Puodelį aistros: kavos poveikis seksualiniam žmonių elgesiui nėra pakankamai ištirtas?

Pietvakarių universiteto (Džordžtaunas) mokslininkai ištyrė kofeino poveikį žiurkių elgesiui. Žurnalas "Pharmacology Biochemistry and Behaviour" rašo, jog žiurkių patelės daug aktyviau poruojasi po to, kai joms suleidžiama kofeino.

108 žiurkių patelėms buvo suleista nedidelė kofeino dozė, o po to įleidžiamas patinas. Paaiškėjo, kad "išgėrusios kavos" patelės daug mieliau poruojasi. Maža to - netrukus po akto jos ir vėl pajusdavo poravimosi poreikį.

Kad išsiaiškintų, ar kofeinas nepadidino tik motorinį aktyvumą, mokslininkai pas bandomąsias žiurkių pateles įleisdavo kitas pateles, tačiau paaiškėjo, kad gavusios kofeino linkusios bendrauti tik su patinais. Jos demonstruodavo aktyvų norą poruotis.

Amerikiečių mokslininkai, vadovaujami Fėjos Guaraci (Fay Guarraci), padidėjusį patelių libido aiškina kofeino savybe stimuliuoti tą smegenų dalį, kuri reguliuoja lytinį susijaudinimą.

Tačiau jeigu kava ir gali sukelti analogišką poveikį žmonėms, moterys kofemanės veikiausiai nepajaučia didesnio sekso potraukio. "Seksualinių poreikių stimuliacija tikriausiai pasireiškia toms, kurios kavą geria tik retkarčiais", - pabrėžė F. Guaraci.

Kita vertus, mokslininkai pažymi, kad šiuo metu kavos poveikis seksualiniam žmonių elgesiui nėra pakankamai ištirtas, ir efektas, kuris pastebimas per bandymus su žiurkėmis, negali būti tiesiogiai taikomas darant išvadas, liečiančias moteris.

Anksčiau buvo atlikta daugybė tyrimų, skirtų išsiaiškinti kavos poveikį žmogaus organizmui.

Tačiau gauti duomenys - gana prieštaringi. Kai kurių mokslininkų duomenimis, kava gerai veikia atmintį ir mažina onkologinių ligų atsiradimo galimybę, tačiau neigiamai veikia širdį ir kraujagysles.

Parengė I. Jaraitė

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder