Šri Lanka sunerimo dėl nutukusių vienuolių

Šri Lanka sunerimo dėl nutukusių vienuolių

Šri Lankos sveikatos ministerija paskelbė planus sudaryti naujas rekomendacijas žmonėms, aukojantiems maistą gerbiamiems šalies budistų vienuoliams, mat sunerimta dėl jų svorio ir sveikatos.

Anot ministerijos, tikintieji, kurie aukoja laikydamiesi tradicijos, linkę duoti maisto, kuris per riebus ir per saldus, tad vienuoliai ima skųstis sveikatos sutrikimais, pavyzdžiui, širdies ligomis ar diabetu.

„Medicinos tyrimų instituto paprašyta parengti valgiaraščius, kuriuos galėtų naudoti aukotojai“, – teigė ministerija, pridurdama, kad rekomendacijos bus parengtos kitą mėnesį.

„Siūlomas maistas labai skanus ir maistingas, tačiau jis vienuoliams sukelia didelių sveikatos problemų“, – pridūrė ji.

Šri Lankoje yra daugiau kaip 40 tūkst. vienuolių, o budizmas – daugumos iš 20 mln. šalies žmonių religija. Manoma, kad maisto aukojimas vienuoliams atneša laimę ir šiame, ir kitame gyvenime.

Budistai, tikintys reinkarnacija, maisto vienuoliams aukoja norėdami perduoti gerą karmą ar laimę mirusiems artimiesiems.

Pusryčių ar pietų aukojimui reikia didelio pasiruošimo, o šventyklos tuomet dažniausiai būna perpildytos. Maldininkams kartais tenka laukti metus, kol šventyklos aukojimo kalendoriuje atsiranda laisva vieta.

Mieste gyvenantiems vienuoliams maisto netrūksta, tačiau keliose atokesnėse vietovėse esančioms šventykloms teko užsidaryti, mat skurstančių kaimiečių parama buvo per maža.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder