Balio sala.

Kelionių ekspertas pastebėjo, kad klaipėdiečiai tampa vis labiau išprusę, žino, ko nori, ieško kokybės ir patogių skrydžių. Ir nors nemažai žmonių renkasi savarankiškas keliones, tačiau nemažai kreipiasi į agentūras ieškodami pigių kelionių paketų.

Ragina keliauti savarankiškai

Keliautojas, knygų autorius Robertas Pogorelis, šiemet pristatęs savo naują knygą "Užkeikto keliautojo užrašai", pataria rinktis savarankiškas keliones. "Kelionių agentūros siūlo "paketus" į labai ribotą skaičių šalių, o pasaulis juk gerokai platesnis", - šypsojosi jis.

Keliauti savarankiškai dažnai ne tik įdomiau, bet ir pigiau.

"Tokia kelionė dažniausiai būna įvairesnė ir lankstesnė - nes pats pasirenki, kiek naktų ir kur nakvosi, kur valgysi ar kuo važiuosi. Kitas svarbus aspektas - savarankiška kelionė suteikia gerokai daugiau progų pabendrauti su vietos žmonėmis, o tai yra esminis šalies pažinimo būdas. Organizuotai esu keliavęs tik Afrikoje - nes safariai ir panašios pramogos ten itin brangios perkant individualiai.

Pažintinę kelionę suorganizuoti reikia nemažai laiko ir pastangų - man tai patinka, tačiau ne visi žmonės turi tam laiko ir noro, todėl pasikliauja profesionalais. Deja, kvalifikuotų kelionių agentūrų yra nedaug - dauguma tiesiog brangiau perparduoda tai, ką galima pigiau užsisakyti internete", - įsitikinęs R. Pogorelis.

Keliautojo žiniomis, Europoje populiarėja Balkanų regionas - Juodkalnija, Albanija, Makedonija, Graikija, taip pat Rumunija. Didelį turizmo potencialą turi Indonezija (ne tik Balis), Filipinai, Malaizija, Japonija, taip pat Meksika, Brazilija, Peru, Bolivija, Kolumbija, Karibų regiono šalys. Dėl atpigusių skrydžių ir mažiau formalumų Afrikoje populiarėja Kenija, Tanzanija, Kabo Verdė, Senegalas. Vidurio Azijoje - Kirgizija, Kazachstanas.

Pasiteiravus, kokį kelionės būdą pašnekovas dažniausiai renkasi, jis teigė, jog, taupydamas laiką, ilgus atstumus paprastai įveikia lėktuvu, o toliau keliauja viešuoju transportu, taip pat visada stengiuasi išbandyti autostopą.

"Pastarasis būdas padeda geriau pažinti vietos žmones ir šalį, taip pat keliauti ten, kur viešasis transportas prastai išplėtotas", - pastebi pašnekovas.

Keliautojas, aplankęs apie 70 valstybių, taip pat yra pigių kelionių medžiotojas, o informaciją apie pigius skrydžius jis nurodo savo "Facebook" puslapyje "Mokėk keliauti". Siekiant sutaupyti, R. Pogorelis pažėrė keletą patarimų. Visų pirma reikia lanksčiai planuoti kelionės laiką ir kryptį, taip pat iš anksto išstudijuoti reikiamą informaciją internete, iš anksto užsisakyti visus skrydžius ir naudotis pigių skrydžių bendrovėmis. Žinoma, reikia išmokti derėtis.

Pasiteiravus, kokių atradimų jis padaręs kelionių metu, pašnekovas teigė, jog keliaudamas jis įsitikino, kad dauguma žmonių visame pasaulyje yra geri, o neigiami stereotipai dažnai nepasitvirtina.

[CITATA]

R. Pogorelio patarimai keliaujantiems:

* Vežkitės kuo mažiau bagažo,

* Pasirinkite tinkamą kelionės partnerį,

* Kelionėje neskubėkite ir neužsibrėžkite per daug,

* Išnaudokite progas pabendrauti su vietos žmonėmis, jei įmanoma - jų kalba.

"Kurortinių krypčių skrydžių šiuo metu neplanuojame"

Agnė MAŽEIKYTĖ, Lietuvos oro uostų komunikacijos projektų vadovė

Palangos oro uoste visus metus vyksta skrydžiai į Londono Lutono ir Stanstedo oro uostus, Kopenhagą, Rygą, Oslą, o vasaros sezonu dar prisideda reguliarieji reisai į Varšuvą, Glazgą, Minską ir Maskvą. Šiam sezonui daugiau jokių naujienų nesame paskelbę, tačiau derybos su aviakompanijomis dėl naujų maršrutų vyksta nuolatos. Turėdami konkrečius susitarimus su oro linijomis dėl naujų krypčių, iš karto apie tai pranešime.

Šio sezono gera naujiena pajūrio gyventojams - oro bendrovė "airBaltic", atsižvelgdama į keliautojų poreikius, padidino skrydžių iš Palangos oro uosto į Rygą skaičių. Tiesiogiai į kaimyninę sostinę galima nuskristi 14 kartų per savaitę.

Daugiausiai Palangos oro uosto keleivių praėjusiais metais rinkosi Kopenhagos, Londono Lutono oro uosto bei Rygos kryptis.

Palangos oro uostas savo skrydžiais orientuojasi į atvykstamojo turizmo skatinimą ir verslo poreikius, tad kurortinių krypčių skrydžių žemėlapyje šiuo metu neplanuojame. Tiesa, įvairius kurortus iš Lietuvos pajūrio galima pasiekti keliaujant jungiamaisiais skrydžiais per Kopenhagą (aviakompanija SAS), Rygą (aviakompanija "airBaltic") ar Varšuvą (aviakompanija LOT).

Šį vasaros sezoną iš kitų Lietuvos oro uostų - Vilniaus ir Kauno, vykdoma kaip niekad daug reguliariųjų skrydžių į Europos pietus. Štai Vilniuje aviakompanija "Wizz Air" pradėjo skrydžius į Atėnus ir vasaros sezonui pratęsė skrydžius į Maroko kurortą Agadirą, "Ryanair" skraidina į Graikijos salą Korfu. Iš Kauno oro uosto "Ryanair" jau skraido į Juodosios jūros kurortą Burgasą bei Italijos kurortą Riminį, taip pat į Žironą, esančią netoli Barselonos Ispanijoje.

Daugėja keliautojų

Oficialiosios statistikos duomenimis, nuo 2012 iki 2016 metų kasmet išvykusių Lietuvos turistų kelionių skaičius auga. 2016-ais metais jų skaičius siekė daugiau nei du milijonus.

Išvykusių turistų išlaidos taip pat auga. 2012 metais bendra suma viršijo 700 tūkst. eurų, na, o 2016 metais ji išaugo beveik dviem šimtais tūkstančių.

Augo ir išvykusių turistų vidutinės dienos išlaidos. 2012 metais jos siekė 57, o 2016-aisiais - beveik 68 eurus. Tais pat metais turistų vidutinės vienos kelionės išlaidos siekė 449,2 eurus.

Išvykusių turistų skaičius 2016-aisiais siekė maždaug 856 tūkst., kai 2012 metais turistų buvo 30 tūkst. mažiau.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder