Olandų bankininkai privalės duoti priesaiką

Olandų bankininkai privalės duoti priesaiką

Nyderlanduose bankininkai nuo antrojo 2014 metų pusmečio privalė duoti specialiąją priesaiką. Apie tai ketvirtadienį praneša "Bloomberg" remdamasi šalies Bankų asociacijos vadovu Krisu Buidžinku (Chris Buijink). Tai pirmoji tokia priesaika, inicijuota Europoje.

Sausį ją davė visi olandų bankų vadovaujančių struktūrų nariai. Priesaika skamba taip: "Prisiekiu, kad darysiu viską, kas nuo manęs priklauso, kad būtų išsaugotas ir sustiprintas pasitikėjimas finansine pramone. Tepadeda man Dievas!" Ateistams numatytas alternatyvus variantas. Iš viso priesaiką turės duoti iki 90 tūkst. finansinės sferos darbuotojų.

Bankininkams, kurie pažeis savo iškilmingą pažadą, bus numatytos bausmės. Jie gali būti įtraukti į vadinamuosius "juoduosius sąrašus", baudžiami drausmės nuobaudomis arba finansinėmis baudomis. Priesaiką sulaužiusiems bankininkams nuobaudos bus taikomos nuo 2015 metų.

Pažeidėjams nustatyti olandų bankuose bus steigiamos disciplinos komisijos ir tribunolai, analogiški jau egzistuojančioms struktūroms, skirtoms brokeriams ir investicijų konsultantams. Komisijos dirbs tik su tais bankininkais, kurie davė priesaiką.

Panašią priesaiką duoda ir Australijos bankininkai, tik čia jie ją duoda savo noru. Didžiojoje Britanijoje penketukas didžiausių bankų 2013 metais įpareigojo Britų pramonės konfederacijos vadovą Ričardą Lambertą (Richard Lambert) parengti naujus etikos standartus. Jis savo darbą turi užbaigti iki 2014 m. kovo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder