Sukurta šviesa maitinama bioninė akis

Sukurta šviesa maitinama bioninė akis

Stanfordo universiteto Kalifornijoje mokslininkai sukūrė tinklainės implantą – bioninę akį, kuri maitinama šviesa.

Šiuo metu pacientams įsodinamus implantus maitina baterijos, praneša BBC.

Naujasis prietaisas, aprašomas žurnale „Nature Photonics“, naudoja specialius akinius, pro kuriuos infraraudonoji šviesa nukreipiama į akį. Tai teikia energiją implantui ir siunčia informaciją, kuri padeda pacientui matyti.

Dėl senatvinio raumenų nusilpimo, pigmentinio retinito ir kitų ligų žūsta akies ląstelės, kurios fiksuoja šviesą. Galiausiai tai sukelia aklumą.

Tinklainės implantai stimuliuoja užpakalinėje akies pusėje esančius nervus, kurie padeda pacientams matyti.

Jungtinėje Karalystėje atliekamų bandymų pirmieji rezultatai parodė, kad du visiškai akli vyrai po to ėmė matyti šviesą ir net kai kurias formas.

Tačiau atliekant tokią operaciją, už tinklainės implantuojama mikroschema, už ausies privirtinama baterija, o jas jungia laidas.

Stanfordo mokslininkai teigia, kad jų siūlomas metodas galėtų būti žingsnis į priekį, „atsisakant sudėtingos elektronikos ir laidų“.

Tinklainės implantas, veikiantis panašiu principu kaip saulės kolektorius, įtaisomas akies užpakalinėje pusėje. Specialūs akiniai su juose įrengta vaizdo kamera fiksuoja, kas vyksta priešais paciento akis, ir į tinklainės mikroschemą paleidžia infraraudonosios šviesos srautus.

Tai sukuria elektros signalą, kuris perduodamas nervams.

Natūrali šviesa yra 1 tūkst. kartų silpnesnė nei ta, kurios reikia, kad implantas veiktų.

„Kadangi fotogalvaninis implantas yra plonas ir belaidis, chirurginė procedūra yra daug paprastesnė nei kiti tinklainės protezų žiūros taškai. Toks visiškai integruotas belaidis implantas gali atkurti regėjimą tiems pacientams, kurių aklumą sukėlė degeneracinės tinklainės ligos“, – teigė tyrėjai.

Naujasis implantas su žmonėmis dar neišbandytas, tačiau bandymai su žiurkėmis buvo sėkmingi.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder