NSO egzistuoja iš tikro, bet nemaišykite su sąmokslo teorijomis: štai ką apie tai sako SETI instituto vyresnysis astronomas

NSO egzistuoja iš tikro, bet nemaišykite su sąmokslo teorijomis: štai ką apie tai sako SETI instituto vyresnysis astronomas

NSO – visiškai realus dalykas, teigia mokslininkai. Tačiau NSO nereiškia, kad jis yra nežemiškos kilmės.

NSO reiškia bet kokį skraidantį objektą, kurio stebėtojas negalėjo atpažinti. Kaip, pavyzdžiui, neseniai aprašyti JAV Karinių jūrų pajėgų pilotai, kurie užfiksavo neatpažintus objektus mokomųjų manevrų metu ir buvo arti susidūrimo su jais.

Priminsime, kad šiuo metu „History Channel“ rodomame seriale „Unidentified: Inside America's UFO Investigation“ du pilotai pasakoja, kaip juos viršgarsinio skrydžio metu sekė NSO, nepaliekantys jokių kuro pėdsakų – dėl ko pilotai spėjo, kad tai yra kažkokia slapta nauja ir pažangi variklių technologija.

Tačiau JAV Gynybos departamentas neskuba skelbti šių atvejų kontaktais su nežemiškomis esybėmis – bet mokslininkai pripažįsta, kad reikia gerai išnagrinėti, rašo „Times“.

Proziška prigimtis

Šiems NSO atvejams gali egzistuoti visiškai proziški paaiškinimai, sako SETI instituto vyresnysis astronomas Sethas Shostakas. Jis atkreipia dėmesį, kad visi šie susidūrimai su NSO įvyko toliau nuo kranto, o krantų regionai yra vieta, kuriuos nėra netikėta vieta, kur galima konkuruojančių valstybių žvalgybinių priemonių, nes giliau JAV jas būtų lengviau aptikti ir identifikuoti.

Jis taip pat pastebi, kad atsižvelgiant į „Times“ papasakotą istoriją, pilotai pradėjo pastebėti NSO po to, kai buvo atnaujintos jų lėktuvų radarų sistemos. Tad visa tai gali būti ir kokia nors radaro programinės įrangos ar techninio instrumento klaida.

„Kiekvienas, naudojantis „Microsoft“ programinę įrangą, žino, kad kiekvieną kartą atlikus atnaujinimą, visada išlenda kokios nors problemos“, – komentuoja astronomas.

Tokį argumentavimą pagrindžia ir dabartinė UFO tendencija pažangių instrumentų ekrane atrodyti kaip burbuliukai arba neryškūs vaizdai – o ne kaip tiksliai apibrėžti objektai, kaip mobiliųjų telefonų nuotraukose.

„Užfiksuoti vaizdai kažkaip visada atsilieka nuo mūsų turimų technologijų. O štai ateiviai kažkaip visada spėja pažingsniui su naujausiomis technologijomis“, – ironizuoja mokslininkas.

Sveikas protas taip pat neleidžia sutikti su nežemiškų būtybių teorijomis. Jei šie NSO – nežemiškos kilmės, tai ką tiksliai jie čia daro? Kokiu tikslu jie čia atsiųsti per kosmoso tolius, kad pasiblaškytų apie naikintuvus ir paerzintų jų pilotus?

„Jei ateiviai tikrai lankosi Žemėje, tai jei yra patys geriausi įmanomi svečiai, nes absoliučiai nieko nedaro – tik zvimbauja aplinkui. Jie nesikiša į klimato kaitą, nevagia mūsų molibdeno“, – komentuoja S.Shostakas. Tačiau jis sutinka, kad toks skepticizmas neturėtų visiškai atmesti svetimos gyvybės galimybės.

Kosmosas - didelis ir platus

Be to, jis taip pat džiaugiasi naujai priimta JAV Karinio jūrų laivyno politika, skatinančia pilotus pranešti apie pastebėtus NSO – tai nuo reiškinio nubraukia vadinamąją „folijos kepurėlių“ stigmą, esą tai tėra tik neadekvačių žmonių ir sąmokslo teoretikų daržas.

Galiausiai, mes per paskutinįjį dešimtmetį sužinojome, kad mūsų Paukščių tako galaktikoje yra pilna gyvybei potencialių planetų. Pavyzdžiui, NASA „Keplerio kosminio teleskopo“ stebėjimai rodo, kad iš 200 mlrd. galaktikos žvaigždžių bent 20 proc. gali turėti uolines planetas, skriejančias gyvybei tinkamoje zonoje, kur gali egzistuoti skystas vanduo.

Taigi, nors tikimybė, kad kuris nors užfiksuotas NSO buvo nežemiškos kilmės ir itin maža, nėra beviltiška tikėtis, kad kosmose egzistuoja protinga gyvybė. Galų gale, Sethas Shostakas juk tą ir daro – klausosi iš kosmoso atsklindančių signalų, tikėdamasis aptikti nežemiškos gyvybės pėdsakus.

TECHNOLOGIJOS

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder