Šunų parodos eksponatus muziejui neša ir nepažįstami žmonės

Šunų parodos eksponatus muziejui neša ir nepažįstami žmonės

Klaipėdos "Akropolyje" surengta suvenyrinių šunų paroda, kurioje – beveik 100 įvairiausių šunų figūrėlių, atkeliavusių iš skirtingų viso pasaulio kampelių. Minint tarptautinę muziejų dieną, Šunų muziejus pristato naujausius eksponatus, kurie stebina ne tik savo formomis, paskirtimi, medžiagomis, bet ir atsiradimo istorijomis.

"Eksponatus jau du dešimtmečius renka visa mūsų šeima, giminė, draugai, juos dovanoja pažįstami ir net nepažįstami žmonės. Nepažįstamieji eksponatą atsiuntė iš Baltarusijos. "Akropolyje" eksponuojamas šokoladinis šuo buvo padovanotas ir atvežtas iš Rusijos, Sankt Peterburgo. Iš Maskvos į Palangą atostogauti važiavę žmonės pažiūrėjo internete, kad yra toks Šunų muziejus ir taip pat atvežė mums eksponatą dovanų. Taip ir gausėja kolekcija, kurioje turime ir nemažai unikalių, vienetinių, rankų darbo įvairių menininkų kūrinių", – sako Šunų muziejaus Palangoje įkūrėjas ir savininkas Vytautas Kusas.

Prekybos ir pramogų centre "Akropolis" galima išvysti suvenyrinius šunis iš 20 pasaulio šalių. Eksponatų paskirties įvairovė didžiulė: papuošalai, virtuvinis laikrodis, smilkalinė, maisto gaminiai, monetos, kojinės, antpirštis, liniuotė, įvairūs interjero elementai, yra ir keletas menininkų autorinių darbų.

"Vertingiausi eksponatai yra tie, kurių istorija siekia kelis šimtmečius. Pavyzdžiui, kai buvau Prancūzijoje man eksponatą padovanojo moteris, kuriai tuo metu buvo apie 80 metų. Ji padovanojo savo močiutės žaisliukus, su kuriais ši žaidė. Tad jiems yra jau daugiau nei 200 metų. Daugelis eksponatų turi įdomias savo patekimo į muziejų istorijas. "Akropolyje" yra eksponuojamas origami būdų padarytas Cerberis. Mūsų vaikų bičiulis atsiklausė jų, ar tėvai nesupyktų, jei jis padovanotų muziejui trigalvį šunį. Mes tikrai nesupykom, tik apsidžiaugėm paįvairinę muziejų nauju eksponatu", – unikalias istorijas pasakoja kolekcininkas.

Didžiausią parodoje eksponuojamą šunį V. Kusas įsigijo neturėdamas nė cento kišenėje: "Aš pasirašiau skolos lapelį, kad pinigus už jį atiduosiu, kai uždirbsiu muziejuje. Tuo metu aš jo tiesiog negalėjau paleisti iš rankų". Parodoje yra ir mažiausi muziejaus eksponatai – 3 mm plastikinės šunų figūrėlės.

"Šios kolekcijos didžiausias kaltininkas yra mano žmona Vida. Mes su ja dar draugaudami apsilankėme gyvų šunų parodoje ir ji vis sakė, kad nori šuns, tai aš jai parodoje už 5 rublius nupirkau paprastą molinį mažą šuniuką. Priėjau ir paklausiau: ar nori šuns? Sako: "Noriu". Tai aš jai ir įdėjau į delną tą "molinuką". Nuo to ir prasidėjo. Dabar jau praėjo 21 metai nuo kolekcijos pradžios", – prisimena V. Kusas.

Prekybos ir pramogų centre eksponuojama paroda – tai vienintelio visame Pabaltijy Šunų muziejaus ekspozicijos dalis. Iš viso muziejuje suvenyrinių šunų kolekcija susideda iš beveik 3 tūkst. eksponatų, atkeliavusių iš 42 pasaulio šalių – iš kaimynių: Latvijos, Estijos, Lenkijos ir tolimų: Australijos, Egipto, Indijos, Meksikos, JAV, Kubos, Tailando. Muziejaus eksponatai pagaminti iš 22 skirtingų medžiagų – nuo popieriaus, muilo, tekstilės, keramikos, metalo iki gintaro, kaulo, koralų, kriauklių.

Dekoratyvinių šunų paroda Klaipėdos "Akropolyje" veiks iki birželio 3 d.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder