Popiežiui dovanota lietuvių mokslininkų nanoprakartėlė - pakeliui į Ginesą

Popiežiui dovanota lietuvių mokslininkų nanoprakartėlė - pakeliui į Ginesą

Popiežiui Pranciškui ketvirtadienį dovanota Lietuvos mokslininkų sukurta mažiausia pasaulyje prakartėlė - ląstelės dydžio - yra reali pretendentė į Gineso rekordą.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Kūrybiškumo ir inovacijų centro „LinkMenų fabrikas“ direktoriaus pavaduotoja Eglė Girdzijauskaitė Eltai sakė, kad nanoprakartėlė - nematoma plika akimi, yra žmogaus ląstelės dydžio. Ją galima išvysti tik per galingus mikroskopus.

„Yra vos penkios Vilniaus arkikatedros prakartėlės kopijos. Viena vakar Lietuvos Prezidentės vardu buvo padovanota Popiežiui, kita prakartėlė padovanota Prezidentei, trečioji - Vilniaus arkivyskupijos kurijai, o kitos dvi bus prieinamos visuomenei. Mažiausios pasaulyje nanoprakartėlės bus eksponuojamos Vilniaus savivaldybėje ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto „LinkMenų fabrike“, - sakė „LinkMenų fabriko direktoriaus pavaduotoja. 

Pasak E. Girdzijauskaitės, ištyrus garsesnius nanospaudos atvejus, prakartėlių praktikas, galima teigti, kad lietuvių mokslininkų sukurta nanoprakartėlė - tikrai mažiausia pasaulyje. „Pavyzdžiui, žinome, kad prancūzai šiemet pretenduoja į Gineso rekordą su didžiausia pasaulyje prakartėle, o mes, savo ruožtu, siekiame pasaulio rekordo su mažiausia prakartėle“, - sakė „LinkMenų fabriko“ atstovė.

Paraiška Gineso rekordui jau pateikta. „Iš Gineso rekordų agentūros gavome atsakymą, kad tikrai pasaulyje nėra niekas nieko panašaus sukūręs, prakartėlė unikali. Mums duota žalia šviesa, reikia atlikti kelias procedūras ir Gineso rekordas, panašu, bus gautas“, - pasidžiaugė E. Girdzijauskaitė.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto kūrybiškumo ir inovacijų centro „LinkMenų fabrikas“ prakartėlę kūrė drauge su Vilniaus universiteto Lazerinių tyrimų centru bei privačiomis kompanijomis „Femtika“ ir „Idėja 3D“.

Nanoprakartėlė - tiksli prakartėlės, stovinčios Vilniaus Katedros aikštėje, kopija, tik sumažinta 10 tūkst. kartų. Kurdami prakartėlę VGTU studentai, mokslininkai ir įmonių atstovai naudojo 3D skenavimo, 3D modeliavimo ir 3D lazerinio nanospausdinimo technologijas. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder