Saulės energija varomas lėktuvas "Solar Impulse" nusileido Havajuose

Saulės energija varomas lėktuvas "Solar Impulse" nusileido Havajuose

Saulės energija varomas lėktuvas "Solar Impulse" nutūpė Havajuose po istorinio 8 tūkst. km skrydžio per Ramųjį vandenyną iš Japonijos, skelbia BBC.

Pilotas Andrė Boršbergas (Andre Borschberg) saugiai nutupdė orlaivį Kalaeloa oro uoste 6 val. vietos laiku (19 val. Lietuvos laiku).

A. Boršbergas, išbuvęs ore 118 valandų, taip pat pagerino pavienio piloto skrydžio trukmės rekordą. Jo laikas yra geresnis už amerikiečio keliautojo Styvo Foseto (Steve Fossett), kuris 2006 metais ore išbuvo 76 valandas.

Šveicaro piloto oro uoste Havajuose laukė jo partneris Bertranas Pikaras (Bertrand Piccard). Pora dalijasi skrydžių pareigomis kelionėje aplink pasaulį, kurią jie kovą pradėjo Abu Dabyje.

Dabar atėjo B. Pikaro eilė skristi. Pilotas iš Havajų skris į Fyniksą, Arizonos valstijoje. Nors tai nebus tokia ilga atkarpa kaip toji, kurią įveikė A. Boršbergas, tačiau skrydis vis tiek gali trukti keturias dienas ir naktis.

Saulės energija varomo lėktuvo kelionė į Havajus sukėlė daug daugiau problemų, nei buvo galima įsivaizduoti. Iš pradžių buvo planuota, kad lėktuvas į Havajus skris iš Kinijos Nandzingo miesto, tačiau dėl blogų oro sąlygų jis turėjo nutūpti Japonijoje. Po to palankių sąlygų teko laukti apie penkias savaites.

Saulės energijos varomas lėktuvas sveria tik 2,3 tonos, o jam energiją tiekia daugiau nei 17 tūkst. saulės baterijų, orlaivio sparnų mojis - 72 m.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder