Aplink pasaulį per 37 metus

Aplink pasaulį per 37 metus

Norvegas Gunaras Garforsas (Gunnar Garfors) pateko į Gineso rekordų knygą kaip jauniausias keliautojas, aplankęs 198 pasaulio šalis. Jam - 37 metai.

Neišeidamas iš darbo

G. Garforsas keliauja jau 17 metų. Viskas prasidėjo nuo to, kad jis su draugais išsikėlė sau uždavinį aplankyti 13 Europos valstybių. 2008 metais vyruką pagavo įkvėpimas ir jis nusprendė pamatyti visas pasaulio šalis. Per vienerius metus jo "kelionkrepšyje" atsidūrė net 85 šalys. Įdomu tai, kad keliauti po pasaulį norvegui pavyko neatsisakant savo darbo tėvynėje. G. Garforsas yra kompanijos "Norwegian Mobile TV Corporation" generalinis direktorius. Nors pareigos atsakingos, keliautojo žodžiais, daugelį darbo reikalų jis gali sutvarkyti ir per atstumą. Be to, Norvegijoje yra daug nacionalinių švenčių (maždaug dvi savaitės per metus) ir oficialių nedarbo dienų - t. y. penkios savaitės atostogų. Taigi jis gali keliauti laisvu nuo darbo metu.

Nakvokite nemokamai

"Daugelis žmonių tvirtina, kad neturi už ką keliauti, tačiau svarbiausia - prioritetai ir taupumas, - rašo G. Garforsas savo tinklalapyje www.garfors.com. - Tereikia viską gerai suplanuoti. Nakvoti galima nemokamai, pasinaudojant tokiais tinklalapiais kaip www.couchsurfing.com. Jūs gausite ne tik lovą ir gidą už dyką, bet ir, galimas daiktas, įsigysite gerų draugų."

NORVEGAS Gunaras Garforsas yra jauniausias pasaulio keliautojas, aplankęs visas šalis. Savo šeimoje jis vyriausias iš septynių vaikų: dar turi penkis brolius ir seserį. @garfors nuotr.

Geriausias kelionių receptas, anot norvego, yra šypsena. "Jus gali netikėtai pakviesti vakarienės arba į vakarėlį, arba į žygį po kalnus. Dabar aš šypsausi kur kas dažniau, nes tikiu, jog tai veiksminga. Neseniai man pasakė, kad esu tikras laimės atvirukas."

Iš kur 198?

Savo tinklalapyje G. Garforsas dalijasi, kaip jis "atrado" 193 pasaulio šalis: "Pasaulyje yra 193, kurios yra JT narės. Aš suskaičiavau jas visas. Dvi šalys turi JT stebėtojų statusą - tai Vatikanas ir Palestina. Dar trys iš dalies pripažintos JT: Kosovas, Vakarų Sachara ir Taivanas."

Visaverčiu šalies aplankymu G. Garforsas laiko tai, kad gali parašyti kelionės joje istoriją. "Visai nebūtina vienoje ar kitoje šalyje likti nakvoti, tačiau vien tik peržengti sieną irgi nelaikau aplankymu."

19 - per dieną

G. Garforsas išgarsėjo 2012 m., kai aplankė penkias šalis penkiuose kontinentuose per vieną dieną ir pateko į Gineso rekordų knygą. Šį rekordą jis dalijosi su savo draugu iš Didžiosios Britanijos Adrianu Batervortu (Adrian Butterworth).

2013 m. gegužę, būdamas 37 metų, norvegas aplankė paskutinę iš 198 šalių, t. y. pasiekė išsikeltą tikslą. Į Žaliąjį Kyšulį jis atvyko su savo broliais, seserimi ir 11 draugų. Gunaro motina, negalėdama būti šalia, parašė sūnui tokį laišką: "Sveikinu įvykdžius savo misiją! Tai tau kainavo daug pinigų ir laiko. Mes dalijomės tave su pasauliu daugelį metų."

2014 m. G. Garforsas aplankė 19 šalių per vieną dieną ir pasiekė pasaulio rekordą. Tai buvo Graikija, Bulgarija, Kosovas, Makedonija, Serbija, Bosnija ir Hercegovina, Kroatija, Slovėnija, Vengrija, Čekija, Slovakija, Austrija, Vokietija, Nyderlandai, Belgija, Liuksemburgas, Prancūzija, Šveicarija ir Lichtenšteinas.

Gunaras keliavo kartu su draugais - automobiliais ir lėktuvais. Ir anksčiau kompanija bandė pasiekti tokį rekordą, tačiau iš pirmo karto jiems pavyko pabūti tik 17 šalių.

Įgykite unikalios patirties

Kaipgi nepasidalinsi tokia patirtimi ir įspūdžiais? Surinkęs visus savo kelionės užrašus į vieną vietą, G. Garforsas išleido knygą "198 - Mano kelionė į kiekvieną pasaulio šalį" ("198 - My journey to every country in the world"). Autorius joje dalijasi patarimais, kaip planuoti keliones, kokias vietas aplankyti vienoje ar kitoje valstybėje, pateikia traukinių bilietų kainas. Norvego knyga iškart buvo išversta į anglų kalbą.

Kelionių vadovų (knygų) Gunaras nemėgsta: "Jie paprastai patarinėja žmonėms vykti į tas pačias vietas ta pačia eilės tvarka. Todėl aptarnavimas tampa prastesnis, kainos - aukštesnės, o jūs visada apsuptas kitų turistų minios. Jeigu norite įgyti unikalios patirties, venkite vietų, aprašytų kelionių vadovuose."

Kad ir kaip mėgsta keliauti, Gunaras - užkietėjęs savo šalies patriotas. Norvegija, jo žodžiais, visada jam liks jo favoritė. Stulbinantys peizažai, baltosios naktys, Šiaurės pašvaistė - tai tik keletas priežasčių, kurios, pasak Gunaro, turi atvesti bet kurį keliautoją į Norvegiją.

G. Garforsas gimė šalies šiaurėje, bet užaugo vakarinėje pakrantėje kartu su penkiais broliais ir seserimi. Jis šeimoje yra vyriausias iš visų septynių vaikų. Studijavo Didžiojoje Britanijoje, Falmuto menų koledže (bakalauras), bei Norvegijos vadybos mokykloje (magistras).

VERTA ŽINOTI

7 Gunaro Garforso patarimai, kaip keliauti dirbančiam žmogui

1. Jūs galite keliauti ir nesulaukę atostogų. Pasinaudokite bet kuria galimybe - laisvomis dienomis ir šventėmis.
2. Keliaukite tik su rankiniu krepšiu. Taip sutaupysite ir pinigų, ir laiko. Tai sudarys progą nusipirkti naujų drabužių vis kitoje šalyje. Keliaudamas be bagažo atrodysite kaip vietinis, niekam netrukdysite, jausitės ramiau ir būsite lankstesnis.
3. Naudokite visas sėdimas vietas kaip lovą. Miegokite lėktuve, autobuse, kateryje, traukinyje - bet kur. Taip sutaupysite pragyvenimui.
4. Jeigu jums tenka keliauti darbo reikalais, užsisakykite iš anksto bilietus artėjantiems laisvadieniams. Bilietą atgal nusipirksite savarankiškai - pasinaudokite proga patyrinėti naują šalį iki darbo savaitės pradžios.
5. Greičiausiai jums teks keliauti su persėdimais. Užuot laukę keletą valandų oro uoste, pasivaikščiokite po šalį, kurioje atsidūrėte. Gali būti, kad ji jums patiks netgi labiau nei ta, į kurią nusprendėte vykti iš pradžių.
6. Įsigykite tarptautinį traukinio bilietą "Interrail", su juo galima keliauti po beveik visas Europos valstybes, - tai dar vienas būdas aplankyti keletą šalių per trumpą laiką ir be didelių išlaidų.
7. Turėkite du asmens dokumentus. Daugelis šalių tai leidžia, jeigu galite įrodyti, jog turite tokį poreikį dėl dažnų kelionių. Tai leis jums keliauti su vienu pasu, kol kitas laukia vizos.

Parengė Aras MASIULIS

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder