Nuostabiausios gamtos anomalijos

Nuostabiausios gamtos anomalijos

Žmogus bando tyrinėti kosmosą bei tolimas planetas, ir tai yra puiku. Bet nereikia pamiršti, kad ir mūsų gimtojoje Žemėje yra daugybė nuostabių reiškinių ir anomalijų, kurių mokslininkai iki šiol nesugeba dorai paaiškinti. Supažindiname jus su penkiais neįtikėtiniausiais ir mįslingiausiais gamtos stebuklais.

Sacharos akis

Šis fenomenas niekur nesiruošia dingti, o jo mįslės esmė yra ta, kad niekas iš mokslininkų nesugeba paaiškinti iš kur jis atsirado? Kalbame apie Sacharos akį, o mokslo kalba tariant - Rišato struktūrą: keistą 50 km skersmens žiedą, susiformavusį Sacharos dykumos viduryje. Iš pradžių Rišato struktūra niekam nekėlė klausimų. Visi kaip vienas mokslininkai manė, kad tai tiesiog prieš milijonus metų į Žemę nukritusio milžiniško meteorito pėdsakas. Suprantama, atsirado tyrinėtojų, kurie pabandė rasti šio meteorito liekanų, bet, kad ir kaip keista, jiems tai nepavyko. „Meteoritas“ nepaliko jokių savo buvimo Žemėje žymių, net savo gabalėlio, išskyrus spėjamo kritimo vietą. Štai tada mokslininkai susimąstė: o gal tai buvo ne meteoritas? Galbūt Sacharos akis - prieš milijonus metų užgesusio milžiniško vulkano, kurį iki viršaus užpustė smėlis, krateris? Bet ir vulkaninės kilmės uolienų bei išsiveržimo, tegu ir labai seno, pėdsakų netoli Rišato struktūros aptikti nepavyko. Ir ši mįslė iki šiol yra neįminta.

Hilerio ežeras Australijoje

Spalvingais ežerais dabar jau nieko nenustebinsi. Mokslininkai seniai išaiškino, kad unikalią spalvą kai kuriems vandens telkiniams gali suteikti jame gyvenantys mikroorganizmai, vandenyje ištirpusios mineralinės medžiagos ir dar daug kas, moksliškai visiškai paaiškinamo. Bet Hilerio ežeras Australijoje mokslininkams pamėtėjo mįslę, kurios jie taip ir nesugebėjo įminti. Šio ežero vanduo yra ryškiai rožinis, bet nei mineralų, nei mikroorganizmų, nei vandens augalų, kurie galėtų rožine spalva nuspalvinti vandenį, specialistams taip ir nepavyko nustatyti. Jau per 70 metų mokslininkai tiria vandens sudėtį, ežero augalus ir gyventojus, bando atskleisti jo paslaptį, bet veltui. Ežeras - rožinis, o kodėl - nežinia.

Ugniniai rutuliai

Šį paslaptingą reiškinį galima stebėti ne visur, bet tik tam tikroje teritorijoje - Tailando šiaurėje ir Laoso pietuose. Čia, prie Mekongo upės, spalį (o kai kada ir kitais mėnesiais) vyksta unikalus įvykis - pasirodo ugniniai rutuliai. Vidury nakties iš upės gelmių į orą vienas po kito kyla iki dviejų metrų skersmens ugniniai rutuliai. Pakilę į orą iki 20 metrų, rutuliai jame tarsi ištirpsta, o jiems iš paskos pasirodo nauji. Jokios mistikos čia nėra, nors budistai tvirtina, kad tuos rutulius leidžia Mekongo dugne gyvenanti mistinė būtybė gyvatės uodega ir žmogaus galva, vardu Naga. Mokslininkai jokios Nagos nerado, bet paneigė ir tai, kad prie šio reiškinio prisidėjo budistai. Tai yra, ugniniai kamuoliai nėra bandymas apgauti tikinčiuosius ir pritraukti daugiau turistų, tai visiškai realus gamtos reiškinys, kurio kol kas neįmanoma suprantamai paaiškinti. Tikroviškiausias būtų toks paaiškinimas: upės vandenyje susidaro ypatingų mišinių, kurie, esant tam tikroms oro sąlygoms, užsidega ir kyla į orą. Hipotezė gana abejotina, bet vis dėlto tikroviškesnė nei upėje gyvenanti gyvatė su žmogaus galva, kuri iš nuobodulio ima mėtyti ugninius rutulius.

Gyvūnų lietus

Šiltas vasaros lietus - nuostabu! Lyjant galima palakstyti, užversti galvą ir išsižiojus gaudyti lašus liežuviu. O kas, jeigu vietoj lašų jums ant liežuvio nukris varlė, žuvis arba gyvatė? Gerai, jei ne karvė, nors tokių atvejų irgi būta... Gyvūnų lietus - vienas mįslingiausių reiškinių, kurių pasitaiko įvairiausiuose planetos taškuose. Pavyzdžiui, 1578 metais Norvegijos Bergeno miestas buvo nuklotas didelėmis geltonomis pelėmis, kurios tiesiog nukrito iš dangaus. 1877 m. sausio 15-ąją virš Memfio miesto (JAV) praplaukė debesis, atnešęs ir ant miestiečių galvų gausiai išpylęs ne tik vandens, bet ir tūkstančius įvairiausių rūšių ir dydžių gyvačių. 1978 m. Naujajame Pietų Velse (Australija) nulijo krevečių lietus. 2010 m. kovą taip pat Australijoje iš dangaus per lietų krito žuvys, varlės ir, kažkodėl, paukščiai. 2011 m. sausio pradžioje Švedijoje naktį iš dangaus pasipylė šimtai varnų ir kuosų. Tuo pačiu metu JAV Arkanzaso valstijoje nušniokštė kelių tūkstančių strazdų „liūtis“.

O 1990 m. Ochotsko jūroje panašus lietus nuskandino japonų žvejybinę škuną. Tąkart iš dangaus krito ne kokios nors varlės ar paukščiai, o kuo tikriausios karvės! Karvių buvo nedaug, bet faktas yra faktas: viena iš jų šleptelėjo tiesiai ant škunos denio ir ją nugramzdino į dugną. Dar keletas, kaip paliudijo žvejai, nukrito netoliese. Kas tai per karvės, kaip jos pakilo į dangų ir atsirado atviroje jūroje - visiška mįslė.

Varlių lietų senovės mokslininkai aiškindavo tuo, kad varlių ikrus nuneša vėjas, danguje varlės išsirita ir paskui krenta į žemę. Skamba logiškai (pagal to meto žinias). Šiuolaikiniai mokslininkai linksta prie netikėto tornado versijos: viesulas pakelia į orą varles, gyvates, žuvis ir net karves, o paskui numeta jas žmonėms ant galvų. Galbūt taip ir yra, bet, šiaip ar taip, visiškai ši mįslė dar nėra išaiškinta.

Dingęs Riesko ežeras

Dar vienas ežeras, šįkart Čilėje, taip pat šokiravo mokslininkus. Riesko ežeras - milžiniškas, 15 tūkst. kvadratinių kilometrų vandens telkinys, dešimtis tūkstančių metų maitinosi ledynų vandenimis, buvo vietos įžymybė ir savo grožiu traukė minias keliautojų. Ir staiga, vieną dieną ežeras ėmė ir dingo. Tai yra, dar vakar apylinkių gyventojai galėjo gėrėtis jo vandenimis, o šiandien toje vietoje atsirado didžiulė dykynė, kuri atrodo taip, tarsi jokio ežero čia niekada ir nebuvo. Vienintelė tikėtina hipotezė, kurią iškėlė šio fenomeno tyrinėtojai, yra tokia: naktį įvyko žemės drebėjimas, kurio vietiniai nepajuto, nes jis vyko giliai po žeme, tektoninių plokščių lygyje. Viena ar kelios plokštės pasislinko ir tarp jų susidarė toks gilus įtrūkis, kad Riesko ežero vandenys tiesiog ten nugarmėjo. Taigi ežero nebėra, vargu ar jis artimiausią tūkstantmetį atsiras, tad jį galima drąsiai ištrinti iš žemėlapių.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder