Švedijoje rasta meteorito liekana - "gyvybės sprogimo" priežastis?

Švedijoje rasta meteorito liekana - "gyvybės sprogimo" priežastis?

Prieš kurį laiką Švedijoje rasta meteorito liekana mokslininkams užminė nemažai mįslių. Manoma, šis uolienos gabalas yra dalele meteorito, kurio dėka Žemėje įvyko tikras gyvybės šuolis.

100 meteorito liekanų rasta karjere, esančiame į Vakarus nuo Stokholmo. Visi jie priklauso chondritų klasei, išskyrus viena. Mokslininkams mįslių sukėlęs meteoritas į Žemę turėjo nukristi Ordoviko periode, prieš 470 mln. metų. Maždaug tuo metu, kai Žemėje atsirado daug naujų gyvybės rūšių, įvyko taip vadinamas „gyvybės sprogimas“. Mokslininkai iki šiol negali tiksliai paaiškinti, kodėl taip atsitiko.

Lundo universiteto mokslininkai analizavo rastas liekanas ir vienos jų sudėtis pasirodė iki tol nežinoma mokslui.

Prieš maždaug 515 mln. metų gyvybė Žemėje buvo tikroje evoliucijos duobėje. Ir viskas pasikeitė. Po 25 mln. metų staiga ėmė ir vėl rastis naujos rūšys. Kas išprovokavo šį „sprogimą“?

Rastos meteoritų liekanos parodo, kad dangaus kūnų susidūrimai su Žeme buvo tūkstančius kartų dažnesni, nei yra dabar. Manoma, kad taip buvo todėl, kad tarp Marso ir Jupiterio susidūrė du milžiniški asteroidai. Vieno jų liekanos, chondritai, mūsų planetą atakavo dar 10 mln. metų. Manoma, kad būtent tai įtakojo pokyčius Žemėje, kurie tapo ypač palankūs gyvybei daugintis.

Mokslininkų nuomone, Švedijoje rasta meteorito liekana yra kito asteroido liekana. Kadangi jis buvo mažesnis ir susidūrimo metu buvo beveik visiškai sunaikintas, nenuostabu, kad jo liekanų Žemėje dar nebuvo rasta.

„Mokslininkai pagaliau atrado asteroido liekaną, kuris buvo atsakingas už dangaus kūno, iš kurio Žemėje turime chondritus, suirimą. Tai yra vieno smarkiausių įvykių mūsų Saulės sistemoje įrodymas“, – teigė Durhamo universiteto profesorius Davidas Harperis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder