2018 m. birželio 24 d. 04:27 val., sekmadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Įvairybės

Įvairybės

Patiekalai Naujųjų metų stalui: būsimos laimės receptai

2017-12-31, 11:01

Parengė Vaiva VAIDILAITĖ

Patiekalai Naujųjų metų stalui: būsimos laimės receptai nuotrauka, foto

Kadaise Mažojoje Lietuvoje buvo tradicija susidžiovinti karpio, paruošto Naujųjų stalui, žvynų ir nešiotis juos piniginėje, kad joje pinigėliai "veistųsi"...

Žuvis daugelyje šalių yra turto, šeiminės laimės, darnos simbolis. Žuvies kontūras buvo ankstyvosios krikščionių bažnyčios simbolis.

Įvairiose pasaulio šalyse nuo senų senovės Naujųjų metų išvakarėse vaišinamasi ne bet kokiais patiekalais bei gėrimais, o tais, kurie į namus vilioja materialinę gerovę, sėkmę, meilę ir laimę.

Japonijoje ir Kinijoje Naujųjų stalas neįsivaizduojamas be ilgų makaronų, kurie namiškiams turi laiduoti ilgą ir laimingą gyvenimą.

Ispanijoje ir Portugalijoje, kol laikrodis išmuš dvylika, būtina suvalgyti vynuogių.

Italijoje magišką galią turi lęšiai, o Graikijoje - granato sėklos (vaisius perskeliamas į namų slenkstį).

Prancūzijoje švenčių stalas lūžta nuo žuvų, jūrų gėrybių ir saldumynų.

Austrijoje, Vengrijoje ant stalo būtinai turi būti patiekalų iš kiaulienos, nes ji simbolizuoja gerovę ir vaisingumą.

Pietų Amerikoje sėkmę žada juodosios pupelės.

Airijoje gruodžio 31-oji vadinama "Oiche na Coda Moire" - didelių porcijų diena: reikia suvalgyti kuo daugiau žuvų, paukštienos, mėsos patiekalų ir būtinai paskanauti pyrago su kmynais (seed cake), kurie padeda pritraukti daugiau meilės ir teikia apsaugą nuo blogos akies.

Karpis su alaus padažu

Jums reikės: 1 karpio (apie 1 kg svorio), 1 butelio porterio, 1 svogūno, 3 gvazdikėlių, 1 ryšelio šviežių žalumynų, žuvų prieskonių, 2 šaukštų sviesto, 50 g imbierinio sausainio, 1 šaukšto krakmolo, šiek tiek cukraus, citrinos sulčių ir raudonojo vyno.

1. Nuskustą ir išdarinėtą žuvį supjaustykite į 5-6 gabalus, įtrinkite druska su citrinos sultimis.

2. Pusę litro porterio sumaišykite su 1/4 vandens, įberkite druskos, gvazdikėlių, pripjaustykite svogūnų, įberkite prieskonių (tinka mairūnai, krapai, petražolės, kiečiai, gelsvės...), įdėkite sviesto ir virkite apie 10 min.

3. Į sultinį įdėkite žuvį (skystis ją turi visiškai apsemti) ir virkite dar 15 min. ant lėtos ugnies.

4. Išimkite žuvį iš sultinio, pašalinkite jos odelę ir kaulus. Padėkite šiltai.

5. Šiltame vandenyje ištirpinkite imbierinį sausainį ir jį sudėkite į perkoštą sultinį. Taip pat įdėkite ištirpinto krakmolo, įberkite druskos ir cukraus, įspauskite citrinos sulčių, įpilkite truputį vyno. Šiuo padažu apipilkite žuvį.

Garnyrui tinka virtos bulvės.

Granatų salotos

Jums reikės: pusės stiklinės granatų sėklų, tiek pat riešutų, 3 didelių kriaušių, 100 g rukolos, 100 g "Radicchio" (raudonų) salotų, 1 apelsino, 2 kivių, 150 g minkšto grietinėlės sūrio, 2 šaukštų citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus, pipirų, cukraus.

1. Apelsiną, kriaušes, kivius nulupkite. Žalumynus nuplaukite ir nusausinkite.

2. Kivius, kriaušes supjaustykite pusgriežinėliais, apelsinų skilteles - pusiau. Raudonų salotų lapus suplėšykite rankomis.

3. Kriaušes sudėkite į indą ir apliekite citrinos sultimis. Suberkite riešutus, granatų sėklas, sudėkite likusius vaisius.

4. Sūrį sutrinkite šakute ir sudėkite į salotas. Sudėkite žalumynus.

Pupelių salotos

Jei nuo Kūčių liko virtų pupelių ir cibulynės, panaudokite tai šioms salotoms gaminti.

Jums reikės: 4 stiklinių pupelių, 3 raudonųjų svogūnų, 3 žalių morkų, 5 skiltelių česnako, 100 ml alyvuogių aliejaus bei tiek pat virinto vandens, 1 šaukštelio acto, 4 šaukštų cukraus ir tiek pat acto, 1,5 šaukšto sojos padažo, 1 šaukštelio druskos, pusės šaukštelio aitriųjų pipirų ir tiek pat imbiero miltelių, 1,5 šaukštelio prieskonių mišinio (iš prieskonių korėjietiškoms morkoms, vištienai ir žuviai), 1 šaukštelio "Chmeli Suneli".

1. Pupeles išmirkykite per naktį, užpilkite šviežiu šaltu vandeniu, užvirinkite, vandenį nupilkite, vėl pilkite šalto vandens ir virkite. Sūdykite pabaigoje.

2. Svogūnus supjaustykite žiedais ir marinuokite 20 min. Marinatui reikia sumaišyti 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, 4 šaukštus cukraus, 4 šaukštus acto, 1 šaukštelį druskos ir 100 ml virinto šalto vandens.

3. Morkas sutarkuokite (kaip korėjietiškoms salotoms), pagardinkite česnaku, aitriaisiais pipirais, imbieru ir kitais prieskoniais, užpilkite aliejaus, sumaišykite viską rankomis ir palikite 5 min.

4. Į pupeles sukrėskite marinuotus svogūnus (supilkite ir marinatą), morkas, įpilkite sojos padažo, viską sumaišykite.

Salotos gardesnės šiek tiek pastovėjusios.

Kmynų keksas

Visi produktai turi būti kambario temperatūros.

Jums reikės: 240 g sviesto, 240 g smulkaus cukraus, 4 didelių kiaušinių, 320 g miltų, nubraukto šaukštelio sodos, 4-6 stiklinių pieno, 2 šaukštų rudojo cukraus, 30 g kmynų sėklų, 3 šaukštų romo (arba brendžio), 0,5 šaukštelio muskato riešuto miltelių.

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsn. C. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais arba džiūvėsėliais.

2. Dideliame inde sumaišykite sviestą su cukrumi (kad būtų puri, šviesi kreminė masė). Kiaušinius į šią masę įmuškite po vieną - kaskart vis maišydami.

3. Kmynus, sodą, prieskonius sumaišykite su miltais ir juos palaipsniui suberkite į tešlą. Įpilkite romo, po to pieno.

4. Tešlą sukrėskite į formą, sulyginkite paviršių. Ant viršaus užberkite rudojo cukraus.

5. Kepkite apie 50 min., po to 10 min. palikite pastovėti. Išimkite iš formos, padėkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.

Šventiniai gėrimai

Iš gausybės šventinių gėrimų šiandien siūlome pažintį su prancūzišku kriušonu, belgišku-olandišku "slemu" ir baltarusišku krambambuliu iš LDK laikų...

Apelsinų kriušonas

"Cruchon" prancūziškai reiškia ąsotį. Gėrimas panašus į punšą, jis ruošiamas iš vaisių, baltojo vyno, romo (ar brendžio), likerio, šampano, sidro, mineralinio vandens...

Jums reikės: 6 apelsinų, 70 g cukraus, pusės citrinos, balto vyno, šampano, mineralinio vandens.

1. Apelsinus supjaustykite gabaliukais, užberkite ant jų cukraus, užpilkite romo (ar brendžio), citrinos sulčių, 750 ml baltojo vyno. Padėkite šaltai.

2. Prieš patiekdami į stalą įpilkite 800 ml šampano ir mineralinio vandens.

Nealkoholinį kriušoną gaminkite iš 1 stiklinės mineralinio vandens, 0,5 l apelsinų sulčių, 300 g apelsinų, 50 g cukraus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus ir cinamono lazdelės.

Patiekiamas atšaldytas plačiame krištoliniame inde su samteliu.

Ruošti šį gėrimą reikia prieš pat patiekiant.

Slemas

Šio gėrimo esmė tokia: į karštą pieną pilama stiprios juodosios arbatos. Pasaldinama, pagardinama prieskoniais: citrinos žievele, gvazdikėliais, muskato riešutu, cinamonu, šafranu...

Jums reikės: 800 ml pieno, 1 šaukštelio juodosios arbatos, 9 gvazdikėlių, 2 cinamono lazdelių,100 g cukraus, 2 šaukštų krakmolo, 100 ml arbatos, žiupsnelio šafrano, muskato riešuto miltelių.

1. Į marlę įvyniokite arbatą, gvazdikėlius, šafraną, muskato riešutą ir cinamoną. Šitą ryšelį dėkite į puodą su pienu, užkaiskite ir, vos užvirus, kaitrą išjunkite. Palikite pastovėti pusvalandį. Tuomet pasaldinkite.

2. Krakmolą ištirpinkite šaltame vandenyje ir maža srovele supilkite į pieną. Pavirinkite gėralą dar 5 min.

3. Prieskonių maišelį išimkite, gėrimą išpilstykite į puodelius.

Geriamas karštas.

Krambambulis

Senovinis gėrimas, kurį protėviai gėrė dar LDK laikais. Pavadinimas kilęs iš vokiško kadagių likerio "Krambambuli", gaminto Dancige. Likerio pavadinimas tapo bendriniu (Europos universitetų studentai šiuo žodžiu vadindavo įvairius stiprius alkoholinius gėrimus).

Baltarusijos gėrimų gamybos kompanija atkūrė kai kuriuos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės receptus, ir šiandien krambambulį siūlo kaip nacionalinį gėrimą.

Tai stiprus gėrimas, kuriam reikia degtinės, vandens, medaus ir prieskonių (muskato riešuto, cinamono, gvazdikėlių, juodųjų ir kvapniųjų pipirų žirnelių).

Pipirai sumalami, dedami į puodą kartu su kitais prieskoniais, užpilami vandeniu ir kaitinama, kol užvirs. Šiame skystyje ištirpinamas medus. Tuomet pilama degtinės, išmaišoma ir supilstoma į butelius, užkemšama.

Pagal senovinį receptą, gėrimas turi pastovėti 7 paras.

Krambambulis geriamas tiek šaltas, tiek karštas.

Žymos: patiekalai

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Įvairybės

Joninės arba Rasos – tai bene giliausias tradicijas turinti lietuvių šventė. Ilgiausia...

Kitokios Joninės: idėjos magiškiausiai metų šventei nuotrauka, foto

"... ir dabar dar nadruviai, skalviai, kaip ir žemaičiai, teturį paprotį per...

Šiąnakt eisim kupoliauti nuotrauka, foto

Astrologinė prognozė birželio 23-iajai, šeštadieniuiAVINAS. Ši diena ramybės nežada. Draugas ar artimas...

Šeštadienio horoskopas 12-ai zodiako ženklų nuotrauka, foto

Astrologinė prognozė birželio 22-ajai, penktadieniui: AVINAS. Šiandien reikėtų daugiau nuoširdaus dėmesio...

Penktadienio horoskopas 12-ai zodiako ženklų nuotrauka, foto

Pirmoji pasaulio ornitologijos stotis buvo įkurta Kuršių nerijoje nuotrauka, foto

Mažoji Lietuva, Pirmąją pasaulyje paukščių stebyklą 1901 m. įkūrė vokiečių ornitologas Johanas Tynemanas (vok....

Universitetas tikisi sugrąžinti patrauklias studijų programas nuotrauka, foto

Švietimas, Šią savaitę Konstituciniam Teismui paskelbus, jog nauji studijų krypčių vertinimo terminai prieštarauja...

"Švyturio" arenoje - didžiulis karatė turnyras nuotrauka, foto

Sportas, Šį sekmadienį Klaipėdos "Švyturio" arenoje (Dubysos g. 10) susirinks net 1 200...

Sendvaris: "Ponai čia nevaikšto..." nuotrauka, foto

Kultūra, "Ponai čia nevaikšto... Ko jūs norit?" - į klausimus apie seniausią Klaipėdos...

Mažoji Lietuva, Paskelbta prieš 6 val.

Sportas, Paskelbta prieš 10 val.

Kultūra, Paskelbta prieš 12 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...