Pirčiai prireikė trijų tonų gintaro

Pirčiai prireikė trijų tonų gintaro

Gintariniai gultai, sienos, lubos

„Saulės“ gintaro pirtis „Atostogų parke“, didžiausiame Vakarų Lietuvoje poilsio ir sveikatingumo komplekse, yra šeštoji. Tokių, kaip antai, tradicinės lietuviškos „Perenės“, aromatinės „Riauškos“, garinės „Druskų pirties“, šio komplekso pirčių ar į jas panašių yra ir kituose šalies SPA. „Saulės“ gintaro pirtis unikali – jai įrengti buvo panaudota apie 3 tonas Baltijos gintaro. Gintaru padengtos pirties lubos, sienos, gultai. Pirtį įrengti truko beveik vienerius metus ir įmonei kainavo apie 100 tūkst. eurų. Jaukų ir prabangų gintaro kambarį primenančioje 22 kv. m pirtyje vienu metu sveikatos semtis gali 15 žmonių.

„Svarbiausiu tikslu sau kėlėme žmogaus sveikatai itin naudingo mineralo gintaro teisingą panaudojimą sveikatai stiprinti. Tarėmės su mokslininkais“, – tvirtino „Saulės“ gintaro pirtį sumanęs „Atostogų parko“ įkūrėjas ir direktorius Ričardas Jovaiša. Natūralaus, nelakuoto gintaro, šilumos ir infraraudonųjų spindulių sąveika – buvo atsakymas, kaip gintaro pirtis pasitarnaus žmonių sveikatai. Rengiant „Saulės“ gintaro pirtį buvo kruopščiai studijuojama ir tariamasi su ekspertais, kaip žmonių sveikatinimui geriausiai panaudoti Lietuvos auksu vadinamo gintaro savybes. Vokietijos Hamburgo universitetas patvirtino tradicinį teigiamą bei saugų gintaro ir fumaro rūgšties poveikį žmogaus metabolizmui.

Gintaro turi būti daug

R. Jovaišos teigimu, tam, kad šilumoje ir infraraudonuosiuose spinduliuose išsiskiriančios gintaro aminorūgštys paveiktų žmogaus savijautą, sveikatą – gintaro turi būti ganėtinai daug. „Be to, ir estetinis bei fizinis pojūtis atsidūrus gintaro apsuptyje yra ypatingai šildantis, šviesus“, – potyriais iš „Saulės“ gintaro pirties dalijosi R. Jovaiša.

Prieš 35–140 milijonų metų susiformavęs gintaras (fosiliniai sakai) turi savybių, kurių svarbiausia – gintaro rūgštis. Žmogaus organizmas nedidelį jos kiekį (kasdien apie 200 g) gamina pats, tačiau dėl didelių fizinių krūvių, streso šios rūgšties resursai greit išnaudojami, todėl silpsta imunitetas, apima nuovargis, apatija.

Gintaro rūgštis į organizmą patenka difuzijos būdu, liečiantis ar masažuojant. Dėl gintaro pirtyje šildomų gultų ir infraraudonųjų spindulių kartu su gintaru įšyla ir žmogaus kūnas. Organizmas atsipalaiduoja, o gintaras į orą paskleidžia lakiąsias medžiagas. Pirtis pakvimpa sakais. Krištolo arfų ir skirtingas stichijas simbolizuojančių varpelių muzika „Saulės“ pirties atidarymo svečius pasitikę profesionalūs „Atostogų parko“ pirties meistrai Jonas Pudžmys ir Eduardas Mišeikis gintaro pirtyje rekomendavo būti iki 30 minučių. Anot jų, šio pusvalandžio užtenka visoms geroms gintaro savybėms pasisemti. Įšilęs gintaras stimuliuoja ir medžiagų apykaitą, slopina uždegimus, gerina kraujotaką. „Labai teigiamai veikia nervų sistemą, rekomenduojama ir paaugliams, ir padykusiems vaikams, nes veikia raminančiai“, – sakė A. Mišeikis. Po pirties jis patarė atsigerti gintaro vandens, kuriame taip pat yra ištirpusios gintaro rūgšties. Pirtininkas tikino, jog gintaro pirtimi galima mėgautis kad ir kasdien.

Savinasi Palanga

Gintarinės pirties Žibininkuose atidarymą centrinė žiniasklaida skelbė kaip naujieną iš Palangos kurorto, o ne Kretingos rajono savivaldybės, kuriai Žibininkai priklauso.

„Saulės“ pirties atidarymo iškilmėje kalbėjusi Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė sakė: „Tarsi „Atostogų parkas“ būtų Palangoje, nematome mus skiriančių ribų.“ A. Valaitienė teigė, jog šaltuoju metu laiku „Atostogų parkas“ Palangos svečiams yra viena patraukliausių poilsio vietų. Palangos turizmo informacijos centro vadovė Rasa Knietienė, akcentavusi, jog pernai centre apsilankė beveik 100 tūkst. turistų, tvirtino, kad gintarinė „Atostogų parko“ pirtis bus ypatingu turistų traukos objektu. „Su tokia paslauga mes tampame išskirtiniais ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalių regione“, – tarė jinai.

Naująją gintaro pirtį kartu su broliais pranciškonais pašventinęs brolis Astijus „Atostogų parką“ apibūdino kaip vietą, kur „kuršių ir žemaičių žemėje Palanga su Kretinga apsikabina.“ Brolis Astijus prisiminė, kaip prieš 9-erius metus R. Jovaiša pasidalijo svajone žmonių sveikatinimui panaudoti Vakarų Lietuvos žemės gelmėse slūgstantį geoterminį vandenį. „Lietuva gyvuos“, – supratęs jis. Antradienį sukako 3 metai, kai Žibininkuose buvo atidarytas „Atostogų parko“ poilsio ir sveikatingumo kompleksas, taip pat ir jame veikiantis, unikalus gydomasis geoterminio vandens baseinas, vienas iš 12-os kitų parko baseinų.

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius Viktoras Krolis „Atostogų parko“ steigėjus pavadino žiedinės ekonomikos Vakarų Lietuvoje pradininkais, kurie žmonių sveikatinimą sėkmingai sieja su mokslo pasiekimais. V. Krolis priekaištavo Lietuvos valdžiai, kurios matymas, vystant kurortinį sektorių, anot jo, baigiasi ties Birštonu. Tą patvirtina ir žiemą sumažėjęs skrydžių krypčių iš Palangos oro uosto skaičius, kai belieka 5-ios.

Prieš 5 metus Kretingos rajono savivaldybė yra parengusi studiją Žibininkų vietovės kurortiniam statusui įteisinti. „Atostogų parko“ plėtra tai turėtų paspartinti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder