Sėkmės sinonimas

Sėkmės sinonimas

"Aš skanauju šampaną, kai esu laiminga ir kai liūdžiu. Kartais jį skanauju, kai jaučiuosi vieniša. Kai esu su kompanija, šampanas tiesiog būtinas. Visais kitais atvejais prie jo neprisiliečiu, jeigu tik manęs nekamuoja troškulys", - taip visos Šampanės vardu XX amžiaus viduryje kalbėjo madam Emilė Bolinžė (Emily Bollinger), putojančio vyno gamyklos savininkė.

Pirmasis putojantis vynas buvo pagamintas pietinėje Prancūzijoje, Langedoko srityje, tačiau patobulintas ir išgarsintas Šampanėje - šalies šiaurės rytuose.

1670 m. miestelyje Otviljė, kuris yra 20 km nuo Reimso, benediktinų vienuolis Pjeras Perinjonas (Pierre Perignon) sugalvojo "recoupage" technologiją - keleto vynuogių rūšių suderinimą, taip pat "boughage" ir "ficelage" - putojančio vyno supilstymą į butelius ir užkimšimą juos kamščiais.

ŠAMPANĖ - istorinis regionas Prancūzijos šiaurės rytuose, nuo viduramžių garsėjantis putojančio vyno gamyba.

Abatija, įkurta 650 metais, kurioje eksperimentavo vienuolis, buvo panaikinta po Didžiosios prancūzų revoliucijos. Jos pastatai dabar priklauso privatiems savininkams.

Iki XIX amžiaus antrosios pusės visi putojantys vynai buvo saldūs. Dėl per didelės fermentacijos kone pusė kamščių iššaudavo, todėl pirkliams, kurie rinkdavosi prekes, net būdavo siūloma užsidėti specialias kaukes, panašias į fechtuotojų.

DIDELĖS talpos buteliai vadinami biblinių personažų vardais: Rehoboam (4,5 litro), Mathusalem (6 ir daugiau), Salmanazar (9 l), Balthazar (12 l), Nabuchodonosor (15 l), Melchior (18 l), Primat (27 l). 30 litrų talpos Melchizedec buvo pagamintas "Drappier" vyno namuose ir parduotas už 2 925 eurus.

Sausą vyną (brut) išrado Reimso našlė Luiza Pomeri (Louise Pommery). Kita Reimso našlė Nikolė Kliko de Ponsarden (Nicole Clicquot-Ponsardin) sugalvojo "remuage" techniką - išlaikymą su nuosėdų susidarymu, ir "degorgement" - nuosėdų pašalinimą. Kad šampanas išsivalytų nuo mielių pertekliaus, iš pradžių buteliai laikomi tam tikru kampu kreidos rūsiuose, po to, atidarius butelį, atsargiai pašalinamos prie kakliuko susikaupusios mielės.

SENIAUSI šampano buteliai, išgulėję beveik 200 metų Baltijos jūros dugne, buvo iškelti Suomijos Alandų provincijoje iš laivo, nuskendusio maždaug 1825-1830 m. Iš viso iškelta 70 butelių. Vienas egzempliorius aukcione vėliau buvo parduotas už 54 tūkst. eurų.

Daugelis Reimso vyndarių kompanijų savo produkcijai saugoti naudoja kreidos karjerus, išsilaikiusius nuo romėnų laikų. Pomeri priklauso 120 tokių šachtų ir 18 km tunelių. Dalis jų atvira turistams. Beje, Reimsas - ne tik šampano miestas: čia, pradedant V amžiumi, buvo vainikuoti net 3 prancūzų karaliai bei karalienės.

KAMŠTIS yra įgavęs Šampanės regiono sostinės - miesto Trua - plano formą.

Didžiausios pasaulyje šampano saugyklos yra mieste Epernė (Epernay ) - jis dar vadinamas Šampano miestu. Epernė gatvėmis driekiasi 110 km tunelių, juose saugoma 200 mln. butelių tauriojo gėrimo. Didelė dalis atsargų laikoma rūsiuose po centrine miesto gatve - Šampano alėja, kurioje įsikūrusios garsių vyndarių būstinės. XIX amžiuje Epernė miestelyje buvo nutiestas geležinkelis, kuris išsprendė šampano transportavimo į visus pasaulio kampelius problemą.

1670 m. miestelyje Otviljė, kuris yra 20 km nuo Reimso, benediktinų vienuolis Pjeras Perinjonas (Pierre Perignon) sugalvojo derinti keletą vynuogių rūšių, putojantį vyną supilstyti į butelius ir užkimšti juos kamščiais.

Vynuogės šampanui gaminti renkamos rugsėjį, anksčiau nei kitiems vynams, kad uogos nespėtų sukaupti per daug cukraus. Šampanui vartojamos vienos rūšies ar trijų rūšių vynuogės: šardonė ('Chardonnay'), pino nuar ('Pinot noir') ir pino minjė ('Pinot meunier'). Gėrimo kokybė nustatoma pagal burbuliukus: kuo mažesni - tuo geriau.

Šampano kamštis yra įgavęs Šampanės regiono sostinės miesto Trua plano formą. Anksčiau čia vykdavo didelės šampano mugės.

NAŠLĖS. Viena Reimso našlė Luiza Pomeri (Louise Pommery) išrado sausą (brut) vyną, kita - Nikolė Kliko de Ponsarden (Nicole Clicquot-Ponsardin) sugalvojo vyno išlaikymą su nuosėdų susidarymu ir nuosėdų pašalinimu.

Šampenua - taip vadinami užkandžiai, kurie patiekiami prie šampano baruose. Juos reikia suvalgyti iš kairės į dešinę: pradedant nuo daržovių, pereinant prie mėsos ir sūrio, baigiant saldumynais.

Šampanas patiekiamas ne tik prie užkandžių, bet ir prie pagrindinių patiekalų, ir prie desertų. Be to, šis gėrimas dera su trapiais rožiniais biskvitais, kurie atsirado Reimse 1691 m. Sausainiai pirmiau pamirkomi į šampaną, ir tik tuomet suvalgomi.

VARDAI


Emilė Bolinžė (Emily Bollinger) garsiuosius vyno namus Šampanėje įkūrė 1829 metais. Šampaną gamina jau 6 Bolinžė šeimos kartos. Per metus išleidžiama apie 2,5 mln. butelių. "Bollinger" šampaną išgarsino ir filmo "James Bond" herojus.

Kitos garsios šampano rūšys: Krug, Louis Roederer, Veuve Clicquot-Ponsardin, Laurent-Perrier, Taittinger, Billecart-Salmon, Lanson, Moet &Chandon, H. Mumm &Cie, Piper-Heidsieck, Pol Roger, Pommery, Ruinart, Charles Heidsieck, Cosset, Henriot, Salon, Philipponat, Charles Lafitte, Nicolas Feuillate ir kt.
------------------------------------------

AR ŽINOTE, KAD...
* Šampanėje veikia apie 100 šampano gamybos namų ir apie 15 000 smulkiųjų vynuogių augintojų (vignerons).
* Šampanas priklauso vienam Prancūzijos kontroliuojamos kilmės taisyklių (Appellation d'origine controlee, AOC) regionui.
* Šampano gamintojus vienija Profesinis šampano komitetas (Comite Interprofessionnel du Vin de Champagne, CIVC), kuris kontroliuoja šampano gamybą ir prekybą. Iki 1990 m. šis komitetas turėjo teisę nustatyti vynuogių kainas, iki šiol reguliuoja surenkamo derliaus dydžius.
* Kasmet parduodama apie 300 mln. butelių šampano. Prancūzijoje parduodama daugiau nei pusė viso kiekio.
* Šampanas skirstomas pagal cukraus kiekį, spalvą, maišymą ir vynuogių rūšis, vietovę ir brandinimo laiką.

ŠAMPANAS geriamas iš tulpės formos šampano taurės ant aukštos kojelės. Gėrimo reikia įpilti ne daugiau nei du trečdalius taurės tūrio.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder