Vaikų džiaugsmui: pyragėliai su vaisiais

Vaikų džiaugsmui: pyragėliai su vaisiais

Daugelis vaikų mėgsta "makdonaldsinius" obuolių pyragėlius, prancūziškus raguolius ir panašias saldžias bandeles. Kam pirkti, jei galime iškepti namuose? Ir sveikiau, ir taupiau.

Tešlą pyragėliams ir bandelėms galite paruošti namuose arba naudoti pirktinę, t. y. užšaldytą (ieškokite tinkamos prancūziškiems raguoliams - kruasanams).

Traškūs obuolių pyragėliai

(kaip "McDonald's")

Fotolia nuotr.

Jums reikės: tešlai - 80 ml vandens, 150 g sviesto, 300 g miltų, 1 kiaušinio, žiupsnelio druskos, 1 šaukštelio cukraus, 0,5 šaukšto acto (6 proc.); įdarui - 3 obuolių, 50 g cukraus, pusės citrinos, 1 šaukštelio krakmolo, pusės šaukštelio cinamono.

1. Paruoškime sluoksniuotą tešlą. Į indą pilkite vandens, acto, berkite druskos, cukraus ir sumaišykite. Įmuškite 1 kiaušinį.

2. Į kitą indą berkite miltus, sutarkuotą sviestą ir sumaišykite.

3. Miltų ir sviesto masę sumaišykite su vandens ir acto mase. Tešlą suvyniokite į maišelį ir padėkite į šaldytuvą.

4. Paruoškite įdarą. Obuolius nulupkite, išimkite sėklytes, supjaustykite gabaliukais ir apipilkite citrinos sultimis, kad netamsėtų. Užberkite cukraus, sumaišykite.

5. Pakaitinkite obuolius keletą minučių, kad suminkštėtų ir ištirptų cukrus (nuolat maišydami). Kai susidarys sirupas - pavirkite dar 5 min.

6. Krakmolą sumaišykite su vandeniu, kad nebūtų kamuoliukų. Berkite ant obuolių ir pavirkite 1 min. Ant obuolių užberkite cinamono ir palikite atvėsti.

7. Grįžkite prie tešlos. Dalį atpjaukite ir plonai iškočiokite. Supjaustykite stačiakampiais. Ant vieno stačiakampio uždėkite įdaro ir uždenkite kitu tešlos lapu. Kraštus užspauskite.

8. Kad pyragėliai būtų kaip kavinėje "McDonalds", juos būtina užšaldyti ir tik po to iškepti. Į keptuvę įpilkite daug aliejaus, užkaiskite ir į jį (karštą) panardinkite pyragėlį. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai pageltonuos.

Išėmę pyragėlius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad riebalai nuvarvėtų.

Vaisinės bandelės

Jums reikės: pusės litro vandens, 900 g miltų, 1 kiaušinio, 2 šaukštų cukraus, 2 šaukštelių druskos, 50 g sviesto, 11 g sausų mielių ir vaisių (kriaušių, obuolių, abrikosų, slyvų...)įdarui.

1. Paruoškite tešlą. Vandenį truputį pašildykite ir ištirpinkite mieles. Kiaušinį išplakite su cukrumi ir ištirpintu sviestu. Šią masę supilkite į vandenį su mielėmis. Atskirai miltus sumaišykite su druska, suberkite į tešlą ir išminkykite. Tešlą palikite šiltai maždaug 90 min.

2. Paruoškite įdarą: susmulkinkite turimus vaisius.

3. Kai tešla padidės, gerai paminkykite, padalinkite į dalis, jas suvoliokite į storas virves ir supjaustykite porcijomis (pyragėliams). Kiekvieną gabalą iškočiokite, užberkite per vidurį šaukštelį cukraus, įdėkite vaisių įdaro ir užspauskite kraštus padarydami trikampį.

4. Pyragėlius dėkite į skardą, ant kepimo popieriaus, patepto sviestu, ir palikite 15 min. Patepkite kiaušinio plakiniu ir pašaukite į karštą orkaitę.

Pyragėliai su avietėmis

Fotolia nuotr.

Jums reikės: įdarui - šaldytų aviečių arba braškių (išimkite iš šaldiklio, kad atitirptų), 5 šaukštų cukraus; tešlai - 1 kg miltų, 2 kiaušinių, 0,3 l pieno, 70 ml vandens, 100 g sviesto, 2 šaukštelių sausų mielių, 3 šaukštų cukraus, 1 pakelio vanilinio cukraus, žiupsnelio druskos.

1. Paruoškite mielinę tešlą. Pašildykite vandenį (ne daugiau nei iki 40 laipsn. C), suberkite mieles ir palikite 10 min. Sumaišykite.

2. Į gilų indą įpilkite pieno ir pašildykite. Įmuškite kiaušinį, sumaišykite. Įberkite cukraus (ir vanilinio), druskos, sumaišykite.

3. Vandens vonelėje ištirpinkite sviestą arba margariną ir supilkite į mieles.

4. Miltus suberkite į tešlą per keletą kartų, vis pamaišydami, ir suminkykite minkštą, elastingą tešlą, kuri nelips prie rankų. Iš tešlos suformuokite kamuolį, uždenkite rankšluosčiu ir palikite kelioms valandoms pastovėti.

5. Kol tešla kils, paruoškite įdarą. Uogas sudėkite į gilų indą ir užberkite cukraus. Palikite kuriam laikui, paskui susidariusias sultis nupilkite.

6. Stalą pabarstykite miltais, dėkite pusę tešlos, iškočiotos į ploną lakštą. Išpjaustykite nedidelius apskritimus, įdarykite juos uogomis, kraštus užspauskite.

7. Skardą išklokite kepimo popieriumi, patepkite sviestu, dėkite pyragėlius. Patepkite kiaušinio plakiniu.

8. Orkaitę įkaitinkite iki 180-200 laipsn. C ir įdėkite pyragėlius kepti maždaug 40 minučių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder