"Šalotai": gurmanų česnakai


2018 m. rugpjūčio 19 d. 19:05 val., sekmadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Įvairybės

Įvairybės

"Šalotai": gurmanų česnakai

2016-04-30, 22:01

"Vakarų ekspreso" inf.

"Šalotai": gurmanų česnakai nuotrauka, foto

"Šalotais" liaudyje vadinami šalotiniai svogūnai, arba askaloniniai česnakai.

Šalot (angl. Shallot) rūšies svogūnai yra mažesni nei įprastieji. Priklausomai nuo veislės, jie būna balti, gelsvi arba violetiniai.

Vartojami žali ir termiškai apdoroti - tiek galvutės, tiek laiškai. Švelnaus, saldoko skonio, malonaus aromato ir negraužia akių. Turi daugiau cukraus ir mažiau vandens nei ropiniai.

Tinka prie mėsos, žuvies, daržovių patiekalų. Ypač mėgstami Prancūzijoje.

Svogūnų nauda organizmui - įvairi: saugo nuo peršalimo, žarnyno ligų, širdies negalavimų.

Laikomi šaldytuve, popieriniame pakete.

Prancūziškas padažas

1. Supjaustykite šalotinį svogūną gabaliukais ir pakepinkite keptuvėje su šaukštu sviesto. Kai suminkštės, įpilkite šaukštą acto ir įdėkite šaukštelį garstyčių.

2. Įdėkite 3 šauktus grietinės, pamaišykite, įpilkite šiek tiek pieno.

3. Pagardinkite druska, pipirais, trupučiu cukraus, dar pakaitinkite 3 minutes.

Tinka prie mėsos, žuvies, daržovių patiekalų.

Kepti "šalotai" su medumi

1. Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į kepimo skardą.

2. Medų sumaišykite su šaukštu augalinio aliejaus ir supilkite ant svogūnų. Galite įdėti džiovintų vaisių ir riešutų.

3. Kepkite orkaitėje.

Tinka silkei, mišrainėms, daržovių salotoms pagardinti, kaip garnyras su mėsos ir žuvies kepsniais.

Marinuoti šalotiniai svogūnai

Jums reikės: pusės kilogramo svogūnų galvučių, 1 burokėlio, 4 gvazdikėlių, 2 lauro lapų, 5 juodųjų pipirų žirnelių, 4 čiobrelio šakelių. Marinatui: 200 ml vandens, 3 šaukštų medaus, 1 šaukšto stambios druskos, 80 ml (maždaug 5 šaukštai) acto.

1. Svogūnus ir burokėlį supjaustykite.

2. Į sterilų indą sudėkite prieskonius ir burokėlio gabaliukus.

3. Į puodą sudėkite marinato ingredientus, užvirkite, sudėkite supjaustytus svogūnus ir kelias minutes pavirkite.

4. Į stiklainį sudėkite svogūnus, užpilkite karštu marinatu, užsukite dangtelį ir palikite kambario temperatūroje. Kai atvės, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite dar 12 valandų.

Kepta plekšnė

Jums reikės: 1 plekšnės, 3 šalotinių svogūnų ir 3 bulvių, 100 g šparagų, po 10 g rozmarinų ir čiobrelių, 70 ml alyvuogių aliejaus, 10 vyšninių pomidoriukų, 1 nedidelės cukinijos, druskos, pipirų, česnakų, kitų mėgstamų prieskonių.

1. Žuvį nuplaukite, įpjaukite keliose vietose įstrižai, įtrinkite prieskoniais ir dėkite į kepimo skardą.

2. Šalotinius svogūnus supjaustykite žiedais, vidutinio dydžio bulves - į šešias dalis ir apvirkite.

3. Pomidoriukus perpjaukite per pusę. Cukiniją, šparagus susmulkinkite norimo dydžio gabaliukais. Visas daržoves sudėkite šalia žuvies. Kepkite 200 laipsn. karštumo orkaitėje apie 20 min.

KAIP AUGINTI

Šalotiniai svogūnai į dirvą sodinami balandžio pabaigoje - gegužės pradžioje (arba vėlai rudenį - atželia balandžio pabaigoje), kas 15-20 centimetrų. Gerai auga drėgnoje, bet ne įmirkusioje dirvoje.
Laiškai pjaunami praėjus maždaug mėnesiui po pasodinimo. Nupjauti greitai atželia.
Pasodinus pavasarį, svogūnėlius reikia iškasti rugsėjo pabaigoje (kol laiškai dar žali ir tik pusiau nulinkę). Dalį laikome per žiemą, dalį galime pasodinti į lysvę.
Laiškams šalotai auginami ne tik atviroje dirvoje, bet ir konteineriuose, balkone, šiltnamiuose, virtuvėje ant palangės. Kad gautumėte antrą laiškų derlių, svogūnėlius išimkite iš žemės, perpjaukite pusiau ir pasodinkite vėl.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Įvairybės

Sužinokite, ką Jums žada žvaigždės - astrologinė prognozė kitai savaitei, rugpjūčio 20-26...

Sužinokite, kas laukia: savaitės astrologinė prognozė nuotrauka, foto

Dažnai manoma, kad jūros druska ir iškastinė akmens (vadinamoji stalo) druska, -...

Jūros druska. Faktai ir mitai nuotrauka, foto

Astrologinė prognozė rugpjūčio 19-ajai, sekmadieniui:AVINAS. Būtų gerai, kad šią dieną praleistumėte nekasdieniškai,...

Sekmadienio horoskopas 12 zodiako ženklų nuotrauka, foto

Astrologinė prognozė rugpjūčio 18-ai, šeštadieniui:AVINAS. Būsite linkę išlaidauti malonumams arba norėdami padaryti...

Šeštadienio horoskopas 12 zodiako ženklų nuotrauka, foto

Sužinokite, kas laukia: savaitės astrologinė prognozė nuotrauka, foto

Įvairybės, Sužinokite, ką Jums žada žvaigždės - astrologinė prognozė kitai savaitei, rugpjūčio 20-26...

Nieko naujo: „Atlantas“ palūžo penktą kartą iš eilės nuotrauka, foto

Sportas, Lietuvos futbolo A lygos 22-ojo turo rungtynėse sekmadienį „Trakų“ klubas išvykoje 2-0...

Ką daryti, kad mokykloje pirmoko neviliotų saldainiai nuotrauka, foto

Švietimas, Prieš išleisdami atžalą į pirmąją klasę, daugelis tėvų suka galvą, kaip vaikui...

Jūros druska. Faktai ir mitai nuotrauka, foto

Įvairybės, Dažnai manoma, kad jūros druska ir iškastinė akmens (vadinamoji stalo) druska, -...

Įvairybės, Paskelbta prieš 1 val.

Švietimas, Paskelbta prieš 4 val.

Įvairybės, Paskelbta prieš 5 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...