Vardai keičiami dėl pačių įvairiausių priežasčių

Vardai keičiami dėl pačių įvairiausių priežasčių

"Nuo šiandien mane vadinkite Rūta", – vieną dieną pareiškia mergina, kurią aštuoniolika metų tėvai ir draugai vadino Viktorijos vardu. Tai tik vienas pavyzdys, iliustruojantis Lietuvoje vis dar daug prieštaringų vertinimų sulaukiantį žmogaus sprendimą pasikeisti vardą. Pasikeitusių vardą dėl įvairiausių priežasčių Lietuvoje jau ne vienas šimtas, o priežastys – pačios įvairiausios.

Vieniems tai blogas prisiminimas iš praeities, kurią žmogus nori pamiršti, kiti vardą pasikeisti nori be konkretesnių priežasčių – nepatinka ir tiek. Tokį sumanymą įgyvendinti galima tik sulaukus pilnametystės. Civilinės metrikacijos skyriuje reikia užpildyti specialių prašymą ir nurodyti priežastį, kodėl netinka senasis vardas. Skyriaus darbuotojai teigia, kad žmones nuo tokio sprendimo atkalbinėja tik išskirtiniais atvejais. Jeigu vardas neprieštarauja moralės normoms, jį leidžiama pasikeisti be jokių kliūčių. Mokestis gana simbolinis – nesiekia penkiasdešimties litų.

Civilinės metrikacijos skyrius nėra vienintelė vieta, į kurią teks užsukti pasivadinus kitu vardu. Dar laukia: „Regitra“, bankai, pasų poskyris. Čia viskas kainuos brangiau, o sudėjus visus mokesčius suma sieks mažiausiai kelis šimtus litų.

Pasą pasikeisti galima per vieną dieną. Skuba kainuos 200 litų. Per penkias darbo dienas pasas pagaminamas už 150 litų, o galintiems laukti mėnesį mokėti reiks šimtą litų. Asmens tapatybės kortelė pagaminama per vieną mėnesį ir kainuoja 80 Lt.

Koją pakiša ir originalumas

Apsispręsti, kokiu vardu pavadinti savo vaiką, nelengva ir tėvams. Greičiausiai nei vienas jų duodamas savo dukrai ar sūnui vardą, negalvoja, kad šis vėliau nuspręs jį pasikeisti.

Metrikacijos skyriaus darbuotojai teigia, kad tėvai galvodami savo atžalai vardą dažnai būna originalūs, kartais netgi per daug. Būna atvejų, kai darbuotojos atsisako užregistruoti norimą vardą, tuomet tėvams galvą reikia pasukti dar kartą. Dažnai antrasis vardo variantas jau būna gerokai įprastesnis.

Vienas populiariausių vardų Lietuvoje – Lukas. Šis berniuko vardas tėvams atrodo gražus jau daugiau nei dešimt metų. Tarp populiarių berniukų vardų ir Dominykas, Danielius, Simonas, Mindaugas, Nojus, Donatas, Tadas. Mergaitėms labai dažnai tėvai išrenka Gabrielės, Gabijos, Lukrecijos, Augustės vardą.

Prieš kelis metus Lietuvoje buvo nemažai tėvų, kurie savo vaikams davė mėgstamų meksikietiškų serialų herojų vardus. Dabar tai jau daug retesni atvejai. Pašnekovai teigia, kad tai greičiausiai į gera, nes Lietuvoje vis dar nedaug „užsienietiškų“ vardų, kurie rėžia lietuvišką ausį, o vėliau dėl to nepatogumą gali jausti ir neįprastų vardų savininkai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder