Vieno paminklo istorija

Vieno paminklo istorija

1890-1944 m. Tilžėje, turgaus aikštėje priešais miesto rotušę, ant postamento iš rožinio granito, stovėjo 2,8 metro aukščio skulptūra.

Ji buvo pastatyta "miesto sūnui" - poetui Maksimilianui fon Šenkendorfui (Gottlob Ferdinand Maximilian Gottfried von Schenkendorf).

 

Poetas gimė 1783 m. gruodžio 11-ąją Tilžėje, Packhofstrasse gatvėje, name Nr. 39. Nuo 1798 m. mokėsi Karaliaučiaus universitete medicinos. Vadovavo XVIII-XIX a. sandūroje čia susiklosčiusiai poetų romantikų draugijai "Baltijos jūros vainikas". Po Ylavos mūšio (1807 m.) redagavo patriotinį žurnalą "Vesta". 1809 m. dvikovoje buvo smarkiai sužeistas į dešinę ranką ir jos daugiau nebevaldė. 1812 m. gruodžio 15 d. susituokė su frau fon Barclay ir išvyko į Sileziją. 1813 m. kaip savanoris dalyvavo kare su Napoleonu. Šiame kare kovėsi ir Maksimiliano brolis Karlas - jis krito mūšyje prie Bauceno.

Dėl paralyžiuotos rankos Maksimilianas kautynėse aktyviai nedalyvavo, užtat labai pasitarnavo tėvynei kurdamas patriotines dainas ir balades, keliančias karių dvasią. Pagrindinis Šenkendorfo kūrybos motyvas - Laisvė ir Tėvynė.

Pasibaigus karui su Napoleonu, poetas linko į religinį gyvenimą. Kurį laiką gyveno Valduvoje. Kūrė dvasines dainas bei himnus. Už tai kartais vadinamas "paskutiniu Vokietijos bažnytinės poezijos dainiumi".

1817 m. gruodžio 11 d., per savo 34-ąjį gimtadienį, M. Šenkendorfas mirė. Palaidotas Koblenco (Vakarų Vokietija) miesto kapinėse. Šalia - ir jo žmonos palaikai.

Prussia39.ru nuotr.

Pagrindiniai M. Šenkendorfo kūriniai - "Gedichte" (Štutgartas, 1815 m.) ir "Poetischer Nachlass" (1832). M. Šenkendorfo eilės įkvėpė kompozitorių Johaną Bramsą (Johanes Brahms) sukurti gerai žinomą kūrinį solistui ir fortepijonui ("Todessehnen", "Sechs Liedern fur eine tiefe Stimme", op. 86).

1890 m. Tilžėje, priešais miesto rotušę, M. Šenkendorfo turgaus aikštėje, už vietos bendruomenės pinigus poetui, "miesto sūnui", buvo pastatytas bronzinis paminklas. Jį sukūrė Tilžės skulptorius Martinas Engelkė (Martin Engelke). Skulptūra vaizdavo poetą karininko uniforma, vienplaukį, dešinę ranką ištiesusį į dangų - tarsi per priesaiką tėvynei ir kaizeriui, kairėje laikantį savo poezijos knygą. Paminklo papėdėje buvo įmontuota kapsulė su raštu, kurį pasirašė imperatorius Frydrichas Vilhelmas III.

VADAS. 1967 m. M. Šenkendorfo vietą užėmė Leninas.

2,8 metro aukščio M. Šenkendorfo skulptūra buvo pastatyta ant rožinio granito postamento. Paminklas demontuotas 1944 m., artinantis bolševikams, išvežtas nežinia kur. Nuo 1967 m. iki šių dienų ant senojo postamento stovi Leninas.

Prėjusio šimtmečio 8-ajame dešimtmetyje po paminklo cokoliu Sovetsko (buv. Tilžės) gyventojai rado metalinę dėžutę. Viltis dėl aukso lobio nepasitvirtino: dėžutėje buvo 1871 m. išleistų M. Šenkendorfo eilėraščių tomelis ir reklaminis skelbimas apie paminklo atidengimą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder